Ručne alatke u voćarstvu

To sam se i ja pitao ali nisam hteo da hejtujem :))

znam samo da bez alata nema ni zanata al od viška ne boli glava upotrijebiću ih kada budem morao a na kraju nejedumi hljeba tako da nemam šta izgubit gospodo .

Narode,danas sam obisao 10ak radnji poljo karaktera u potrazi za makazama za sebe... kada sam krenuo bio sam u fazonu kuker i samo kuker,medjutim,vremenom sam otisao u smeru Lowe...(logicniji i pravilniji rad od kukera po meni....+zamenjivi delovi)
Pitanje za vas.. Koji lowe uzeti 6,7 ili 8...? koje je vase misljenje,savet...?
U principu orezivacu voce i lozu,poneku ruzu.... cene su im identicne.... prodavac mi je preporucio 6 (astoria trade)... Ali koje je vase misljenje?

E sad me mrzi da gledam ali mislim da su to oni kombinovani modeli i da su skoro isti i uvek me je zanimala razlika medju njima ili bar izmedju 6 i7 jer mislim da je 8 isti kao 6 samo za levoruke
Jedino na to pazi inace lowe kuker ili felco koji goe model da uzmes mislim da neces da se zahebes

Koiko sam ja sagledao strani katalog 6ica ima ravno secivo 7 i 8 zakrivljeno...
6 i 8 su u prednosti jer seku 25mm dok 7 "samo" 22mm
I razlike su u nameni,6 je izrazitije vocarski, 7 je lozni a osmica je identicna 6 samo sto ima 2tackice od tri za vinovu lozu u odnosu na 6 koja ima 1tackicu za lozu...
(Ovo su podaci iz stranog kataloga) I sad po ovome ispade da su bolje 6 ili 8(meni je voce osnovna kultura,7 je za vinogradare,da me neshvatite pogresno) a da je osmica bolja za nijansu zbog loze....(koju takodje imam nameru da orezujem...) E sad ravno ili zakrivljeno secivo....?(verovatno je zbog zakrivljenog seciva osmica bolja za lozu)

- - - - - - - - - -

Samo one sa rotirajucom drskom su striktno za desnjake.... Samo i to da napomenem..:)
Zanimaju me samo osnovni modeli... Posto niti imam malu saku,a nisam nesto zagrejan za rotirajucu drsku...

E sad sam morao da se podsetim 8 su mi najlepse nekako a 9 i 10 su za levoruke sto je realno mala razlika ja radim podjednako i levom i desnom rukom a imam obicne makaze za desnjake

фелко 10 је са ротирајућом дршком за леваке,могу ти рећи да спашавју од зулјева

Poslednja izmena od urednika:
фелко 10 је са ротирајућом дршком за леваке,могу ти рећи да спашавју од зулјева
Ja imam 50ak vocaka i u buducnosti 2 spalira vinove loze.... nema tu brige za zuljeve na toj kolicini....:) a i vec imam zuljeve,tako da se neki novi nece primetiti...:)
Ali hocu za sebe da uzmem prave makaze,da i od to malo posla napravim uzivanje.... da se nepatim za par hiljada(koje neko da za mesec dana pusenja:)

Ја бих ипак дао предност фелку ,кукер су доста тезе маказе,имају два сечива па онда никад незнаш колика грана треба да се одсече сваки пут сечеш све деблју и хвалиш се како сече ,а онда после дана рада сутра рука отпада ,док са фелком знаш шта мозе и не покушаваш да сечеш деблју грану

Има ли неко маказе Wolf garten? Немам сада новца за скупе маказе, а не могу више ни да режем оним од пет марака - све прежвакају.

- - - - - - - - - -

Купио бих RS 2500 ili RS 4000.

Kalemar uzeo u "Zrno stil doo" i haifinu prihranu a u "Agroprima" kod autobuske uzeo Fertilider prihranu. Uglavnom otisao sa punim dzepom ::novac:: vratio se sa praznim.:osmeh: ::sramota::
Jedan cikica, vidi se da je zemljoradnik, placa vestak ispred mene na kasi i psujeee, sve sa neba skida.:haha:

Poslednja izmena:
Prosle godine covjek orezivao jabuke, vocnjak star 6-7 godina,oko 500 sadnica. Koristi dvorucne (velike) makaze, alu drske, neka marka na D ali naravno ne mogu da se sjetim kako se zove. Delco, Dudco, nesto tako. Covjek se kune u njih a inace se bavi orezivanjem godinama. Koristi i Kuker 72 za nesto bas sitno. Inace 99,9% odradi tim velikim.
E sad pitanje koje nema veze sa makazama :) nego za pilama.
Vlasnik vocnjaka se kune da je najbolje koristiti obicnu testeru, onu tesarsku sa polulukom a ja ne mogu doci sebi da je to tako. Prije par godina sam kupio nesto ovako (http://www.danabi-webshop.be/en/steinberger-tools-folding-pruning-saw.html). Uglavnom, nije rijec o nekom marki, savija se i brzo sijece(bar sto se mene tice). Jos kazem vlasniku : "Pa zar nije jednostavnije zavuci testeru medju grane kad ima samo noz?" Odgovor je bio: "Sta ti znas, ja 10 godina tako radim i tako je najbolje!" E sad, posto mene ceka skracivanje drugog vocnjaka istog vlasnika (isto jabuke, ista starost,oko 500 komada,3 godine nije orezivan), planirali smo da to skratimo na neku pristojnu visinu naravno nekom testericom. E, sad posto sam se ja vec nameracio da kupim slicnu testericu tom vlasniku bez obzira sta on mislio jer mi ne pada napamet da se lomatam/*ebatam sa onom polulucnom testerom dok skracujem te jabuke zanime me ko je ovdje u pravu (da ne kazem ko je ovdje lud?!?!)? Koliko sam vidio po postovima, ko pominje testerice pominje ovakve kao sto vec imam (da li sa preklopom ili ne nije vazno). Uglavnom, treba mi misljenja nekoga ko se bavi vocem i ko ima iskustva sa ovim.

Danas sam vidio u FIS-u u Banja Luci Fiskars makaze. Nekako mi se cine neozbiljno, vjerovatno zato sto su prelagane. Bilo je vise modela izlozeno, drzao sam samo jedan model u rukama. Ima li iko iskustva sa njima? Ne sjecam se tacno ni cijena ali mislim da su bile oko 50 eura.

Nazad
Vrh