Ručne alatke u voćarstvu

Odlično izgleda taj model 31, ovi ostali imaju krivinu a ovaj je ravan pa mi deluje bolje, laičko razmišljanje...mislim da ću i ja da poručim, samo pošto sad nisam pri parama a i nemam šta da režem, verovatno na proleće tek javljam utiske :)

Pretpostavljam da ne žvaću i ne lome? Glupo pitanje al ajd...pošto na proleće treba da prekratim kalemove kalemljene pupoljkom, pa mi treba nešto što će što lepše da iseče iznad pupoljka, a kasnije bi služile za orezivanje klasično.

Neko je veci pisao o anvil makazama i njihovoj prednosti, ne zvacu i najlakse seku od svih drugih tipova makaza. Mana je da nakovanj moze da osteti mlad izdanak pri orezivanju. Bajpas makaze su spicastije i mogu bolje da se uvuku u krosnju, tamo gde je pipavo, tu vidim njihovu glavnu prednost.

Samo još jedno glupo pitanje, šta je anvil a šta bajpas i konkretno koji model npr felca je anvil a koji bajpas? :)

Od felca samo f31 je anvil, svi njegovi ostali modeli su bajpas. Anvil - ostrica udara u nakovanj, bajpas - ostrica se mimoilazi sa nakovnjem, "trljaju se".

pa meni taj anvil deluje bolje, nisam samo shvatio kako to nakovanj ošteti mladar? Koji mladar?

edit: mislim da sam razumeo, ne može lepo da se zavuče između stare grane koju sečeš i mladara, jedino da se seče ka njemu, ali opet postoji opasnost da se ogrebe ili polomi...razmisliću onda još...

Poslednja izmena:
Danas sam probao fiskars teleskopske makaze i felco 611 testeru i WOW! I jedna i druga alatka odusevljava!

Evo da se i ja pohvalim novim naoruzanjem za iducu godinu. Felco 7; krajem februara cemo videti dali opravdava "zvanje":ppozdrav:

imag0259ns.jpg

imag0260a.jpg

Mmmmmm milina, moram i ja da kupim do kraja januara, u februaru počinjem seckanje :) Koliko si novčanica izdvojio i gde si kupio?

Tintoreti;617577]Evo da se i ja pohvalim novim naoruzanjem za iducu godinu. Felco 7; krajem februara cemo videti dali opravdava "zvanje":ppozdrav:

Nisi pogrešio sigurno moj ćale ih ima već 10 godina, i rade kao sat ,samo ih redovno oštrimo i promenio sam oprugu,a godišnje orežemo i do 2000 stabala,(normalno ne samo sa njima) starih u proseku 8 godina.

Kupio u poljoapoteci kod nas oko 7400din. Na prvi ogled dobro izgledaju, videcemo na terenu kako ce se pokazati. Jastucic za ublazavanje udara kad odseces granu i rotirajuca drska je odlicno resenje, malo sam se plasio jer je neko vec pomenuo da mu to ne odgovara jer mu makaze ispadaju. O tome nema ni govora u mom slucaju, udobne i oblikovana rucica kao da je izlivena za moj dlan. Pun pogodak.
Nece imati mnogo posla oko orezivanja 50 starih i jedan mlad zasad 800sadnica ali u perspektivi je prosirivanje ako bog da:ppozdrav:

imam dilemu felco 8 4860 rsd ili felco 31 4181 rsd za orezivanje šljivika oko 200 stabala.
probao sam seći sa oba modela i mrak su makaze..

oću da kupim pa da se posavetujemo..

ja imam felco 7 i mogu reci vrede svaki dinar !!!
markokurjega je napisao(la):
Nisi pogrešio sigurno moj ćale ih ima već 10 godina, i rade kao sat ,samo ih redovno oštrimo i promenio sam oprugu,a godišnje orežemo i do 2000 stabala,(normalno ne samo sa njima) starih u proseku 8 godina.

Cime ostris i cistis, podmazujes makaze posto kod ovog prodavca nema ulje i brus felco i nista za odrzavanje?
Dali sme nekim drugim sitnijim brusnim kamenom da ostrim i podmazujem masinskim uljem ili uljem za oruzje? Cime ih cistiti i dezinfikovati? WD40 pa alkohol?

Oštrenje je bilo sa finom turpijom od kako sam kupio makaze,i nikad problema nisam imao,uvek naoštrene pred sezonu,a za dezinfekciju je ćale imao neku tečnost,koja ujedno čisti i od bakterija,da ako je negde bilo zaraze da se ne šiiri dalje,ali sam zaboravio kako se zove,moraću njega da pitam,znam da je bilo plave boje kao antifriz,ulje što ređe,ja sam koristio ono za šivaće mašine.

Možda bakarni preparati? Tipa bakaroksihlorid50 ili cuprozin razmešati sa vodom, malo veća koncentracija nego za prskanje, tipa 3 procenta?

Nazad
Vrh