Po mom misljenju, vaznije je ovladati tehnikom orezivanja vocaka, pa tek onda razmisljati o kupovini kvalitetnih makaza, a ne prvo kupiti dobre makaze i pomisliti da su svi problemi vezani za rezidbu nestali jer sam ja strucnjak zato sto imam skupe makaze. Takodje, jedan od bitnih faktora je i velicina sake, jer ne lezi jedan model makaza isto kod dve osobe sa razlicitom velicinom sake.
He he,i ja mislim da je tehnika i volja najbitnija.
Evo s čim ja i ćale radimo već godinama,mada smo već dobro ovladali tehnikom još nismo kupili ništa kvalitetnije, za sad nam i ne treba,sa ovim ide odlično i ako nešto ode ne sekiram se puno,pored ovih sa slika imamo još jedne male felco stariji model,ali ih retko koristimo,ove levo su moje ,donesene su iz Nemačke pre 12 godina kao polovne ali spadaju u čisto amaterske makaze,tamo su plaćene oko 10 Evra ,male felco je ćale dobio na poklon pre 10 godina kada smo radili neki veliki voćnjak, teleskopske desno su njegove one su stare 13 godina, kupljene u woby haus Novi Sad plaćene tad oko 900 din,testera je kineska,kupljena pre par god,plaćena oko 450 din ,ali je posle istupljivanja testere list zamenjen felco listom koji mi je drugar doneo iz Austrije,svake sezone sve komplet naoštrim podmažem i udri uradimo oko 800 voćaka po sezoni što mladih što starih, po sezoni se zaradi oko 600 Evra a zajedno radimo već 10 god.(ćale puno više) ,pa je sad lako izračunati koliko su zaradile ove makaze,Kvarova nije bilo baš puno,felcove samo zamenjena opruga,testera pukla drška ja je zalepio i zamenjen list, na velikim makazama,pošto dosta režemo odlaze aluminijumske stope,i to mi je u početku bio problem , rođak mi je u topionici izlio 4 kom,posle toga firma propala,i onda sam pre 3 god, našao na vašaru u Bačkoj topoli nekog lika koji ih pravi i kupio od njega još 4 kom,mislim da je komad bio 100 din,i prošle god je ćaletu pukla desna drška i otišao mehanizam za blokiranje ručke,tako da možda ćemo sledeće sezone kupovati nešto drugo ,ali otom potom.