Prosle godine covjek orezivao jabuke, vocnjak star 6-7 godina,oko 500 sadnica. Koristi dvorucne (velike) makaze, alu drske, neka marka na D ali naravno ne mogu da se sjetim kako se zove. Delco, Dudco, nesto tako. Covjek se kune u njih a inace se bavi orezivanjem godinama. Koristi i Kuker 72 za nesto bas sitno. Inace 99,9% odradi tim velikim.
E sad pitanje koje nema veze sa makazama
nego za pilama.
Vlasnik vocnjaka se kune da je najbolje koristiti obicnu testeru, onu tesarsku sa polulukom a ja ne mogu doci sebi da je to tako. Prije par godina sam kupio nesto ovako (
http://www.danabi-webshop.be/en/steinberger-tools-folding-pruning-saw.html). Uglavnom, nije rijec o nekom marki, savija se i brzo sijece(bar sto se mene tice). Jos kazem vlasniku : "Pa zar nije jednostavnije zavuci testeru medju grane kad ima samo noz?" Odgovor je bio: "Sta ti znas, ja 10 godina tako radim i tako je najbolje!" E sad, posto mene ceka skracivanje drugog vocnjaka istog vlasnika (isto jabuke, ista starost,oko 500 komada,3 godine nije orezivan), planirali smo da to skratimo na neku pristojnu visinu naravno nekom testericom. E, sad posto sam se ja vec nameracio da kupim slicnu testericu tom vlasniku bez obzira sta on mislio jer mi ne pada napamet da se lomatam/*ebatam sa onom polulucnom testerom dok skracujem te jabuke zanime me ko je ovdje u pravu (da ne kazem ko je ovdje lud?!?!)? Koliko sam vidio po postovima, ko pominje testerice pominje ovakve kao sto vec imam (da li sa preklopom ili ne nije vazno). Uglavnom, treba mi misljenja nekoga ko se bavi vocem i ko ima iskustva sa ovim.
Danas sam vidio u FIS-u u Banja Luci Fiskars makaze. Nekako mi se cine neozbiljno, vjerovatno zato sto su prelagane. Bilo je vise modela izlozeno, drzao sam samo jedan model u rukama. Ima li iko iskustva sa njima? Ne sjecam se tacno ni cijena ali mislim da su bile oko 50 eura.