Ručne alatke u voćarstvu

U pravu si xsale. Ima raznih kopija Kukera. Evo prošle godine kad sam ih uzimao, razlika je bila očigledna od postojećih. Pokazale su se dobrim u radu obe varijante. Ponavljam neke slike što sam objavio ranije u ovoj temi:

Poslednja izmena od urednika:
Pre kupovine sam dugo tražio Kuker makaze jer ih komšija ima već 15 godina, svake godine sa njima uradi oko 150 sadnica i kaže da je generalno zadovoljan. Siguran sam da ova poljoprivredna apoteka ne bi prodavala lažnjake, tada su imali ceo program Kukera i makaze desetak drugih proizvođača, ali šta da se radi možda je jednostavno došlo do izbacivanja neke loše serije.

hmm.. nadam se da ce uskoro ponovo stici na lager u merkur-u pa cu otici da vidim. (samo da otopli malo)
u svakom slucaju javljam ;)
unior je ekstra alat,profesionalan. za te pare.. sigurno je dobra trgovina
na kraju drske vidim da ima neku rupu i sraf.. sigurno je za teleskop
:ppozdrav:

Lijep pozdrav svima na forumu....
Čitajući vaše postove o škarama za rezidbu odlučio sam kupiti Kuker art 72, 21cm evo i par slika, nadam se da nisu kopija jel sam ih uzeo u poljoprivrednoj trgovini za 335kn ili oko 44€... pozdrav kolegi u struci FruitBoy evo nedavno je prof. Keserović bio kod nas u Slavoniji u suradnji s Poljoprivrednim institutom iz Osijeka u posjetu jednom nasadu jabuka i brebi Pink Lady sorte, prezentacije plukotraka, itd....
Meni škare trebaju zbog rezidbe lijeske jel imam nasad lijeske, e sad ne znam jel mi preporučate kuker u rezidbi izboja koji idu iz korijenovog vrata. Znači da bih trebao katkad ih zavlačit pod zemlju i rezat izboje (ne znam jel to pametno za kuker?) ili da za te stvari uzmem neke druge. Dajte mi preporuku nekih škara za taj posao (izboji) ako ne preporučujete kukerice za to... nadam se odgovoru pozitivnom, živili

Slike postavljene sa umanjenim prikazom, po uputstvu - http://poljoinfo.com/showthread.php?3231-Postavljanje-slike-u-poruci

Poslednja izmena od urednika:
Prim dobro nam došao.
Po meni možeš da režeš one iznad zemlje, ali one u zemlji ja ne režem jer može se desiti da uhvatiš neki kamenčić i da upropastiš makaze, pa da više nikada ne budu kao prije.
Ja sam za 10 EUR-a uzeo neke velike sa teleskopskum ručkama i za te stvari su više nego odlične iz više razloga.
Prvo nije ti ih žao pa sječeš slobodno, drugo imaju duge ručke pa ne moraš da se zavlačiš i saginješ da bi odsjekao izboje.

Ja za oblačinsku višnju koristim i jednu "spravicu" za te stvari (znači radi se o izbojima višnje koji ne idu iz korjena nego iz žila) to je jedna pravljena alatka koja na sevi ima urezano slovo V (naoštrena sa unutrašnje strane) i nasađena na drvo dugo 1.5m tako da ideš normalno i samo tim upreš u izboj i on se kida nekih 1-2cm ispod zemlje.
Pokušaj napraviti ništa ne košta.

Ok, jasno mi je sve, hvala na savjetima....
Šta mislite o kuker škarma jel to original ili kopija

Ja imam za vinograd makaze ručno kovane stare stotinak godina. Nažalost nemam sliku, a kad stignem u vinograd slikaću ih i pokazati vam.

Velik pozdrav za novog kolegu, verujem da ste imali šta da čujete od mog profesora. Ja ti ne bih preporučio kukerice za takav vid rezidbe, već nešto što su ti kolege gore kazale. Kukerice ili neke druge makaze su za druge stvari. Ukoliko kupiš dvoručne makaze, izmi villagerove bez ikakvih pomoćnih polugica i sličnih prenosa, već koje imaju nož, kontra nož i jedan šraf koji sve to spaja i zapravo pravi polugu.
A te koje su na slici identične su mojima, tako da bi trebalo da su original.

Ok... jel ima u somboru koja trgovina di bi ih mogao kupiti, a ujedno me i zanima pila felco 600... ako ima probaj link postaviti,... sombor mi pola sata vožnje od mene, a vjerujem i da je puno jeftinije nego kod nas....živio

Kuker 72 mislim da nema, osim ako se u međuvremenu nije pojavila neka radnja. Testeru koju tražiš možeš kupiti u intercomu. Imaju sve od felca. Mogu da vidim u jednoj apoteci, tamo je bilo makaza koje liče na kukerice (al ja nisam obraćao pažnju, jer već posedujem iste). Ne bih da kačim link, već samo izguglaj intercom felco! I ako budeš dolazio u Sombor, javi se, pa da se nađemo!

ja i da lje razmisljam izmedju kuker 72 i felco 7, ove druge pre svega zbog okretne rucke koja je sigurno spas, a ima sve manje vremena :)

Ja za oblačinsku višnju koristim i jednu "spravicu" za te stvari (znači radi se o izbojima višnje koji ne idu iz korjena nego iz žila) to je jedna pravljena alatka koja na sevi ima urezano slovo V (naoštrena sa unutrašnje strane) i nasađena na drvo dugo 1.5m tako da ideš normalno i samo tim upreš u izboj i on se kida nekih 1-2cm ispod zemlje.
Pokušaj napraviti ništa ne košta.

Sjećam se da je o ovome bilo govora negdje na forumu ali nije bila slika. Pa ako može neka sličica. Valjalo bi.:cool:

Nazad
Vrh