Ručne alatke u voćarstvu

Jesu dobre makaze "za brzo rezanje",ali su samo za ovo sto je napisano,voce i vinova loza.Kupina ,malina ruze i slicno gde imas da seces,a ne da strckas grancice ruke da ti otpadnu ako rezes ceo dan.

Evo i moje alatkice za sječu izboja u oblačinskoj višnji.
Tanje (mlađe) izboje siječe odlično, dok one deblje treba dosta napora, i nije baš najbolje riješenje za debele izboje.
Nož je od kosačice od freze strašno je tvrd, a i naoštri se odlično; drška je od metle, a ručku sam brzinski inprovizovao radi lakšeg upiranja.

Možda da se spoje dva noža od kose kombajna? I trebali zavariti nešto da se i nogom može pritisnuti.

Evo i moje alatkice za sječu izboja u oblačinskoj višnji.
Tanje (mlađe) izboje siječe odlično, dok one deblje treba dosta napora, i nije baš najbolje riješenje za debele izboje.
Nož je od kosačice od freze strašno je tvrd, a i naoštri se odlično; drška je od metle, a ručku sam brzinski inprovizovao radi lakšeg upiranja.

Možda još ta mala dorada ?

Što kaže batad, da dodaš uporište za nogu kao na ašovu, lakše zgaziti nego rukom ubadati ko pomahnitali Astek u lovu na sitnu divljač i ribu :D

Naravno da može da se doda, ovo je samo probna varijanta, još nisam počeo da se bavim izbojima, jer imam još 300 stabala da orežem, pa tek onda idem sa kidanjem.
Dosta je lakše kad bi moglo da ide samo ručno, ali šta je tu je, samo znam da gdje sam god lani otkinuo izdanak, sada je tu sto komada, čini mi se.
Morati ću da tražim neko efikasnije sredstvo, a koje ne znam ni sam.

Pa to ti dođe u stvari prekraćivanje izdanaka, pa se razgranaju :D Možda je motika ipak majka...

Ja sam danas rekao zbogom merdevinama i platformi. Ponovio sam se sa jednom dobrom alatkom
f0cd2ec0c8842a3ae86e28a4c385c0fd.jpg

http://eng-eu.fiskars.com/Products/...ers/115560-Universal-Telescopic-Garden-Cutter

@matke
Imam ja takve makaze nekada zarile i palile u vreme kombinata Vocarske plantaze PKB Beograd ih koristile kao sluzbene za tehnicare koji su obucavali rezace sto je uticalo da postanu veoma popularne msm da su veoma jeftine ja sam ih platio pre nekoliko godina 15ak eura i vrlo je korektan kvalitet za te pare:ppozdrav:

Ja imam one na konopac, sa drškom dugom 2 metra i meni su ove godine valjale života. Mogu da dohvatim na 4 metra visine.
Mada im je mehanizam na vrhu malo glomazan pa su maklo nezgodne za uvlačenje u čestar, ali dobro opet su ove godine odradiile svoj posao.

Ovakve

Uploaded with ImageShack.us
Ja sam ih "nasadio" na drveni štap od 2 m i pri dnu štapa (gdje držim rukom) stavio sam jednu kuku i kroz nju provukao ovaj kanap.
Ima da se kupi i orginalna teleskopska drška ali ja je nisam našao.

Fiskars je vrh sto se ice teleskopa nema im ravnih... ali nista nisu losiji ni u ostalom alatu ove namene sve je ostro kao zilet...
Ja imam kracu verziju isto od fiskarsa bez izvlacenja, ultra su lagane...

VladimirGM
Neka je sa srecom kupovina i da te dugo sluze...:ppozdrav:

Hocu da kupim makaze za voce FELCO. Jedni kazu da uzmem 7 a drugi "ma ka'ki to uzmi 2". Otisao sam na sajt i video da je 2 osnovni model a da su 7,8,... ergonomski,kao poboljsani. Kakva su vasa iskustva i sta bi mi preporucili? Hvala!

Koristeći preporuke s ovog foruma sam "ponosni" vlasnik ovog "ljutog" alata. Još samo da je i vlasnik tako ljut.:osmeh:

A
ovo je bilo dok nisam čitao forum i dok sam imao puno pomoćnjika za rezanje na visinu i rezanje izbojaka:

Nazad
Vrh