Ovaj deo prebacite u deo *zabava, smesne slike i ostalo*
Komunizam u Rusiji je mrtav vec vise od 20 god. G.Njegicu, a romanov ovce su i dalje prisutne u zanemarljivom broju u ukupnom ovcarstvu Ruske federacije.Radi se na genetskom unapredjenju i konsolidaciji rase i njenom ocuvanju.
Sto se tice plodnosti, zvanicni podaci u Rusiji /maticnoj zemlji/ su 250-270% i to
1 jagnje daje 6-8% ovaca
2 jagnjeta daje 38-40% ovaca
3 jagnjeta daje 44-46% ovaca
4 i vise jagnjeta 8-10% ovaca
U Ceskoj , odakle, rekoste, poticu vase ovce, plodnost je oko 250%, slicna kao u Rusiji, zemlji odakle su stigle prve ovce
Uzgoj Romanov ovaca u Ceskoj je imao vrh 2003 god kada je bilo 1511 grla i plodnost se kretala 233% i 2004. god 1466 grla sa plodnoscu od 239%. Pomalo razocarani u rasu i uzgoj, nastavljen je trend opadanja broja ovaca, tako da je sada u 2010 god. u Ceskoj 854 grla sa plodnoscu od 238%.Na direktno pitanje, kolika je plodnost u vasem stadu, vesto ste izbegli odgovor, pricom o starosti ovaca.
Sto se tice plodnosti, ovulacije ,jajnih celija ili reprodukcije i genetike u ovcarstvu, G.Njegicu, zarad struke i naucne istine ispricajte pricu do kraja,a ne bacajte *kosku* forumasima, da se zabavljaju i licitiraju , kao klinci u obdanistu, Ili se , kao sto rece kolega Zemun, radi o dobrom marketinskom triku.Negde videh na netu da je Farma *Aleksej* /u pripremi/ vec drugu godinu.
Sto se tice samih Romanov ovaca, pratim ih jos iz vremena Titove ex YU, kada mnogi nisu ni znali da postoje.Svojevremeno sam ih i uzgajao, a interesovao se o vasim ovcama ,jer pratim celokupno ovcarstvo i rase na nasim prostorima a i sire.Ali nemojmo praviti mitove i legende o Romanov ovcama, jer se zna koje je njihovo mesto u svetskom ovcarstvu. Nemojmo izmisljati toplu vodu.
U stadu koje imam, ne vidim Romanov ovce ni u jednoj kombinaciji, jer je moja orjentacija mlecno ovcarstvo.
Posto ce uskoro poceti jagnjenje, svim ovcarima zelim sto vise prave jagnjadi, a ne virtuelne.