Ručne alatke u voćarstvu

Molim vas da mi kažete svoje mišljenje o makazama za voće LARIZ proizvođača-Silvio Andrighetti(Italija).Danas sam kupio jedne pa me interesuje ima li neko iskustva s istim..

Dragojlo je napisao(la):
Evo da se i ja ukljucim u ovu temu, zanimljivo da niko nije pomenuo Fince- Fiskars vrhunski kvalitet alata, od njih imam teleskop
115360-Universal-Garden-Cutter_product_main.jpg

Od makaza za jednu ruku svajcarac Felco 11 sa futrolom
FELCO%2011.eps_Interflow%20JPG_500_true_-90.0.jpg

FELCO%20910.eps_Interflow%20JPG_500_true_-90.0.jpg

Za nekoliko dana dobijam dvorucne karbonske makaze od Fiskars-a
112470-PowerGear-Bypass-Lopper-L_product_main.jpg

Felco testeru 621
FELCO%20621.eps_Interflow%20JPG_500_true_-90.0.jpg

Uzecu jos jedne Felco 7 jednorucne makaze,jer Felco mi je extra udoban i ostar, i miran sam sa alatom.

A ovih Kuker 72
2007122011201501-f72.jpg

ima ih dosta kopija koje su odvratne i kvalitetom i izgledom...

Sto se tice original Kukera nisam imao u ruci i prilike da vidim kako reze, sudeci po ovoj slici vidi se da je kovanica u pitanju, kovana ostrica sto povecava i tezinu makaza, a ergonomija rucke nikakva, imam utisak da su udobnija Knipex armiracka klesta nego ovaj kuker 72 sa slike, to je moje zapazanje sa slike :sta:.

Ja sa felcom rezem ceo dan bez rukavice i nigjde zuljeva, grane do 2cm sa jednorucnim makazama se mogu raditi a sve preko ide u vece dvorucne, a najdeblje pod testeru.

Aj reci mi kakve su to tačno makaze, mislim na ove dvoručne fiskars! Dužina ručki, materijali, kontra nož i sl, cena! :D

I ja imam ove dvoručne Fiskars karbonske makaze. Nisam ih mnogo koristio. Dužina ručki je 60cm, lagane su i sijeku veoma dobro. Međutim, zbog kratkih ručki ih rijetko koristim.

@FruitBoy

Fiskars dvorucne makaze gore na slici su karbonske, lagane duzina 80cm, secivo je kao i na slici sistem sto ja imam, a ima i drugih modela seciva pogledaj njihov sajt...

inace extra alat lagane a kao britva ostre, veliko voce samo klepam sa njima, felco testrea i naravno fiskars teleskop makaze.... :D Fiskars je ostar extra :D

:ppozdrav:

Heheh :haha:

Znaš šta sam juče našao?

Male fiskars makaze, dvoručne, 30ak cm dužina ručki, sa plastičnim kontranožem. Sečivo oštro kao žilet! :haha: To jedino ima prođu za orezivanje ruža.

A pored toga nađoh i teleskopske fiskarsice, mogu ti reći, jako dobra stvar, a "samo" 37e koštaju. :D

To nesto jeftino opasno, taj teleskop, ja sam svoj platio 90e-100e ne secam se tacno...

a to za plastiku nisam do sada video...

FISKARS teleskopske makaze mogu da pohvalim i ja, seku i deblje grane ko od šale zbog prenosa preko lanca, lagane su, dugačke 4,2 m, potrebna je mala fizička snaga za rezanje. U beogradu u Metrou postoji njihov program, stim što nema ovih teleskopskih , a npr. rucne male makaze koštaju oko 2,500 dinara. Da li neko ima iskustva i da li zna gde ima da se kupi pištolj za prskanje voća koji se montira na crevo traktorske prskalice, za koji sam čuo da baca dobro i da je pogodan za veće voće.

Koštaju oko 40 eura. Probao sam ih, mada sam orezivanje već bio završio. Odlične su, dobro će doći u zelenoj rezidbi kad krenu vodopije na vrhovima da se ne moram penjati na stalak.

Koštaju oko 40 eura. Probao sam ih, mada sam orezivanje već bio završio. Odlične su, dobro će doći u zelenoj rezidbi kad krenu vodopije na vrhovima da se ne moram penjati na stalak.
Ond amene neko gadno potkrada.
Jesu li to teleskopske, jesu li razvucene dugacke 4,5 m?
Ono sto je Dtragojlo postavljao nisu teleskopske.
Ja sam takve platio nesto preko 70 evra i to da u cenu nije uracunata maloprodajna marza. VP cena + PDV.

F Da li neko ima iskustva i da li zna gde ima da se kupi pištolj za prskanje voća koji se montira na crevo traktorske prskalice, za koji sam čuo da baca dobro i da je pogodan za veće voće.
Tih pistolja ima u skoro svakoj opremljenijoj polj. apoteci.
Ja ga koristim u mladim zasadima jer je malo bez veze da rasipam sredstva prskajuci atomizerom. Skinem crevo sa jedne grane atomizra drugu iskljucim i sa sedista traktora prskam tre mlade vockice.

Poslednja izmena:
Rečeno mi je da su koštale oko 40 eura. Kažem došle su do mene, nisam ih ja kupovao. :) Duge su 2m i ne razvlače se. Imaju dršku za potezanje, onu rotirajuću glavu sa 180 stepeni koja se može ukočiti, a takođe se uže može sa dna povlačiti ako je potrebno, mada nije potrebno.

A pa to je to onda.
Onda je u redu.
Ove na koje ja mislim imaju tu teleskopsku drsku (razvlaci se) i one kostaju nesto preko 70 evra.
Ja pomislih da me potkradaju a kao neki prijatelj sa njima :)

@Vocar

Baš mi je drago što si uspeo da ih nabaviš.
Meni još samo fale te teleskopske makaze. Da sam njih imao ove sezone bilo bi još više voćnjaka orezano. Nisam pre verovao, al stvarno rade POSAO. Sad je rezidba završena, al za dogodine će sigurno jedne da padnu.
Kažite mi samo koliko debele grane seku teleskopske.
Ne mogu sad da tvrdim da je originalna roba, al ovo što sam ja video u Merkuru u NS liči na ok stvarčicu. Ima lanac pomoću kog se vrši povlačenje poluga za sečenje, nož oštar kao britva, lagani teleskop. I gore zglob pomoću kog može da se podešava ugao pod kojim će samo sečivo da radi.
Nedavno sam pazario jednu rasklopivu testeru, a par dana posle toga tata mi kupio felcovu koja jede malu decu! :D

A što se tiče kukerica mislim da su skuplje, i to dosta. Ja sam moje prošle godine platio 4500, a jedan kolega ove 5500. Mada, imam jednu firmu koja sigurno ima original robu i u kojoj su cene dosta niže. Kome zatreba, nek mi se javi u privatnoj poruci!

Fiskars moze seci 2cm, ako su mlade grane jednogodisnje meke moze koliko i ulazi u otvor makaza... ma seku stras boza, video si sta da ti pricam, ja ih jos nisam uzeo da naostrim, jednostavno nemogu da se otupe...

Koji broj-velicunu felca testere si dobio, mala srednja velika, ja imam srednju 621, propada kroz grane si vido, zmija od alata...

nek je sa sreceom da te dugo sluzi...

Rasklopiva felco testera, ima oznaku F600. Kao sir da sečem sa njima.

Interesantno je da od sveg alata za rezanje koji posedujem, imam različite marke istih. Male makaze Kuker, velike makaze Love, testera Felco i na godinu ću si uzeti fiskars teleskopske makaze!
Hvala Dragojlo, živ mi bio!

Nazad
Vrh