Romanovske ovce

Miladinoviću savaka čast i tebi i Slaviši...
:ppozdrav:

Bravo za genetiku Romanov ovaca u Srbiji:bravo:
P.S.
W nije mlecna ovca i tesko da moze dati 3 l mleka, cak ima problema da odgaji vise jagnjadi

---------- Poruka napisana u 11:55 ---------- Prethodna poruka je at 11:43 ----------

U Evropi se jagnjad kupuje, kolje i placa po EUROP standardu, na liniji klanja, zato se i traze samo mesnate rase i melezi. Romanov, pramenka i ostala jagnjad su van standrada i kao takva nemaju prodju, samo na balkanu

Ovo je samo pocetak saradnje nadamo se u kojoj ce u Srbiju doci jos kvalitetnih grla zahvaljujuci Slavisi i njegovoj pomoci...
U subotu sam ja i jos par odgajivaca imali mini kurs o odgajanju vrhunskih romanov grla,koja daju maksimum prema svojim genetskim predispozicijama koje su ogromne ako se radi kako treba(nega,ishrana,manipulacija i organizacija stada u jagnjenju,parenju itd)
Bar ja sam naucio dosta i otklonio neke zablude oko ove rase

Ovo je samo pocetak saradnje nadamo se u kojoj ce u Srbiju doci jos kvalitetnih grla zahvaljujuci Slavisi i njegovoj pomoci...
U subotu sam ja i jos par odgajivaca imali mini kurs o odgajanju vrhunskih romanov grla,koja daju maksimum prema svojim genetskim predispozicijama koje su ogromne ako se radi kako treba(nega,ishrana,manipulacija i organizacija stada u jagnjenju,parenju itd)
Bar ja sam naucio dosta i otklonio neke zablude oko ove rase

Gde ste bili na edukaciji, kod Slaviše? Pa što ne reče ranije da se organizujemo i mi sa ove strane Suvobora i Maljena...

Koga ne zanima. Predlažem da se na proleće održi jedan skup odgajivača i ljubitelja romanovskih ovaca . Po meni najrealnije bi bilo u Valjevu. Pozvati gosp Negića ako bi bio voljan da održi jedno predavanje kao i još nekog stručnjaka na temu romanovske. Druženje uz jagnjetinu se podrazumeva.

To bi bilo skroz ok,verujem da ce se Slavisa odazvat pozivu
strucnjak za romanovu ovde tesko da postoji,eventualno neko ko se razume u ishranu dobro da preporuci sta bi bilo najpametnije davati od hrane obzirom na potrebe specificne ove rase

hvala...:)
prvo prava genetika se podrazumeva
npr.vrlo prosta a tako slozena stvar,ova grla nece dat vrhunski rezultat bez vrhunske nege,sto je i logicno,znaci ko hoce da ih tretira kao pramenku imat ce skromne rezultate(tako sam ja radio i uverio se sam u to)
takodje flesing metodom posle jagnjenja se dobijaju najbolji rezultati tj grla se pare izmedju 25. i 35. dana po jagnjenju i ostaju sjagnjena(sto je kod drugih rasa skoro nemoguce pre 40. dana),u kombinaciji sa ovim moze se radit i efekat ovna...

razmišljala sam puno..pratila potrebe ovaca u raziličitim ciklusima..napominjem početnik sam.....ovo su samo moje predodžbe neiskusnog ovčara,,, Romanovska treba hrane...iscrpljuje se...daje mlade..treba joj dati hrane,,,držati je u kondiciji..a kaj se tiče gospodina Slaviše...nema mu premca

Poslednja izmena:
Konacno malo lepih vesti na ovoj temi, vec je bilo postalo monotono, svaka cast Slavisi, Miladinovicu i ostalima koji su se organizovali.

da malo skrenem sa teme
http://www.youtube.com/watch?v=02Ehl1SZyoc&feature=related
r
eklama za hranu iz Srbije,po meni jako lepo odradjena
neko rece da jagnjad romanova i pramenke itd ne mogu na evropsko trziste,pa ok, nek evropa dolazi kod nas da to proba i jede(proizvodnja toliko pada da toga jednog dana nece bit u izobilju jeftinom ko sto je to sada)
vruca janjetina mlada je delikates koji se ne moze merit s nekim hibridima odraslim neverovatnom brzinom na neverovatnoj hrani
svaka roba ima kupca treba ga samo naci...takvo vreme doslo...
da se ponovo vratim na temu
Slavisu sam kontaktirao u utorak da kupim musko grlo da ne bih ukrvljavao(i pored malog broja grla sve zenke mi imaju neke veze sa kvalitenim muskim u srbiji),vec u subotu su stigla 2 grla nezavisne krvi potpuno od bilo cega u srbiji...pokrenut plan maticenja nultog grla koje imamo ,da se napravi evidencija,plan daljeg rada i napretka u genetici itd...tj da se uradi nesto sa ovom nepravedno i iz neznanja odgajivaca pre svega zapostavljenom rasom
Kao i svaka rasa ima ona mane al ipak uvek je dobro u krajnjoj liniji kao geneticki resurs imati u rezervi najplodniju rasu ovaca u svetu

Poslednja izmena:
Moram da pohvalim inicijativu. Koliko vidim da nije isto matičenje i pedigriranje kolega Zemun je to objasnio. Ako je moguće matičenje dali to podrazumeva da se može uključiti veći broj zainteresovanih ili je to lokalnog karaktera.

---------- Poruka napisana u 09:27 ---------- Prethodna poruka je at 09:07 ----------

Slikano kod velimira za vikend
2ykgzdg.jpg

i3t0me.jpg

jedan lepotan(levi na slici)
1rc4l4.jpg

---------- Poruka napisana u 10:30 ---------- Prethodna poruka je at 09:27 ----------

Par mojih grla,ovcica stara 9 meseci
1jxfg9.jpg

5nnh47.jpg

---------- Poruka napisana 16-11-11 u 14:34 ---------- Prethodna poruka je 15-11-11 at 10:30 ----------

Drug Goran sa Uba je danas pazario stado malo al odabrano,3 ovcice februarske,dvisku i ovnica.jedna od ovcica prvobirana cetvorka je zavrsila u mom stadu,evo snimka.jako lepo stado po meni,odlicno odrzano imaju preko 45 kg sve sada ove ovogodisnje iz trojki su i cetvorki (inace jele su lucerku i granule od 16 % po volji)
http://www.youtube.com/watch?v=KTV4E2wmxrI
http://www.youtube.com/watch?v=dStfD-Zhy8k

Poslednja izmena:
ako se moze uzeti da je forum neko merilo odnosno njegovi clanovi i ako se prati i razvojni put nekih clanovo, konstatujem da je miladinovic otisao najdalje od svih i to ne samo teoretski nego prakticno, a o njegovom entuzijazmu da ne govorim pogotovo za temu romanovskih ovaca.posto je mlad i voli sve da eksperimentise doci ce vreme kada ce morati da se opredeli za jednu rasu i nadam se da ce to biti bas ova jer je ona kod nas u zacetku i bas ovakvi ljudi su potrebni da se ona izbori za svoje mesto

Nazad
Vrh