Ručne alatke u voćarstvu

Probao sam sa većom-debljom špahlom-špahtlom koju sam zasjeko u V i nasadio na držalo. Na tankim i malim mladicama od višnje je radilo dobro dok nisam upeo na malo stariju mladicu, e onda je špahla pukla ko staklo. Nije mi se dalo nož pravit od inoxa, no mislim da bi od njega fino radio ili od nekog tvrđeg materijala. Na jabuci sam probao i tamo puno bolje radi jer su izboji manji, mekši, tanji...

Možda da se spoje dva noža od kose kombajna? I trebali zavariti nešto da se i nogom može pritisnuti.

U agrolu mogu takve da se kupe, ne znam pravu cenu, mislim oko 35e da su, al nemoj me držati za reč!

Ja sam ih skoro kupio u Agrolu, cena 40 eura. Po meni su jako kvalitetne makaze, dvostruko secivo, ugodna je u ruci, nemam zamerke za sada. Mada ih jos nisam isprobao u vocnjaku al ovih dana cu raditi rezidbu pa cu vam javiti kakav utisak ostavljaju. I video sam u jednom zasadu da ih koriste profesionalni rezaci, tako da sigurno valjaju.

Poslednja izmena od urednika:
Imam ih od prošle godine i kada sam ih video, prvi put, bio sam oduševljen. Vrlo su lagane, lepo stoje u ruci, isti su noževi tako da se može imati samo jedan u rezervi. Milina.

Razočarao sam se kada sam ih počeo da koristim. Nadam se da će Vaša iskustva biti drugačija ali moje zamerke su sledeće :

1. Jako teško seku, do sada ni jedne makaze koje sam koristio nisu tako teško sekle. Ne računajući one prastare.
2. Prilikom odsecanja ostaje "stepenik" na grani koja se odseca
3. Pri vrhu jednog noža već nedostaje deo od par milimetara.
4. Već sada posle nepune sezone vidi se između dva noža u sakupljenom položaju praznina.

Žao mi je što nisam izneo neka bolja iskustva a voleo bih da čujem i Vaša nakon rezidbe. Samo napred

Evo slika, makaze stare stotinjak godina, rucno kovane, u redovnoj upotrebi u mom vinogradu. ( imam i druge, njih dam gospoji da joj se ruke ne umore)

O makazama Campagnola 2 koje se nalaze na slici u odgovoru ispred, kupljene su u Agrolu za 4000 din u maju 2011. godine.

Sta mislite o lowe makazama model 6 sa rotirajucom drskom ? cena isto ko kuker 72 ( uvoznik kaze da su bolje od kukerica te da je kvalitet kukerica u zadnje vreme sumljiv i da imaju dosta reklamacija ) uvoznika sam jutros kontaktirao i ispricoa se telefonom.

Ja sam extra zadovoljan Lowe makazama na rotirajućom drškom . One sa jedne strane imaju sečivo a sa druge nakovanj. I mnogo manje snage treba od drugih da se preseče grana . Uporedio sam ih sa Felco 7 ( rotirajuca drška ), Felco 6 i Campagnola Kod mene je malo specifično što orezujem lešnik( žbun) i sečem izbojke do zemlje ( i ima ih dosta ) dosta je nepristupačno i makaze na preklop( gde se sečiva mimoilaze) mi ne odgovaraju pošto na nekim izbojima žvaću,bez obzira što je to Felco .
Pošto treba da kupim još jedne makaze za voćnjak definitivno će biti još jedne Lowe .

dajte preporuku sta kupiti od alata marka model dobar kvalitetan proveren alat
male makaze za orezivanje voca
makaze sa dugim drskama za orezivanje voca
testera za grane preklopna ili fiksna i koju duzinu seciva
makaze za orezivanje vinove loze
i gde to kupiti najpovoljnije
ima puno tih marki na trzistui sta najbolje uzeti Felco, Kuker, Falket, Lowe i drugo.

Ako nekoga interesuju makaze nove FELCO br. 2 i 7 neka mi se javi na pp.

miki2010,

Male makaze za orezivanje voća - Kuker 72 Link
Makaze sa dugim drškama za orezivanje voća - Castellari 82 Link
Testera za grane preklopna ili fiksna i dužina sječiva - Castellari SME 30G Link
Makaze za orezivanje vinove loze - Felco 7 ili 31 Link
Gde to kupiti najpovoljnije - To ne znam :)

Nazad
Vrh