Ručne alatke u voćarstvu

Saveti od Vocara i FruitBoya...uvek se nađe neko ko dokaže suprotno.

@Voćar

To je pravi oblik zuba i sigurno dobra testera. U procesu proizvodnje naoštrena je mašinski a zubi nisu posebno razmetani. Ja lično nikada ne bih ni pokušao da je oštrim.

Nisam je ni ja nikada oštrio...i preporučio bi je svakome. Pitanje se odnosilo na oktopoda.

Šta je ovo danas, jel' treba da banujem da bi se pisalo kako dolikuje razumnim ljudima na ozbiljnom forumu?!! Za svaki naredni ne primeren post sledi produženi odmor i hlađenje glave pa izvolite!

Lepo vam ja rekoh, al mi gosn moderator obrisa, tema je Ručne alatke u voćarstvu!

Ajmo delije..... :D

Da malo obnovim temu matricom. :osmeh:
Šta mislite koliko para može da se dobije za Kukerice Art. 72 stare 1 godinu ? Nisam zadovoljan sa njima, od prvog dana prave zazor (u prodavnici su mi rekli da tako treba i mora, seku one odlično, ali mi nekako ne leže ) i mora da padne neki Felco, a kolega FruitBoy je obećao par praktičnih časova kako bi se znanje proširilo, lep primer kolegijalnosti. Hteo sam i ovde da pohvalim taj gest, svaka čast ! :bravo:
Evo i par osveženja ( nije reklama, samo su pozajmljeni linkovi):

http://www.kupindo.com/Kosacice-i-trimeri/9819808_Bosch-akumulatorske-makaze-za-grane-CISO šta mislite o ovim BOSCH makazama ?

a evo i jednog FELCO-a
http://www.kupindo.com/Alat/10003303_FELCO-100-ORIGINAL-MAKAZE-ZA-OREZIVANJE

Slažem se futurefarming.

Nego, Matkee, kako prave zazor 72ka? Ove kod mene prave zazor pa...hm... možda skoro i neprimjetan. Da ti nisu makaze olabavile, tj, oštrice. Jesi li ih oštrio?
Nove Kukerice su oko 40 eura, a ako su te tvoje očuvane (da nemaju oštećenja oštrica), mogu se opet prodati po dobroj cijeni.

Evo kolega, u svom besu i ljutosti napravio sam i video snimak u kome sam prikazao moj konkretan problem, dobijao sam preteće poruke od nekih žabara da uklonim snimak, ali snimak je i dalje tamo gde mu je mesto ! :osmeh: Nove su, isekle su jako, jako malo grana svega stotinak voćaka sam orezao sa njima.

Dobar ti je naslov klipa, nije ni čudo ako su te kakvi Kuker komercijalisti napali. :)

Vjerovatno ti nisu dovoljno pritegnute, bar se tako čini. Jedan dobronamjeran savjet, operi te oštrice, treba da se sijaju kao ogledalo ako ih misliš prodavati, pa i ne prodavao... ovako ih korozija ubi. Nije u pitanju samo estetika, nego i zbog same oštrice i njene dugovječnosti. Kad uzmeš tu granu da sječeš, malo zakreni ruku u ramenu/laktu i napravi mali polukrug pa nećeš imati zub. Ali ne iz zgloba, tako neće biti boli, a orezivanje je olakšano, rez precizniji i manje gnječenje grane pri rezanju. (Ovo preporučujem samo kod makaza sa 2 oštrice).

Odličan ! :haha: Dobio sam prvo par dobronamernih saveta o zameni konkretnih, ali kada sam otišao u prodavnicu rekli su mi da reklamacija nije moguća. Naravno kolega, sređene su dan posle pravljenja snimka, ta površinska korozija je skinuta i premazane su mašinskim uljem, tako da su sada kao nove. Ovo je bilo samo probno, drugačije je kada sa njima radim, u jednoj ruci sam držao kameru, a u drugoj njih pa granu, pa šubler. Hvala na savetima, probaću na taj način čim počne orezivanje. :ppozdrav:

Da li negde u Srbiji postoji njihov servis, pokušao sam' sam da stegnem šraf, ali do kraja je pritegnut.

Moje kukerice same režu:osmeh: rade kao besne. Al zato ih uvek istog dana posle rezidbe uzmem žičanu četku i skinem svu prljvštinu sa njih i obrišem ih alkoholom(samim tim ih i dezinfikujem) pa da vidiš bracika kako se sjaje ko nove. A ako nerežem par dana uzastopno onda ih nekad i uljem namažem! Al stvarno su makaze ekstra, mada nisam ni imao priliku da radim sa nekim drugim makazama osim onih običnih. Ja sam sa njima sečem i grane prečnika 4cm.

Pretjerano je 4cm ako je uopšte i moguće. Ili su u pitanju jake ruke ili velike kuker makaze? ::namigivanje::

Ma to uzmem samo jedan-dva dana da se malo očeličim al zato šake posle blago rečeno otkidaju(mislim od bola:haha:).

Matke mislim da su te tvoje makaze fejk Kuker.Imam original star 10 godina ,i secivo se beli a nikad nije cisceno ni mazano.Pre dve godine sam dobio isto kuker 72,i imao sam probem sto nikako nisu mogle da se dotegnu,tj posle dotezanja,par puta odseku lepo i olabave se,pa onda "zvacu" granu.kad sam uporedio sa mojim starim makazama ima razlike i u izgledu i u velicini,ali se tek primeti kad se stave jedne pored drugih.Recimo na mojim starim makazama nemaju ona dva rebra pored cetralnog sarafa kao na tvojim,ali mozda je zato sto su dosta starije.Kineski laznjak sam bacio tako da sa njima ne mogu da uporedim.

Naredni post obrisan i citiran u temi: http://poljoinfo.com/showthread.php?2808-Uredjivanje-dela-za-vocarstvo(primedbe-i-sugestije)

Poslednja izmena od urednika:
Ja nemam problema sa mojima, dosad lepo rade. A bome orezale su voćaka i voćaka.

Nazad
Vrh