Romanovske ovce

Izvini bacuska, napisah da mi matematika ne ide najbolje. Procitah postove i permutaciju sam napravio. Sika je izracunao, u okviru fransuskih rezultata, ponekad malo iznad, 3,15 po jagnjenju. Nadam se da ces lako izracunati godisnji prosek.

Rezultati selekcijske sluzbe za romanov rasu u Francuskoj (ako sam razumeo plodnost na 3000 ovaca je 3,00 po jagnjenju): http://www.geodesheep.com/race_romanov.php5

Poslednja izmena:
Hvala kolegi Njegiću na pojašnjenju o tome što se zapravo smatra romanovskom ovcom.
Meni je jedino poznato da u okolici Pitomače ima farma na kojoj se uzgaja nekoliko stotina romanovskih ovaca, obzirom da s erasplodni materijal uvozio iz Češke, i da se drže "pravila struke" u uzgoju.
Osim toga ne znam za neke veče uzgajivače u Hrvatskoj.Što se tiče uzgojnih rezultata, prema onome što pratim na forumima i u neposrednim razgovorima ne vidim da ima netko veći prosjek od 2 janjeta po ovci u jednom janjenju, a upitno je koliko se to održava kroz nekoliko godina.
<oduševljen sam slikama koje su pokazale Marina i Medolina. Njihove mi ovce izgledaju obečavajuće po vanjskom izgledu, kakve gene nose, to se može znati samo testiranjem.
Smatram da su rezultati veči od 2 janjeta po janjenju izvrsni, a da im je pretpostavka izuzetno kvalitetna i izbalansirana prehrana i gotovo idealna manipulacija sa ovcama (pravodobno odvajanje, promjena režima prehrane, odbiče, pripreme za parenje, kontrolirano parenje i sl).
Prema tome, ako netko ima rezultat bolji od 2 janjeta po ovci u jednom janjenju i to kontinuirano, vrhunski je majstor.Mislim pritom na stado od 100-tinjak komada, a ne na par najboljih ovaca.

nisam znao da si prevodilac. Ako hoćete da saznate prosjek kupite ovu rasu i vidjećete prosjek. I jedno pitanje dali samo glupi ljudi pričaju gluposti ili to mogu i nedovoljno informisani a ponekad i pametni jer nisu dovoljno upućeni.
Ovo za prevodioca ne razumem. Mislio sam da forum služi za razmenu iskustava i informacija, a ne reklamiranje.Malo bi mi bila skupa zajebancija da kupujem ovce samo da bih saznao prosek odhranjenih jagnjadi. I ovo zadnje opet ne razumem...pošto sam ja čoban, a ne enigmata. Očigledno nešto "škripi" u odgoju romanovki pošto svi kriju podatke o stadu i samo se prezentuju najbolja grla. Pozdrav i želim Vam mnogo uspeha u daljem radu i odgoju ovaca.

@Smicko, @Vojvodjanin, stvarno mislim da nema potrebe za podizanje tenzije na forumu, @Smicko zar ne mislite da je jeftinije da par odgajivaca napise prosek, nego da svi koje interesuje prosek kupe ovce?? Pa gde je kolegijalnost na ovom forumu?? Mislim da su kolege pitale sve odgajivace Romanovski koji je prosek, a ne samo Slavisu, ali eto on je bio najaktovniji ovih 2.3 dana pa izgleda kao da se odnosilo na njega. Razlicit je kvalitet kod svih odgajivaca romanovske ovde na forumu, tako da bih bilo lepo da svi napisu svoj prosek pa da se vidi mozda i generalno prosek na nasim prostorima posto imamo clanove iz SRB, Srpske i Hr. Moje neko misljenje, bez vredjanja ostalih clanova koji drze Romanovsku je da Slavisa ima mnogo bolji kvalitet od njih sto se vidi na slikama a znam i koliko je covek truda i znanja ulozio u to sto ima i vecina clanova bih mogla da uci od njega

Ja sam se tek na ovome forumu susreo sa Romanovskom ovcom, i po meni je normalno da pitam odgajivače ono što me interesuje. Mislim da nikoga nisam uvredio...ako jesam ja se izvinjavam...nije bilo namerno.

pc091874.jpg

Ako se ne varam Slavisa je lepo napisao treba samo razumeti, da je u Francuskoj prosek 3.00 (po jagnjenju) a da je njegov nesto malo veci 3.15?? I ako se ojagnje 3puta u 2godine to je 1.5*3.15=4.15 jaganjaca po ovci godisnje ili od 100ovaca 415jaganjaca

ne dižemo mi tenzije, nego nas provociraju ljudi koji ne drže ovu rasu, i uvjek oni nešto pametuju, imaju primjedbe na ovo ili ono.
ovaj forum služi da se odgajivači ove rase upoznaju, razmjene mišljenja, da jedni drugima prenesu svoje znanje i iskustvo, da razmjene ovce ili da znaju gdje mogu kupiti kvalitetna grla. dali ste primjetili da su odgajivači sa velikim iskustvom sve ređe na forumu (Slaviša, Velimir, Medolina i dr), a da su "mešetari" sve češće. Neka svako gaji ono što voli i misli da je dobro. A na našem forumu mogu da se informišu o ovoj rasi, upitaju za savjet a ne da daju kritike i pridike itd itd...

---------- Poruka napisana u 22:09 ---------- Prethodna poruka je at 22:02 ----------

Ovo za prevodioca ne razumem. Mislio sam da forum služi za razmenu iskustava i informacija, a ne reklamiranje.Malo bi mi bila skupa zajebancija da kupujem ovce samo da bih saznao prosek odhranjenih jagnjadi. I ovo zadnje opet ne razumem...pošto sam ja čoban, a ne enigmata. Očigledno nešto "škripi" u odgoju romanovki pošto svi kriju podatke o stadu i samo se prezentuju najbolja grla. Pozdrav i želim Vam mnogo uspeha u daljem radu i odgoju ovaca.

Ja sam bar dva puta godišnje u srbobranu i volio bih da te posjetim. U odgoju romanovske ništa ne škripi. evo moj prosjek je 2,66, ako ti nešto znači, ali ja sam mali za Slavišu, Medolinu, Rodića, Pilića i dr. koji imaju puno više ovaca od mene.

Imam 40 godina i nisam neki jebivetar, provokator i mešetar.Hteo sam da se informišem o meni do sada nepoznatoj rasi....ali kao da sam dirnuo u osinje gnezdo.Hvala na informacijama i kvalifikacijama, više me ništa ne interesuje u vezi Romanovskih ovaca, a posebno informacije od "hobista" koji drže po 5-6 ovaca. Pozdrav i želim Vam uspešan rad.

Izvini bacuska, napisah da mi matematika ne ide najbolje. Procitah postove i permutaciju sam napravio. Sika je izracunao, u okviru fransuskih rezultata, ponekad malo iznad, 3,15 po jagnjenju. Nadam se da ces lako izracunati godisnji prosek.

Rezultati selekcijske sluzbe za romanov rasu u Francuskoj (ako sam razumeo plodnost na 3000 ovaca je 3,00 po jagnjenju): http://www.geodesheep.com/race_romanov.php5
hvala Vam na odgovoru.pa jel to bilo toliko tesko.praticu situaciju kod onog mog komsije (znate kojeg)pa javljam rezultate,a cenim unapred da nece biti ni pola od ovoga sto ste napisali.ovo sam napisao da ostane zabelezeno .da vidimo kasnije jel dobro cenim.pozdrav i hvala sledece javljanje kada budem imao rezultate od mog zeme

U Hrvatskoj u 2010.god bilo je 3.705 Romanov ovaca, sto predstavlja 7.76% ukupnog broja ovaca.
Index jagnjenja je bio 1,23 a velicina legla/broj jagnjadi/ 1,44.

Nebi da se pravim nešto pametan ali osnovna literatura u ovčarstvu kaže sledeće. Blagoje Stančič: Broj ovuliranih jajnih ćelija u jednom estrusu, naziva se ovulaciona vrednost. Zavisi od više faktora: rasa, starost, ishrana, godišnja sezona itd. Ovo je osnovni faktor ali ne i jedini koji određuje broj rođene jagnjadi. Podaci za neke rase. Finska3,5 romanov 2,8 cigaja 1,6 suffolk 1,4 virtemberg 1,3. A sad indeks rodnosti ili procenat broja rođene jagnjadi na 100 ojagnjenih ovaca. Sjenička 100-120, cigaja 133, virtemberg 120-150, istočno frizijska 205, romanov 238. Ovo jasno pokazuje da je romanovska što se tiče plodnosti dalelo ispred drugih rasa koje se kod nas gaje. Pametne glave su to već napisale i tu nema tajni. Mi kao odgajivači treba da razmenjujemo iskustva kako doći do ovih rezultata. Forum tome i služi. Ovde nije niko na takmičenju pa ovo nevalja moje je najbolje. Moje lično mišljenje je da je romanovska rasa u odnosu na druge ovce što se plodnosti tiče daleko ispred. Njene mane su zanemarljive u odnosu na prednosti koje ima.

Nazad
Vrh