Romanovske ovce

Malo je verovatno da ovca dozivi 10god. ako se jagnji takvim tempom i daje takve rezultate,ma koliko bila vrhunska nega i hrana..ali neka bude,tako za 10god ce se jagnjiti 15 puta i neka bude 3 prosek po jagnjenju to je 45 jagnjadi,i neka od tih 45 budu pola zenke,to je 22 buduce ovce,i one prve ce imati 8god starosti kad majka bude imala 10,i i tako redom..i ako se ne kolju zenska jagnjad broj je zapanjujuci ali ako nekog ne mrzi nek racuna..

Svaka cast za ovce i rezultate:bravo:
Ali matematika i biologija i genetika kod ovaca ni idu bas zajedno
-najvecu plodnost ovce imaju sa 3-4 god starosti, romanov posto su ranostasne znatno ranije, pa time i kraci zivotni vek
-sa staroscu opada plodnost, jer je smanjena produkcija jajnih celija
-u sistemu 3 jagnjena za 2 godine ovce se jako iscrpljuju/bioloski/ pa najcesce izdrze dva ciklusa
-plodne ovce, koje nose vise jagnjadi podlozne su poremecajima /ketoza,prolaps, itd/
-jagnjad iz visestrukog legla su nezna i jako osetljiva, pa je velika smrtnost i tesko ih odgajati
Da je sve kao u teoriji i matematici Rusija bi bila puna romanov ovaca, pa ne bi bila zabrana izvoza, a ostali ogajivaci imali velike farme, o tome se ranije diskutovalo na forumu
Romanov ovce su ovce malih stada u cistoj rasi i uglavnom se uzgajaju radi ukrstanja

Ne bih se slozio sa vama kolega vla. Romanovska ovca ulazi u punu plodnost sa cetrdeset meseci zivota. Zadrzava je sigurno cetiri godine. Posle plodnost opada i varira.
Kod kolege Jozefa ciji je ovan na ovom forumu (kog bi kupila koleginica Marina) zive tri ovce koje su stare petnast godnina i dalje su u reprodukciji. Dalje, romanovska jagnjad su jako vitalna i narocito iz velikopopulativnih legala i imaju zestok nagon za opstanak. Romanovska ovca je predisponirana na visoku plodnost, genetski nema loja u trbusnoj duplji, i prolapsus je redak. U mojoj stali nisam imao ni jedan slucaj, molio bih da kolege koje uzgajaju romanov rasu napisu, ako su imali slucajeve prolapsusa vagine ili uterusa.
Rasa je poliestricna i ovulira u svakom ciklusu, znaci redovno ima polni ciklus. Jedino ne ovulira u toku graviditeta i na taj nacin produzava reproduktivni ciklus. Svaki jajnik je ogranicen brojem jajni celija jos u vreme nastanka zivog bica u uterusu majke. Znaci, ako se romanovska ovca jagnji jednom godisnje, trosi oko cetrdesetak jajni celija, a ako se jagnji dva puta trosi samo desetak celija. To bi trebali znati svi uzgajivaci poliestricnih rasa ovaca.
Sto se tice ovcarstva u RF, poznata je cinjenica da komunisti nisu dozvoljavali gradjanima da uzgajaju zivotinje. Mogli su imati dve ovca. Postojali su klhozi cijim je propadanjem izumrlo i organizovano farmsko ovcarstvo ne samo romanov rase, nego i svih ostali rasa. Ruske kolege sad rade na revitalizaciji, pa i farma u Turskoj je rusko vlasnistvo.

Vla, Vasi antagonizmi prema romanov rasi i diskreditacija same rase su ociti. Secam se da ste se interesovali za ovce sa moje farme, posle ste pisali da vas ovce uopste ne interesuju (davni postovi na ovoj temi foruma). Nije mi jasno zasto pokusavate ida li ste nekad uzgajali romanovske ovce, te nam iznosite svoja iskustva o samoj rasi koja vam se zgadila? Ili ste pogresili u rasi ovaca koju uzgajate, pa pokusavate tragati za manama drugih rasa na osnovu prepostavki?

čestitam Medolna..prodaja ide!!
ne mogu si pomoći..uvijek mi ih je žao
pozdrav

---------- Poruka napisana u 19:01 ---------- Prethodna poruka je at 18:57 ----------

za @Slavišu NJ....odlično objašneno...sam još ne kužim manje potrošenih jajnih stanica kod dva janjenja nego kod jednog
hmmm moram još puno učiti...:sta:

Hvala na odgovoru,to me je interesovalo. :ppozdrav:

P.S negde oko 60-70 jagnjadi po onome sto ste izneli malopre.
sto bi znacilo od 10 ovaca za 10 godina preko 10000komada.pa to nije lose.PS ja se izvinjavam sto sam bio neprofesionalan pa sam napisao racunicu bez predhodnog izracunavanja ,ali nije mi bilo tesko pa sam izracunao evo ovako OD 10 OVACA ZA 10 GODINA uzeo sam" losiji prosek od 2.8", jedno jagnjenje godisnje,( nisam hteo ni dva a ni tri koliko neki imaju)i to vam izadje od 10 ovaca za 10 godina 125452 ovaca i jaganjaca i mogu dodati da to nije lose naravno da bi moglo i bolje ali nam treba vise znanja i bolji uslova i naravno boljeg priplodnog materijala.ali ima vremena jos smo mladi.

Poslednja izmena:
Miladinovicu,ti neka budza na PMF-U,a vidis kako Bacuska racuna!:)Bacuska,aj'molim te,pojasni mi malo kako si dosao do tog broja,koju si formulu primenio,zivo me zanima,nisam neki matemat'car ali kad vidim ovakve premise i konkluzije,odmah se zainteresujem!

kreni od 10*2.8=28jaganjaca pola nek su zenski to je 14 +onih10=24*2.8 i tako nastavi 10 puta uvek dodaj pola za zenske ako nije tako neka me isprvi covek sa prirodno matematickog

procitaj bolje rekao sam 2.8 i samo jedno jagnjenje godisnje da nebi bilo previse nece ljudi poverovati

nisam ja ja vas ni ne poznam dejan se pozvao na vas .ja vam se izvinjavam

e stvarno 10 ovaca za 10 godina ima 500 jagnjadi evo kako
od svake ovce nek se na godinu dobije 5 jagnjadi maksimum i 1o ovaca je 50 puta 10 godina je 500 jagnjadi za 10 godina ispravite me ako sam negdje zeznuo stvar

e stvarno 10 ovaca za 10 godina ima 500 jagnjadi evo kako
od svake ovce nek se na godinu dobije 5 jagnjadi maksimum i 1o ovaca je 50 puta 10 godina je 500 jagnjadi za 10 godina ispravite me ako sam negdje zeznuo stvar
kod nas bi rekli bosanac .ne ljuti se prijatelju i ja sam pola bosanac ali probaj ponovo i ne 5 godisnje nego 2.8 po ovci

Axa,po tom sistemu za 10godina one ce biti 157723jedinke od toga su muski jagnjici 78856 i plus 1ovan sto je opario ovih 10,kazem ja tebi da ti racun nije dobar!

---------- Poruka napisana u 20:49 ---------- Prethodna poruka je at 20:46 ----------

A Miladine i ti saras,meni si rekao da si na PMF-U,a sad si na ETF-u?:))

Axa,po tom sistemu za 10godina one ce biti 157723jedinke od toga su muski jagnjici 78856 i plus 1ovan sto je opario ovih 10,kazem ja tebi da ti racun nije dobar!

---------- Poruka napisana u 20:49 ---------- Prethodna poruka je at 20:46 ----------

A Miladine i ti saras,meni si rekao da si na PMF-U,a sad si na ETF-u?:))
bravo kolega prvi si izracunao.ja sam zaokruzivao na manje nisam koristio iza zareza nista.da nebude puno rekoh vec nece mi verovati.i da dodam da nisam u pravu javili bi se vec ovi rekorderi sa foruma koji nikako da kazu svoje proseke celih stada nego samo okolo naokolo

Nazad
Vrh