Pozdrav svima!
Evo ja procitao...nisam baš sve, jer ima tamo i dosta stvari koje nisu baš aktuelne, ali ono najbitnije sam pregledao!
Jednom recju...kažu da smo "najebali"...
Jest bogami to doktorski rad, i to baš do naj sitnijih detalja tih buba - kojih ima navodno oko 3000 vrsta po svetu!
Probacu samo ovo oko rutavih buba napisati.
Rutava buba aprila/maja izlazi iz zemlje, i krece intenzivno za potragu za hranom, to jest po cvetovima!
Ujedno krecu sa parenjem, i polaganjem jaja u zemlju dubine 1-2cm! Tako iz položenih jaja 7-14dana u zavisnosti od vremena
izlegaju larve. Larve se hrane biljnim ostacima i nisu štetocine. Nakon 2-3 meseca razvoja, larve se ucaure i nakon 10-12 dana
izlaze odrasle jedinke, koje ostaju i prezimljuju u zemlji do aprila/maja! I sve krece ponovo sledece godine...
Omiljeni meni im je: jabuka/kruška/jagoda/...ako nema tih cvetova, onda bilo šta samo da je cvet ili mlada tek izrasla biljka!
Tokom leta dok su larve i budu u zemlji, može se protiv njih upotrebiti insekticid koji se unosi u zemlju!
Ali nisu baš oduševljeni tom metodom.
Prskanjem, tretiranjem insekticidima u cvatu - neuspešno...više se gubi, nego dobija(zbog pcela)!
Ceo njihov naucni rad se zasniva na "feromon"-u tih buba. To je miris koje bube ispuštaju iz sebe radi dozivanja jedinke
suprotnog pola zbog parenja!
I nazvali su to "sexferomon". Svaka od tih 3000 vrsta buba ima svoj jedinstveni sexferomon koji ispuštaju iz sebe.
E sad,,, za rutave bube su pronašli da se taj feromon sastoji od - C9 H10 O + anetol,,,proizveli ga i koristi se kao mamac
za rutave bube!
Prave se klopke raznih oblika, al fukcija im je ista! Treba da ima jednu posudu, i gore nešto kao levak sa mamcem (feromonom).
Buba doleti na miris, nemože se održati sa unutrašnje strane levka, i upada u posudu!Napolje neznaju izaci, jer su glupave.
Plava boja ih jako privlaci i poželjno je da gornji deo klopke bude plave boje(za rutave).
Takvu klopku madari proizvode,sa feromonom, i imaju ga u prodaji...i zove se "VARb3k" googlajte malo - ima slika!
Klopke postavljene spoljnim delovima njiva, daje mnogo boljih rezultata nego po sred njive - slucaj kod jagoda!
Kažu da u svaku klopku bude mnogo više ženskih buba, što nam izrazito odgovara, jer ce biti manje položenih jaja!
Evo nekoliko fotki, što sam skinuo sa njihovih strana...
Pozdrav Joe!