Rutava buba

nebojsa

Moderator
Učlanjen(a)
11 Dec 2008
Poruka
2.693
Lokacija
Kula
Ima li neko problema sa njom? Kako se boriti protiv nje? Kakva su vaša iskustva? Meni je napravila haos u jagodama a znam da su i mnogi drugi imali problema. Kod mene dolazi sa uljane repice.
 
joj i ja sam je nasao u jabukama, samo insekticid neki kasno uvece da se oprska, ja sam je unistio, ali napravila stetu, doduse mogla je i veca steta da bude
 
Ona je veliki problem. Ja je nemam na sve srecu vec 2 god ali prije tog je haos pravila u jabukama. Svaki dan tj vece sam prskao ali nista a bilo je parcela gdje nisam prskao i efekat je skoro isti. Nece pcela da se vrati tamo gdje je prskano pa tako da to dodje isto,ili buba pojela ili se ne oplodilo
 
veliki problem kod mene u borovnici jebala mi kevu ja ne znam cime ste vi rskali ali znam da za nju ne postoji otrov osim plasticne case .moze se prskati ali samo otrovima Igrupe a to em je zabranjeno em nema da se kupi
 
Je li to ova gamad?

2zefb4w.jpg

2cn8bpu.jpg

27yy0zn.jpg
 
Poslednja izmena:
da to je ta gamad neuništiva bilo kojim insekticidom ! koliko sam čuo neki voćari su širili velike bele plakte a ispod njih korita za šurenje svinja do pola napunjena vodom , nisam hteo da slikam tako nešto bilo mi jako :haha: mada me ubeđuju da ima efekta
 
Plave vajglinice sa vodom i vocnim bobonom u redu na svakih 10 tak metara , postavio prosle godine i posmatram . Vidim je leti i kada nanjusi samo skrene ka vodi , upadne i davi se . recimo da je prilicno efikasno jer sam iz svake vadio pune sake udavljenih posle nedelju dana a nisam video da grickaju voce dalje :bravo:

2upz8mw.jpg


693m1j.jpg
 
Tačno, ove godine je jebala kevu. Mom kolegi je uništila zasad kruške, nije 2 gajbice krušaka nabrao. On se pouzdao u hemiju, al to nije nikakav efekat dalo. Još ga je i skupo koštalo sve to. Fizičke mere borbe su mnogo bolje i daju mnogo bolje efekte. Rutava buba prezimljava u u zemljištu, ukopava se 10-12 cm i tu boravi dok spoljašnji uslovi ne dozvole da izađe napolje. Bilo kakva površinska obrada može da bude jako korisna iz razloga što bi značajan deo parazita bio izložen dejstvu niskih temperatura, tj. bio bi velik pomor istih, a samim tim i manja brojnost u toku proleća kada nanosi najveće štete. Za njen let neophodno je sunčano vreme, sa minimalnom temperaturom oko 15 stepeni. Do te temperature ona miruje. Postavljanje svetlih vanglica, posuda, čaša od jogurta koje su napunjene do pola sa rastvorom vode i najobičnijeg deterdženta ( time se povećava vodni potencijal, buba kada dospe na površinu vode bukvalno biva uvučena pod vodu i na taj način se davi) predstavlja trenutno veoma dobar metod borbe protiv ove karakondžule. Već sam to naglasio, da je potrebno da te posude budu bele ili što svetlije ( uverio sam se u to lično jednom prilikom kad sam bio u rezidbi kajsije koja je taman počinjala da cveta; imao sam belu majicu na sebi, a kolege neke tamne i više nego očigledno su me obletale kao lešinari :haha:). Svaki dan je neophodno prazniti posude, insekte bacati u džak, isti izneti i zapaliti, a čaše ponovo napuniti gore navedenim rastvorom. I tako dok ne prođe cvetanje, tj.opasnost od ove gamadi.
 
Molim lepo, šta god da zatreba voljan sam za diskusije i razmenu iskustava.
Nečeg sam se setio, pomalo je ludačka ideja, al kod mene takve dosta često prolaze. Naime, takođe fizička mera borbe protiv ove gnjide, setio sam se kako bi bilo bele kartone premazati nekim lepkom i to postaviti na voćke. Lepak uglavnom miriši, privukao bi insekta sigurno, a kad isti dođe u dodir nema mu spasa. Postavljanje i uklanjanje je dosta lako. Materijali koji se koriste se mogu naći lako i jeftino. Jednina preprka ovome bi bila da će se lepak vremenom osušiti i izgubiti svoju primarnu funkciju. A takođe, pčele bi isto mogle da upadnu u tu zamku ( mada i u čaše, ako se tako bori protiv bube). Ne znam. Na proleće postavljam uporedni ogled, čaše vs lepljivi karton, pa ćemo videti rezultate! :D :D :bravo: :bravo: :cao:
 
Tako je nisam imao info da treba da se iznese sa parcele, no ni ovako se nije desilo nista lose ::namigivanje::
 
Negde čak kažu da treba ostaviti leševe jer navodno žive ne vole da borave pored istih. U svakom slučaju kad je mrtva nemože da šteti dalje.. čini mi se nepotrebno spaljivati je.
 
@dzionik


Ne znam za tu tvrdnju, al neću reći da je netačna. Uporedi, kad je izneseš i kad je ostaviš u zasadu, kakav će biti napad.
 
dzionik je napisao(la):
Negde čak kažu da treba ostaviti leševe jer navodno žive ne vole da borave pored istih. U svakom slučaju kad je mrtva nemože da šteti dalje.. čini mi se nepotrebno spaljivati je.

Isto sam pročitao i ja, zato i pitam, vredi probati. :ppozdrav: Neverovatno koliko ih je u samo jednom sudu, pošast.
 
Ja sam ove godine vodio mali rat sa rutavom i mislim da sam pobedio ali je borba bila zestoka, pazi kad odem na kraj reda i vratim se a ona se vec zavukla u cvet da poludis.uspeo sam sa tim casama i vodom u kojoj je bilo malo deterdzenta za sudove feryy sa ukusom jagode, ali me je sada frutyy zabrinuo podatkom da one izlaze iz zemlje jer sam ih ja video par komada kako su im krila sva blatnjava pa sam i ja to pomislio.fruty daj iznesi sve sto imas u rukavu o toj gamadi mozda bi je trebalo unistavati u zemlji nekim insekticidom kao basamid ili sl jer ja sam vec navukao fobiju od nje.i vrlo mi je interensantno ODAKLE TA NAPAST jer ja to do sada nisam susretao .pozzzz
 
Prskanje ne pomaže, samo klopke sa rastvorom. Razvijaju se u zemlji kao i sve druge larve tvrdokrilaca tako da bi ovo moglo da pomogne ali nema na domaćem tržištu, može da se naruči preko neta.

milky-spore-grub-control.jpg
 
@ futurefarming

Ovo je beskorisno u borbi protiv rutave bube. One su odlični letači i stalno doleću nove jedinke. Hemijska borba ne daje zadovoljavajuće rezultate.
 
Nazad
Vrh