Ručne alatke u voćarstvu

Dvoručne makaze sa zupčastim prenosom su stvarno dobre. Sečivo jako i oštro, doduše malo masivno, al radi posao.U principu, jedina stvar koju mogu da preporučim. Košta 1200-1300 din!

Konacno sam dobio felco 7, odlican alat, seku kao lude, a ergonomia 10+ ::super::
FELCO%207.jpg_Interflow%20JPG_500_true_-90.0.jpg

Pomoc za branje ploda jabuke na visini

Treba mi onaj teleskopski stap sa mrezicom koji sluzi za branje plodova jabuke koji se nalaze visoko u krosnji bez da moram da se penjem na merdevine nego onako sa zemlje rasklopim stap izaberem jabuku koju bi da jedem zakacim je i ona otpadne sa grane direktno u malu mrezicu koja se nalazi odma na vrhu stapa ispod kuke sa kojom se jabuka otkida sa grane.

To sam vidjao pre kad sam bio u nemackoj ali ovde kod nas nisam nigde video da kupim , jel neko od vas mozda zna gde ima da se kupi to sto meni treba :sta:

Ovako taj stap izgleda :

unled1tw.jpg

p.s. nisam znao gde da postavim temu pa sam je stavio ovde ipak tema ima neke veze sa vocem :)

Kolege, trebao bih jedan odgovor. Je li ko upoređivao Kuker i Felco?
Mislim, je li ko radio duže i sa jednim i drugim makazama pa da mi da odgovor koje su zaista bulje?
Može li švajcarac nadmašiti italijana? Npr. felco 7 u odnosu na kukerice? Ovih dana mi je šaka pod blagim bolovima
od kukera pa razmišljam da nabavim Felco 7 ili 12, a htio bih savjet i mišljenje "iz prve ruke"? :)

Pa šta si radio ovih dana pa te boli ruka? Nije valjda od zelene rezidbe?
Ja mogu da ti kažem svoja iskustva. Što se tiče voćarstva, za mene su neprikosnovene Kukerice i to Kuker 72. Za zimsku rezidbu nema boljih. Možeš i vući i gurati granu, seče dobro. Da treba dobra ruka, treba, al i za ostale je tako! Felco ima jedno sečivo, koje jako dobro seče, pa baš zbog toga savetujem da se sa takvim makazama radi u vinogradu, gde uvek lastar može da se gura od sečiva, tj na dole, jer kordunice i suvišni lastari koji se orezuju nisu na visini većoj od 1,3-1,4m. U voćnjaku imaš situacija gde makaze treba nekad dosta visoko podići i nemoguće je granu gurnuti od sečiva, samim tim je i rezidba teža! Još jedna dobra stvar kod felca 7 je i rotirajuća drška, koja dosta olakšava sam posao!

Kod mene u kraju su pre 30ak godina bile Kunde pre 20 Kuker a zadnjih samo Felco i nista drugo.
Neznam dali sam vec pisao u martu sam bio na jednoj pokaznoj rezidbi sljiva u jjednom od najvecih rasadnika u Austriji i dolazi ing. koji vodi taj rasadnik ja sad ocekujem sta ce da izvadi iz dzepa koje cudo tehnike kad on ladno Felco 4 :osmeh:

@Voćar

Ko oseti blagodeti rotirajućg rukohvata i dobre ergonomije makaza, više ni ne gleda makaze bez tih rešenja.
:ppozdrav:

Pa nisam siguran da je felco napravio makaze sa dva sečiva i rotirajućom drškom! No, sedmica je za svaki respect!

Hehe ma kolega, nisam ni mislio na sistem od dve oštrice i rotirajuću dršku, nego Felco koji već jeste.
Mada ta ideja djeluje fantastično :)

Treba mi onaj teleskopski stap sa mrezicom koji sluzi za branje plodova jabuke koji se nalaze visoko u krosnji bez da moram da se penjem na merdevine nego onako sa zemlje rasklopim stap izaberem jabuku koju bi da jedem zakacim je i ona otpadne sa grane direktno u malu mrezicu koja se nalazi odma na vrhu stapa ispod kuke sa kojom se jabuka otkida sa grane.

To sam vidjao pre kad sam bio u nemackoj ali ovde kod nas nisam nigde video da kupim , jel neko od vas mozda zna gde ima da se kupi to sto meni treba :sta:

Ovako taj stap izgleda :

unled1tw.jpg

p.s. nisam znao gde da postavim temu pa sam je stavio ovde ipak tema ima neke veze sa vocem :)

Napravi sam, ja sam napravio tako za kajsije, isti đavo, samo što meni ne treba kuka, umesto mrežice sam stavio isečenu plastičnu flašu i kad odozdo pipnem peteljku kajsije ona sama upadne...jabuka malo teže otpada pa probaj malo eksperimentiši...

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh