Ručne alatke u voćarstvu

Pa ti izvoli ponovo kupi kampanjolu!

Makaze Campagnola 2 su vrlo lagane, lepo stoje u ruci, imaju dva sečiva tako da prave najmanju moguću ranu na presečenoj grani.

Ovo poslednje mi je bilo jako važno zbog mladih voćki koje imamo. Tada nisam znao za mnogo modela sa dvostranim sečivom tako da kada sam ih video nije bilo velike dileme. I pored tog što malo teže seku od pomenutog Felca 8 koristio sam ih ove zime misleći da se nisam dovoljno privikao na njih.

Svakako ću kad tad uzeti jedan Kuker 72 jer je ovde izneto dosta iskustava s tim modelom a mislim da je neophodno imati bar jedne makaze s dva sečiva.

Što se popravke tiče ručica kao rezervni deo ne postoji kod distributera makaza, ponuđena mi je jedna zanimljiva opcija kao rešenje pa ako sve to bude kao što je rečeno podeliću iskustvo s ostalima u ovoj temi. O tom potom.

Kupljen je Kuker 72 i prva iskustva su odlična. Jeste nešto teži od Campagnola 2 ali neuporedivo lakše seče.

Campagnola je i dalje kod distributera i nemam povratnu informaciju o dešavanjima.

Zahvaljujem se svima koji su izneli svoja dobra iskustva sa Kukerom.

Nije tajna naravno. Cene su od 4800 do 5100. Naravno kupio sam po ovoj prvoj ceni.

Da, već smo radili njima i moj otac, koji je inače vrlo konzervativan, je odmah predložio da uzmemo još jedne. Kada ih je prvi put video nisu mu se baš svidele ali nakon rada je bio vrlo zadovoljan.

E tako i moj matori: Kunder je mama, sve ostalo je je sranj... Ali kada se prvi put do'vatio Kukera, drugu je pesmu pev'o :osmeh:

Baš iz razloga što svi hvale različite makaze ja sam probao sa Kukerom 72 od prijatelja .I probe radi kupio Felca( sečiva se razmimoilaze ),Campagnolu(sečiva se sudaraju) i Lowe 6 ( jedno sečivo i nakovanj) .
Najmanja sila za odsecanje grana je kod makaza sa jednim sečivom i nakovnjem .Pošto nas trojica orezujemo moj voćnjak uvek je tuča ko će pre da uzme Lowe 6 sa obrtnom drškom i nakovnjem naravno .

Nisam te bas najbolje s'vatio Sale: Seciva se rezmimoilaze, sudaraju, secivo i nakovanj,obrtna drska (Felco 7?) i nakovanj...

Uploaded with ImageShack.us

Felco 7 ,8 se sečiva razmimoilaze( kao makaze za lim ) kada sečeš granu, Lowe ( skroz donje ) imaju nakovanj sa jedne strane a sa druge sečivo. I na ovoj slici nemam Campagnolu ali kod nje se sečiva sudaraju . Nadam se da sam sad malo bolje objasnio .

Sve gore pomenute makaze su odlične, dosta iskustava imamo sa Felco 8 makazama i odlične su. Što se tiče "tuče" oko Lowe 6 modela mogu da primetim da su makaze odlične ali je bitno za koju namenu služe. Naime ako odsecate grane u krošnji one prave najveće rane na delu grane koji ostaje zbog nakovnja. Znači ako nam je bitno samo da nam rad bude lagan onda je izbor među gore pomenutim modelima svakako Lowe 6 ali ako nam je bitno da za grane, biljku bude što bolje onda uzimamo makaze sa dva sečiva (Kuker 72 ili Campagnola ili ...). Felco tek za nijansu više oštećuje granu jer se kod njega sečiva ne mimoilaze već i obe imaju nakovanj i sečivo. Znači imaju jedno sečivo i nakovanj koji je bitno drugačiji i bolji nego kod Lowe 6 modela.

U svakom slučaju radi se o odličnim makazama i kada bi se od svakog modela uzelo po neko tehničko rešenje verovatno bi smo dobili idealne makaze koje ne oštećuju grane i lako seku.

@ slav
Apsolutno se slažemo . Ja orezujem mladjare kod leske i nije mi bitno kakav će rez da bude .Pa sam takvim potrebama i uporedjivao makaze za orezivanje . Za moje potrebe Felco mi se loše pokazao pošto se seče pri samoj zemlji ugao je veoma loš i desi se da nekada "užvaće" granu . Ali zbog velikog broja zbunova i mnogo mladih grana i naravno brzine rezanja prinudjen sam ove godine da kupim kompresor i pneumatske makaze . Video sam da firma Agrol prodaje Campagnola kompresore .Ima li neko iskustva sa njima ?Da napomenem da mi treba da rade 2 - 4 makaza istovremeno .

Da Felco 8 zna da malo "užvaće " grane koje su sočnije.

Što se tiče kompresora mnogi u našem kraju su ga koristili i mislim da mnogima sada vrlo malo koristi. Zašto ne znam ali ti dobro razmisli o tome.

Korišćeni su uglavnom za orezivanje voća i zimskom, prolećnom periodu i šta je tu problem ja ne znam a ako si raspoložen za neku polovnu varijantu ja se mogu raspitati ako neko hoće da proda.

U svakom slučaju razmisli dobro i ako ti novac nije problem kupi nov a ja ti stojim na raspolaganju da se eventualno raspitam oko polovnog.

Bave se voćarstvom ali su se vratili orezivanju ručnim makazama. Mislim da je problem u tome što se mnogo brže orezuje pa je raspored grana lošiji. Kvalitet rezidbe je obično obrnuto proporcionalan brzini.

Neko je pitao za felco 31 i evo odgovora. Odlican! Lagan, udoban, jako lako sece. Poredio sam ga sa lowe 6, lowe 8 nemackim makazama i bolji je! Otprilike isto lagani, ergonomija slicna, cena na strani felca (za divno cudo 500din jeftiniji), preciznost izrade i samog kretanja noza na strani felca i to dosta, dosta, slicna sila secenja dok su nove, ne znam kako ce biti kroz upotrebu.

Uskoro testiram fiscars teleskopske makaze u vocnjaku i testeru felco 611 pa javljam utiske.

Vidim da si u Beogradu, gde imaju da se kupe, jel ima više modela, koje su cene?

Naruceno iz Subotice 4300 din. Isporuka je 1 dan, 250din do 5kg. Ja sam narucio par stvari pa mi je isporuka koja je i ovako jeftina bila bas mala. Imaju, mislim sve modele, pogledaj na http://www.intercom-su.co.rs/search/node/felco?page=4

Sto se tice Beograda ima nekih modela u Agro opremi (f8 sam tamo video sigurno, i lowe 6 bez okretne rucke, ali nisu imali f31), Zemun eneldoo (oni su inace uvoznici felca i mogu da ti naruce sve ali nemaju nista na lageru trenutno), to je ono sto sam ja nasao.

Ali Subotica i kad se uracuna isporuka je najpovoljnija, plus za dan stigne, bas su me prijatno iznenadili.

Nazad
Vrh