Romanovske ovce

Rogonja je u losoj kondiciji inace bi bilo katastrofe.Ha ha ovo je jedna stara ovca koje nikako da je se resim a isto mi pravi probleme(digne glavu i krene a sve ovce za njom) pa sam ih spoio kanapom.Sobzirom da im *interesi* nisu na istoj strani,kao sto vidis, sada vredno pasu.(jednim udarcem dve muve)
Pozdrav!

2qnwbjn.jpg
[/IMG][/IMG] Da ne ispadne kako sve vezujem,to radim jer neznam bolje resenje .

Gospodo imam problem. Posjedujem nekoliko ovčica valjda su porijeklo Finke, pario sam ih Romanovim ovnom ali mi janci nikao ne napreduju. Imaju oko 2 mjeseca, naduveni su, jedu žito i travu sve ostalo ali kao da su usporeni. Tretirao sam ih preparatom Closamectin (protiv metilja, šuge i drugih parazit). Na preporuku veterinara dao sam im skoro i Neositol u prahu ali se stanje ne poboljšava. Sinoč mi je uginulo jedno janje a bojim se da je sudbina ista i za ostala iz stada. Molim vas ako ko ima kakav prijedlog neka se javi!

Ja ovce gaim vise zbog tradicije a resavam i problem sa travom u okucnici i vocnjaku.Imam nesto u cistoj rasi i naravno mesano.Do pre 20 god. imali smo100-120 ovaca i 15-20 koza vrsili smo selekciju na mlecnost.Danas je to spalo na15-ak grla i moze se nazvati hobijem.
Medolino kod vas je to ipak profesionalizam i svaka vam cast lepa grla.Samo ko je gaio veci broj grla zna kakv i koliki je to posao.
Evo slikano krajem maja ovna keg ste primetili u stadu ali nije romanov.
6fsfh0.jpg
[/IMG] Pozdrav!

Ovce su u odličnoj kondiciji, janjad odlučena nakon dva mjeseca. nekih 15 dana nakon toga nastali problemi. trave imam u izobilju, velik pašnjak žito prvoklasno sve po PS! Eto pa me ipak snađe belaj! Kako sam pregledao moguće bolesti najviše mi liči na Enterotoksemiju! Naši veterinari mi preporučuju neki lijek-antibiotik širokog spektra koji je veoma skup, oni ga nemaju al mogu nabaviti sa tim da kupim čitavu bocu. Košta oko 400 KM a ja sada nisam u stanju da ga nabavim! Ako ko ima drugi prijedlog neka se javi!

Edine npr. antibiotik širokog spektra djelovanja je TARDOMIOCEL-BAYER GERMANI KOJI KOŠTA cca 20€ 100mil,tako da ni jedan tretman nije skup ako spasi i jedno janje.Ako odlučiš na cijepljenje direkt na ENTEROTOKSEMIJU onda koristi TRIMETASUOL.To je moje skromno mišljenje ovako na daljinu a mislim da bi ipak trebao ako ništa drugo staviti veterinara u auto i da on vidi svojim očima.Još da kažem ovo sa odlučivanjem janjaca je u redu samo bih dodala ono što ja radim a to je kad ih odlučiš onda je 80% hrana iz korita i sijeno a samo malo paša,jer samo odlučivanje je za janjad najveći stres prvih nedelju dana a onda je lako.Pa ja mislim da je upravo kod odlučivanja kod tebe nastao problem tj. toga stresa jer je nekih nedelju dana dreka za ovcama naj rizičniji period a ja to ublažavam sa izobiljem hrane.

ja ipak, dajem po manje ali cesce, znaci udjem 100 puta na dan u stalu, i tako ih i smirim malo jer cesce uzimaju da jedu a i nemaju problem sa prolivom nikad jer se ne prejedu, naravno prvih dana po zalucku nikako trava, to je neko moje misljenje

Nazad
Vrh