Romanovske ovce

Rogonja je u losoj kondiciji inace bi bilo katastrofe.Ha ha ovo je jedna stara ovca koje nikako da je se resim a isto mi pravi probleme(digne glavu i krene a sve ovce za njom) pa sam ih spoio kanapom.Sobzirom da im *interesi* nisu na istoj strani,kao sto vidis, sada vredno pasu.(jednim udarcem dve muve)
Pozdrav!

Gospodo imam problem. Posjedujem nekoliko ovčica valjda su porijeklo Finke, pario sam ih Romanovim ovnom ali mi janci nikao ne napreduju. Imaju oko 2 mjeseca, naduveni su, jedu žito i travu sve ostalo ali kao da su usporeni. Tretirao sam ih preparatom Closamectin (protiv metilja, šuge i drugih parazit). Na preporuku veterinara dao sam im skoro i Neositol u prahu ali se stanje ne poboljšava. Sinoč mi je uginulo jedno janje a bojim se da je sudbina ista i za ostala iz stada. Molim vas ako ko ima kakav prijedlog neka se javi!

Ja ovce gaim vise zbog tradicije a resavam i problem sa travom u okucnici i vocnjaku.Imam nesto u cistoj rasi i naravno mesano.Do pre 20 god. imali smo100-120 ovaca i 15-20 koza vrsili smo selekciju na mlecnost.Danas je to spalo na15-ak grla i moze se nazvati hobijem.
Medolino kod vas je to ipak profesionalizam i svaka vam cast lepa grla.Samo ko je gaio veci broj grla zna kakv i koliki je to posao.
Evo slikano krajem maja ovna keg ste primetili u stadu ali nije romanov.
6fsfh0.jpg
[/IMG] Pozdrav!

Ovce su u odličnoj kondiciji, janjad odlučena nakon dva mjeseca. nekih 15 dana nakon toga nastali problemi. trave imam u izobilju, velik pašnjak žito prvoklasno sve po PS! Eto pa me ipak snađe belaj! Kako sam pregledao moguće bolesti najviše mi liči na Enterotoksemiju! Naši veterinari mi preporučuju neki lijek-antibiotik širokog spektra koji je veoma skup, oni ga nemaju al mogu nabaviti sa tim da kupim čitavu bocu. Košta oko 400 KM a ja sada nisam u stanju da ga nabavim! Ako ko ima drugi prijedlog neka se javi!

Edine npr. antibiotik širokog spektra djelovanja je TARDOMIOCEL-BAYER GERMANI KOJI KOŠTA cca 20€ 100mil,tako da ni jedan tretman nije skup ako spasi i jedno janje.Ako odlučiš na cijepljenje direkt na ENTEROTOKSEMIJU onda koristi TRIMETASUOL.To je moje skromno mišljenje ovako na daljinu a mislim da bi ipak trebao ako ništa drugo staviti veterinara u auto i da on vidi svojim očima.Još da kažem ovo sa odlučivanjem janjaca je u redu samo bih dodala ono što ja radim a to je kad ih odlučiš onda je 80% hrana iz korita i sijeno a samo malo paša,jer samo odlučivanje je za janjad najveći stres prvih nedelju dana a onda je lako.Pa ja mislim da je upravo kod odlučivanja kod tebe nastao problem tj. toga stresa jer je nekih nedelju dana dreka za ovcama naj rizičniji period a ja to ublažavam sa izobiljem hrane.

ja ipak, dajem po manje ali cesce, znaci udjem 100 puta na dan u stalu, i tako ih i smirim malo jer cesce uzimaju da jedu a i nemaju problem sa prolivom nikad jer se ne prejedu, naravno prvih dana po zalucku nikako trava, to je neko moje misljenje

Nazad
Vrh