ROTACIONA svetla na poljoprivrednim masinama!!!

To ne vredi, dobićeš ekscentar. :haha:

Ni za ovo rešenje sa malim zupčanikom nisam siguran koliko je izvedivo dok mi se sviđa ona ideja sa termobužirom. Pogotovo ako se malo više ugreje onda bude hrapav.

Nije to skupo ali ne znam tačno koliko košta. Na Najlon pijaci u NS se prodaje na metar i ima ga u razim debljinama. A, veruj mi, sigurno ćeš mu naći još mnoštvo primena sem te osovinice motora. Recimo, ja sve papučice za instalacije time izolujem. Em je lepše i praktičnije, em se ne ulepim sa izolirkom. :D

Ovaj model sa "gumicom" i osovinom koja naleže na nju ima još jednu manu zbog koje je kraćeg veka! Naime da bi ravna metalna osovina prenosila na gumicu obrtni moment(koji pokreće ogledalo oko lampe) potrebnao je da je stalno prisutna bočna sila koja osovinicu prianja na gumicu. Elem ta ista bočna sila gura osovinu ogledala u jednu stranu te tu dolazi do trenja i do habanja jer uležištenje ogledala nije kuglični ležaj već jednostavno klizno ležište, tj plastika o plastiku, te se od trenja to ležište pohaba! Za razliku od ovog kod rotacije sa zupčanicima se ne javlja ova bočna sila, te je i verovatnoća da će se ogledalo "rasklimati" manja ili nikakva!

ovako izgleda moje delo, vrtelo je u radionici 24h
t707lk.jpg

Lepo! ::svaka cast::

Ja sam bio skeptik po pitanju montaže malog plastičnog zupčanika na osovinicu motora (rotor) zbog loših iskustava sa sličnim stvarima u videorekorderima. Retko kad mi je uspevalo da zalepim plastični (napuknuti) zupčanik (uglavnom puž) na metanu osovinicu a da to kasnije drži i prenosi silu. Samo ovde je opterećenje minimalno pa je mala šansa da prekliza zupčanik na osovinici.

Pa ovo je sad jos gore resenje!
Zato sto dodirna povrsina iznosi tri puta manje,nego kad je osovina u kontaktu sa plastikom.trebao si staviti siri zupcanik da preklopi celu sirinu frikcionog tocka

Koji ce traktor pre prokliznuti, celav ko ja, ogromna dodirna povrsina ili onaj obuven sa ripnama. :nono:

Rotaciono svetlo(tursko,valjda j..em li ga,osovinica i h1 sijalica)1000din.
Nosač 600 din. u Rumi na vašaru,lepo sija a dokle će,to ćemo da vidimo...
30wkwf8.jpg

A koji će bolje preneti snagu na dodirnu površinu,onaj sa uzanim točkovima,ili sa tri puta širim?

evo kako je kod mene to reseno:
ovo sam ja postavljao na 1025, pravio nosac na rastavljanje.
a inace ovu koristim i na kombajnu, samo skinem i prebacim.
Do zetve cu na ovaj nosac staviti neku drugu, a ovu cu vratiti na kombajn, gde joj je i mesto... :haha:

2mxihs5.jpg

a ovo je na 820-tki, sve kupljeno, samo pricvrstio sam, i naravno u kabini postavio prekidac.

2j18jr6.jpg

e da, obe su hella, tj tako na njima pise... :ppozdrav:

I mene interesuje taj držač sa druge slike. :D

Da li on omogućuje da se rotacija sama spusti kad naiđe na prepreku, ili je predviđeno da se može samo ručno spustiti. Pošto vidim da ima dva štifta, (ne vidi se dobro da li su kuglice ili klinčići), da li se obaranje vrši tako što se ceo nosač povuče u suprotnom smeru od opruge i potom zarotira? Ako bi ova dva štifta bila u obliku polovine kuglice, i ako bi rotacija bila zaštićena nekom vrstom kaveza (bilo je primer na nekoj od ranijih slika), onda bi se izborom povoljne opruge moglo postići da se rotacija sama obori ako naiđe na prepreku.

Ja imam takav slučaj, garaža mi je neznatno višlja od kabine i u slučaju da zaboravim (a to mi se desilo već pri drugom ulasku u garažu po montiranju rotacije) da je oborim, ona će se razbiti. Srećom, namontirao sam neku najprostiju varijantu obaranja rotacije pa je nisam razbio. Samo, taj moj patent mi se ne sviđa, ovo sa slike mi deluje kao mnogo bolje rešenje.

Interesantno za šta sve može da posluži tipla. :D

@ bubu @ dukej @ Jugav

Na 16-toj stranici ove teme član miroslav k i ja smo pisali o vašim pitanjima :D :ppozdrav: :cao:

rotacija sa druge slike se rucno mora spustiti, ali i pricvescena je tako da se na stranu spusta, ne u nazad, rukom se povuce suprotno od federa i spusti, ima dva stifta, ali oni drze ju u ovom polozaju ili za 180 stepeni, tj na dole.
kupnjeno je u paketu u rumi, rotacja 3000 a nosac 2000 dinara, malo skupo, ja sam hteo da sam pravim, kao i prvu, ali tata je dresio kesu, i eto... :cao:

a ona na prvoj slici, na njoj sam konstruisao da se sama savija kad zapne o nesto...

Nazad
Vrh