Ručne alatke u voćarstvu

Prosle godine u CH, udjem u LIDL da pogledam sta ima na akciji i slucajno naletim na ove makaze. Cena malte ne dzbe 6,5chf. Seku izuzetno dobro, jako su udobne za rad i maksimalno ih eksploatisem, Sljivovu granu debljine kaziprsta seku kao od sale, visnju secem i debljine palca posto je meksa.
Slikao sam ih u sred rezidbe pa nisu ociscene.

photo0094.jpg

photo0095.jpg

Toplo ih preporucujem svima, ko naleti na ovakve makaze za te pare ne moze da kupi bolje. Nisu neko IME kao recimo Felko ali su 10 puta jeftinije, Inace Florabest je poznata marka na zapadu po proizvodnji raznih alata, vocarskih bastenskih itd...

- - - - - - - - - -

Tada kupih i ove velike, ista marka cena bese 13,5chf. Zadovoljan sam sa njima, savrseno me sluze.
photo0096.jpg

Poslednja izmena:
To je duplo jeftinije nego kod nas, danas sam isao do Merkura, cena 7900.. Da li ce imati mozda Felco izlagati svoje proizvode na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, da li je neko video mozda proslih godina i koja li je cena bila?

Sećam se da je prošle godine pisao član "kanački" da je bio u poseti njihovom štandu. Mislim da je cena bila 5000 dinara.

Послато са GT-I9505

Ima li ko felko 4 kako su se pokazale? Imam ih u ponudi za male pare pa razmišljam da ih uzmem, inače režem sa felko 10 i ekstra su ali bih uzeo još jedne,razmišljam i o kukeru 72 kakav je on u poredjenju sa felkom 7 -10?

Koje god da se kupe ruka će boleti ,jer na primer misliš ma šta je to za kukera,felka pa ti milo kako seču i svaki put sve deblju i deblju granu pa onda kada dođeš kući boli ruka.Ja sam zadnju njivu nektarina ove godine orezao sa velikim makazama kuker baš iz tog razloga što više nisam mogao držati felka 10 u ruci.

Ja se redovno zeznem pa kad režem jednoručnim neke grane em su debele em iskrenem zglob da bih zahvatio i onda mi drndne živac o tetivu u zglobu i zna da zaboli pošteno :)

Od tog vilagera nista cestito nisam video da su ljudi ovde u selu kupili.Ko god je kupio nesto njihovo to je trajalo vrlo kratko.Mene su one njihove male makaze koje sam dobio na poklon oc cedrke ustinule desetak puta jer opikne ona kocnica pa me ruske ujedu kao ker i kad su me debelo ustinule presudio sam im na nakovnju .Olupao sam ih da nije nista od njih ostalo da vise nikad i nikog ne ujedu.

Sta fali vilageru? Moj komsija kupio i velike i male makaze vilager, male je platio 500din, velike ne secam se koliko. Traju mu vec celu jesen, covek reze sa njima profesionalno svaki dan po ceo dan za pare. Kod nekog ko reze amaterski trajale bi dozivotno.

Imam ih i ja. Otac ih kupio, jos uvek nisu presekle ni jednu grancicu. Teske su kao nakovanj, lose boze sacuvaj, glomazne, nezgrapme ispada opruga, kvalitet abnormalnog seciva na nuli, znaci nevaljaju nicemu neznam sta bih mogao sa njima seci. Stoje negde neznam ni gde su mi ali znam da su neupotrebljive. Samim tim, koliko god da kostaju, preskupe su.
Ove velike necu ni da komentarisem, video sam ih i samo se prekrstio. Glava sa nozevima je ogromna treba ti pola metra da ih zavuces da bi nesto odsekao. Gde one mogu da pridju tu definitivno netreba nista seci.

Tintoreti u pravu si druze ni ja ih ne bi kupio jer znam za bolje makaze, i imam bolje. Ali nikako ne mogu da se slozim sa tobom da ne sluze nicemu Nisu neke ali sluze svrsi. Jesenas dok smo rezali, nekoliko rezaca je koristilo Vileger makaze i niko se nije zalio, orezali smo plantazu Visnje od 70ha, nas 15-torica. Jedina mana na velikim makazama je sto se srafovi odvijaju ali to se lako sredi, na male se niko nije zalio, jedino su se zalili na bolove u rukama :osmeh:
Ovaj moj komsija ih ne ispusta iz ruku svaki dan reze.

Od malih imam Unior-ove i za moje trenutne potrebe su ok a sada sam hteo da kupim i velike pa eto pitah za iskustva sa Willagerom,do rezanja ću valda odlučiti.

Asistent sa katedre za vocarstvo na Poljoprivrednom fakultetu nam predlozio da uzmemo Felco 31,kaze da su se najbolje pokazale za orezivanje vocaka, a cena im je niza od F2.. Da li ima neko iskustva sa ovim modelom?
Asistent sa vinogradarstva je predlozio F7 i slicne modele ( za levoruke,za male ruke) a da F8 ne uzimamo nikako, mada nije rekao zbog cega..

Poštujem svačije mišljenje ali o Felcu 8 imam samo reči hvale. Imamo ih 3 para, počeli smo s jednim i da nismo bili zadovoljni ne bi smo kupovali ostale. S njima sečemo čak i deblje grane i nikada ni jedan problem nismo imali a orezale su dosta.
Pre njih smo imali i F2, F4 ali je 8 ispunio sva naša očekivanja.

Možda drugi imaju druga iskustva a ovo su naša.

Nazad
Vrh