Ručne alatke u voćarstvu

Slažem se, samo je pitanje koliko debele grane sečeš...ja predebele sečem dvoručnim ili testerom :D Za normalno orezivanje su dobre i ove obične, a možeš ih zavući svuda, do dna svake grane, bez da ti išta smeta...

Ta 30 ica i 7 ica su obe deklarisane na debljinu reza do 25 mm.

E odlucio sam se za falco 7,nadam se da necu pogresiti,u sustini ono normalne grane se secu sa makazama ,a ya deblje ima posle testere i tako to.hehe

Kupljene Castellari tucano M80. Plaćene 90 evra.

castellaritucanom80.jpg

Juče probao odnosno rezao čitav dan. Sijeku isto kao kuker, odlične makaze.

Koristim ih godinama i odlične su. Bila je i prva varijanta ovih makaza sa ravnim žljebom i falcnim šarafom ali nakon dužeg vremena su se kvarile. Ova varijanta sa ukošenim žljebom i šarafom sa valjčićem je odlično. To je unaprijeđena varijanta. :)

Pitanje za sve.

Ima li neko iskustva kako da najpravilnije razmetnem zube na testeri za orezivanje?

Zubi testere su ovakvi http://treetools.co.nz/Products/S/Silky/Silky Pruning Saws/gomtaro210lt.jpg

A testera je ova http://www.li-castellari.com/products.php?codCat=60&idProd=60_03

Mozda bi trebao da odes u neku ostracnicu stolarskih alata,ja sam nosio neke testere i oni to sve odrade extra.

Pitanje za sve.

Ima li neko iskustva kako da najpravilnije razmetnem zube na testeri za orezivanje?

Zubi testere su ovakvi http://treetools.co.nz/Products/S/Silky/Silky%20Pruning%20Saws/gomtaro210lt.jpg

A testera je ova http://www.li-castellari.com/products.php?codCat=60&idProd=60_03

Pa zar nisu fabrički razmetni zubi na testeri?

Samo nemoj ručno da razmećeš, uvjek će ti vući u jednu stranu. Kao što reče kolega odnesi u neku oštrionu.

Treba da kupim makaze za rezanje.Treba mi za rezanje 70 sljiva.Posadjene su jesenas ali bi hteo da uzmem dobre i kvalitetne makaze koje ce mi sluziti i kasnije.U planu je i prosirenje zasada.Dao bih i 2-3hiljade vise ali da makaze budu dobre.Sta bi mi preporucili i koji model?

Po mom misljenju, vaznije je ovladati tehnikom orezivanja vocaka, pa tek onda razmisljati o kupovini kvalitetnih makaza, a ne prvo kupiti dobre makaze i pomisliti da su svi problemi vezani za rezidbu nestali jer sam ja strucnjak zato sto imam skupe makaze. Takodje, jedan od bitnih faktora je i velicina sake, jer ne lezi jedan model makaza isto kod dve osobe sa razlicitom velicinom sake.

Slazem se sa tim ali treba u startu kupiti dobre makaze,zasto bi kupili neke jeftine pa ponovo kupovali posle dobre.tehnika se mora nauciti,pa mora,ali ne moraju se dvaput kupovati makaze,zar ne?

Tako je ssasa, ja sam tehniku ovladavao makazama za ruže i nagrđavao voće, rezovi su bili odvratni...kupiš makaze pa učiš, logičnije je.

Evo jedan zanimljiv članak oko izbora makaza za rezidbu:

http://dobarvocar.com/izbor-makaza-za-rezidbu/

Ovaj deo je meni posebno zanimljiv:

" Sječivo je izrađeno od kaljenog čelika i laserski oštreno. Sječivo se zbog vrste materijala nikada ručno ne oštri."

P.S. KUKER makaze nisam ni pokušavao oštriti laserom, al mogu reći da njihova sečiva kvalitetna turpija nosi ko u priči. Brusne materijale da i ne pominjem.

Laserskim ostrenjem se ne postize cvrstina,nego precizno naostren alat.Naknadnim ostrenjem turpijama ili slicnim stvarima se kvari geometrija seciva.

Ovo ti je FruitBoy najbolje rešenje ko može, od svake vrste po jedne makaze :)

@FruitBoy: Neki dan dođem kod jednog čovjeka u voćnjak i zateknem ga di reže višnje sa dugačkim škarama ko što su tvoj prve po redu. Probam radit sa njima da vidim kako to ide sa njima, a ide jako teško. Prilično su teške i nezgrapne. Kad sam vlasniku dao da proba moje Fiskars dugačke, na potez, baja je osto bez teksta, reže i šuti, samo se smijulji, kes od uva do uva. :osmeh: Kaže sutra ide oma uzet jedne take, a stare baca u veškorpu. Pofalio sam te Fiskars dugačke škare, a sad ću pokudit Fiskars dvoručne 70 cm dugačke. U Jabuci (M9) su se loše pokazale, teško sa prilazi pojedinim granama zbog jako zavijenog kontra noža, dočekača, nakovnja, kako god kazali. Tamo di ima mjesta za pristup grani režu fino i prilično lagano, la u "gustišu" štekaju. Al zato Felco 231 (80 cm) rade samo tako. Nagodinu ću probat sa Castellari dvoručnima 80 cm radit da vidimo kako će ići. Kako čujem od kolega dosta dobro su se pokazale.

Po mom misljenju, vaznije je ovladati tehnikom orezivanja vocaka, pa tek onda razmisljati o kupovini kvalitetnih makaza, a ne prvo kupiti dobre makaze i pomisliti da su svi problemi vezani za rezidbu nestali jer sam ja strucnjak zato sto imam skupe makaze. Takodje, jedan od bitnih faktora je i velicina sake, jer ne lezi jedan model makaza isto kod dve osobe sa razlicitom velicinom sake.

He he,i ja mislim da je tehnika i volja najbitnija.

Evo s čim ja i ćale radimo već godinama,mada smo već dobro ovladali tehnikom još nismo kupili ništa kvalitetnije, za sad nam i ne treba,sa ovim ide odlično i ako nešto ode ne sekiram se puno,pored ovih sa slika imamo još jedne male felco stariji model,ali ih retko koristimo,ove levo su moje ,donesene su iz Nemačke pre 12 godina kao polovne ali spadaju u čisto amaterske makaze,tamo su plaćene oko 10 Evra ,male felco je ćale dobio na poklon pre 10 godina kada smo radili neki veliki voćnjak, teleskopske desno su njegove one su stare 13 godina, kupljene u woby haus Novi Sad plaćene tad oko 900 din,testera je kineska,kupljena pre par god,plaćena oko 450 din ,ali je posle istupljivanja testere list zamenjen felco listom koji mi je drugar doneo iz Austrije,svake sezone sve komplet naoštrim podmažem i udri uradimo oko 800 voćaka po sezoni što mladih što starih, po sezoni se zaradi oko 600 Evra a zajedno radimo već 10 god.(ćale puno više) ,pa je sad lako izračunati koliko su zaradile ove makaze,Kvarova nije bilo baš puno,felcove samo zamenjena opruga,testera pukla drška ja je zalepio i zamenjen list, na velikim makazama,pošto dosta režemo odlaze aluminijumske stope,i to mi je u početku bio problem , rođak mi je u topionici izlio 4 kom,posle toga firma propala,i onda sam pre 3 god, našao na vašaru u Bačkoj topoli nekog lika koji ih pravi i kupio od njega još 4 kom,mislim da je komad bio 100 din,i prošle god je ćaletu pukla desna drška i otišao mehanizam za blokiranje ručke,tako da možda ćemo sledeće sezone kupovati nešto drugo ,ali otom potom.

14oapso.jpg

Poslednja izmena:
Čuo sam i ja da su te Castillari-jeve dvoručne dobre. Radio sam još i sa Minarezijevim dvoručnim, isto su dobre, al one Lowe sa slike su ipak vrhunske :D

Sad tek vidim koji sam ja dunster :sta:, imam iste makaze za visoke grane(plaćeno 10e), i uvek lepo namotam kanap na nju, a kasnije se odmota i zakači na sve strane, i odmotava...a nikad mi nije palo na pamet da onaj crni rukohvat zabodem u kraj cevi, i sve bi bilo rešeno...:haha:

hvala na slici...
pozzz joe!

Nazad
Vrh