Romanovske ovce

Sut' ba erotika!:)

---------- Poruka napisana u 00:12 ---------- Prethodna poruka je at 00:06 ----------

I to pred detetom,sram da ih bude!:)P.S.Volim ovaj pocetnicki ovcarski optimizam,tako mi budi lepe uspomene,i zelim Vam draga koleginice puno srece u daljem radu!

hvala Dejane26
mislim da kako Vi kažete " početnički ovčarski optimizam"..je neophodan ...ovce treba voljeti i željeti im sve najbolje...
sve dokumentiram svojim fotičem u stadu..pasem ovce i fotkam,,vrlo opuštajuće i ugodno ..
laka Vam noć

Auuu, koliko postova i cinjenica za jedan dan? :)

Prvo, Marina, dok je ovca sjagnjena, ne produkuje jajne celije, odnosno ne ovulira. Svaka zenka sisara je ogranicena brojem menstrualni ciklusa, odnosno kolicinom jajnih celija. Razumete? Kod pravilne paragenetike ispoljavaju se svi genetski faktori. Cesto se desi gladni sterilitet kod visoko produktivni vrsta. Genetika je samo jedan od uslova, postiji dosta toga sto je potrebno obezbediti.

Rus je dao priblizan odgovor koji navode Ruske kolege. Od jedne ovce za deset godina oko hiljadu potomaka. Postoje i selekcijski evidencijski dokumenti za odredjene krvne linije majki iz doba SSSR-a koji idu u prilog tome. Kao sto postoji zapisnik americko-kanadske sluzbe posle zatvaranja petogodisnjeg karantina (kontinentalni uslov uvoza za zivotinje iz SSSR-a) u sumama Kanade, u blizini Edmontona, kada je konstatovano 1864 jedinke, plus uginuca od dvanaest uvezenih ovaca. Edmonton je inace centar za rido rasu ovaca i zabelezen je slucaj da je jedna romanovska ovca na amerckom kontinentu ojagnjila jedanaest jagnjadi odjednom. To se navodi kao rekord. Mislim da se to ruskim kolegama nije svidelo i da je to bio jedan od uslova prekida izvoza. Od tih ovaca je nastala Dejmond linija, kao i ovce koje jos egzistiraju u Holandiji, Francuskoj i Belgiji.

Dobro Vam veče Slaviša Nj.
vesele me Vaši stručni odgovori..iako ne znam da li ću se time baviti ..ovčarstvo proučavam,,volim ovčice...ali to nije dovoljno..treba puno truda..i da pratim Vaše komentare, treba puno znanja.

Ovaj deo prebacite u deo *zabava, smesne slike i ostalo*
Komunizam u Rusiji je mrtav vec vise od 20 god. G.Njegicu, a romanov ovce su i dalje prisutne u zanemarljivom broju u ukupnom ovcarstvu Ruske federacije.Radi se na genetskom unapredjenju i konsolidaciji rase i njenom ocuvanju.
Sto se tice plodnosti, zvanicni podaci u Rusiji /maticnoj zemlji/ su 250-270% i to
1 jagnje daje 6-8% ovaca
2 jagnjeta daje 38-40% ovaca
3 jagnjeta daje 44-46% ovaca
4 i vise jagnjeta 8-10% ovaca
U Ceskoj , odakle, rekoste, poticu vase ovce, plodnost je oko 250%, slicna kao u Rusiji, zemlji odakle su stigle prve ovce
Uzgoj Romanov ovaca u Ceskoj je imao vrh 2003 god kada je bilo 1511 grla i plodnost se kretala 233% i 2004. god 1466 grla sa plodnoscu od 239%. Pomalo razocarani u rasu i uzgoj, nastavljen je trend opadanja broja ovaca, tako da je sada u 2010 god. u Ceskoj 854 grla sa plodnoscu od 238%.Na direktno pitanje, kolika je plodnost u vasem stadu, vesto ste izbegli odgovor, pricom o starosti ovaca.
Sto se tice plodnosti, ovulacije ,jajnih celija ili reprodukcije i genetike u ovcarstvu, G.Njegicu, zarad struke i naucne istine ispricajte pricu do kraja,a ne bacajte *kosku* forumasima, da se zabavljaju i licitiraju , kao klinci u obdanistu, Ili se , kao sto rece kolega Zemun, radi o dobrom marketinskom triku.Negde videh na netu da je Farma *Aleksej* /u pripremi/ vec drugu godinu.
Sto se tice samih Romanov ovaca, pratim ih jos iz vremena Titove ex YU, kada mnogi nisu ni znali da postoje.Svojevremeno sam ih i uzgajao, a interesovao se o vasim ovcama ,jer pratim celokupno ovcarstvo i rase na nasim prostorima a i sire.Ali nemojmo praviti mitove i legende o Romanov ovcama, jer se zna koje je njihovo mesto u svetskom ovcarstvu. Nemojmo izmisljati toplu vodu.
U stadu koje imam, ne vidim Romanov ovce ni u jednoj kombinaciji, jer je moja orjentacija mlecno ovcarstvo.
Posto ce uskoro poceti jagnjenje, svim ovcarima zelim sto vise prave jagnjadi, a ne virtuelne.:ppozdrav:

.

Kolega vla, cenim vase poznavanje ovcartva i svu duboku problematiku u kojoj sam ponekad smesan, kao i interesovanje za moj rad i ovce sa moje farme. Zao mi je sto ste kao pionir u uzgoju rase doziveli razocarenje i sto ne uzgajate vise romanov rasu. Moje znanje je skromno, za razliku od vaseg, elem, mislim da sam jos mlad i da treba jos dosta da ucim. Reci koje pisem su javne i iza njih stoji moja malenkost, o njima treba da prosudi javnost, a ne razocarani pristrasni pojedinac. O ovcama sa moje farme, a ima ih dosta na ovom forumu, mogu komentarisati njihovi vlasnici.

Kod nabavke visoko kvalitetnih ovaca je jako bitno da su zivotinje genotipa ARR/ARR i da su najbolje CHP ER. Posto su veoma mala stada romanov rase tesko je doci do takvih grla. Desetak posto je takvog podmladka u stadima. Uzgajivaci ih obicno ostave za remont stada, ali uz dobru novcanu nadokanadu dodje do trgovine. Takve zivotinje mogu uz pravilan i mukotrpan rad proizvesri 50-70% pozitivni potomaka, odnosno ispoljiti maksimalne rasne odlike. U proizvodnji su uvek u vrhu, dosta su superiornije nad pripadnicima iste rase, odnosno zivotinjama iz istog stada. Svi proseci plodnosti su proseci stada i odnose se na jedno jagnjenje i treba ih mnoziti sa brojem 2 da bi dobili plodnost na godisnjem nivou.

Postoje i nabavke visoko kvalitetnih priplodnih ovaca putem oglasa tipa "kupujem jagnjad iz dvojki i trojki" ( ima kolega na forumu koji to rade, ne bih pomijao njihova imena) o rezultatims iz takve prozvodnje nemam iskustava, ali bi bilo dobro da ih saznamo, mozda su racionalnija i javtinija resenja.

Poslednja izmena:
2h4i8hz.jpg
358b79d.jpg
14ayo3c.jpg
2qxrji0.jpg

ja nedrzim ovu rasu ali imam pitanje za iskusne odgajivace ramov.u vecini klanica po evropi kad spomenes suradnju o izvozu izbegavaju se ramov,ili drugim recima u skandinaviji nece ga pa cak ni u f2,posto znate kakva je situacija kod nas pa ja jurim druge alternative i nazalost nijedna klanica koju sam posetio nezeli jagance ove rase,zasto?

slike sa ruskih sajtova i oglasa,vrlo je zanimljiv oblik glave i polozaj usiju kod zenskih grla,hvala za slike vla

Poštovani kolega Vla,
nebih se htio uplitati u raspravu koju vodite sa kolegm Slavišom, jer nisam niti jednom od vas dorastao po znanju i iskustvu.Međutim, jedan od podataka koji ste iznijeli u prethodnim postovima mi je čudan.Da je u cijeloj Češkoj na vrhuncu uzgoja romanovke 2003. godine bilo svega 1511 ovaca romanov pasmine.To je gotovo nevjerojatno malo, u Hrvatskoj na jednoj farmi je bilo 700 komada, danas vjerojatno ima i više, a pored toga i čitav niz malih uzgajivača od 10 do 100 ovaca.
Ispalo bi da je Hrvatska veći proizvođać od češke, što mi je malo čudno.

Postoje romanovske ovce ,melezi romanovske rase i ovce u tipu romanovski ovaca. Ceske kolege iznose podatke samo za GENOTYP-izirane ovce, sa radjenom DNA analizom i ovcama uvedenom u priplod. Odnosno za cistokrvna grla. Ostale podatke nam salju elektronskim putem ili im pristupamo putem interneta koji su smesteni u korisnickoj bazi servera sekcije. Tu mozemo proveriti rodoslov i podatke za svaku ovcu, kao i za njene predke. Sto se tice ovaca u Hrvatskoj, citali smo da pojedine kolege imaju plodnost kod prvojagnjenih ovaca 3,2 indeksa. Napominjali su da su odavno prevazisli svetske i ruske proizvodne rezultate. Nisam primetio neke reakcije ostalih kolega (da se ne vracam na analizu postova), kad sam objavio podatke za ovce iz mog stada (elitna grla, odredjen GENOTYP i poznat DNA) sa puno manjim indeksnim vrednostima (30%), reakcije su bile "smesne". Postavi bih pitanje hrvatskim kolegama, koliko njih ima GENOTYP-izirana i DNA cista stada, odnosno koliko jedinki imaju takvih jedinki u stadu (bar podatke za ovnove) i kako prate podatke vezane za radoslov da ne bi ukrvili ovce?

P.S. Sva grla koja na analizi DNA imaju ispod 2,5% krvi drugi rasa smatraju se cistokrvnim, odnosno sve preko 97,5% krvi romanov rase je romanovsko. Kod kupovine ovaca ipak se treba odliciti za ovce koje su na DNA testu 100% romanov. Za meleze se radi istio DNA, GENOTYP i izdaje pedigre. Imam ovcu sa 87,5% krvi teksel i 12,5% krvi romanov. Pare se obicno vrhunske teksel ovce (janjice) sa vrhunskim ovnovima zbog manie porodjajne tezine, vitalnosti jagnjadi, te da se ovca lakse uvede u priplod i ne rizikuje zivot ovce kod prvog jagnjenja sa teksel ovnom. Posle je na takvog meleza vracan dva puta teksel. ovca se redovno blizni i trizni. Fenotipski je teksel, ali DNA je obavezno naznacen u pedigreu.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh