Romanovske ovce

znas kako cim vidis da se on izmice i otresa glavom hvataj se neke motke ili mu rucno daj do znanja ko je glavni posle toga ima da bjezi cim udjes u tor ili da ga se rijesis sto je najbolje jer sam imao slucajeva :ppozdrav:

nikad ne idem bez štapa u to stado...muškima neće ništa,..boji ih se
i nikad mu ne okrečem leđa..

---------- Poruka napisana u 21:17 ---------- Prethodna poruka je at 21:13 ----------

hvala Vam Slavisa Nj., a kaj bum postigla bumo vidjeli

Bilo bi dobro da vezete na ovna neko zvonce, ne veliko posto moze da ima druge nervne probleme od zvonjave. Tako cete cuti kad vam ovan prilazi iza ledja.
Nijee dobro maziti ovna po celu, to deluje iritanto i izazovno. Mazte ga po grebenu i ledjima, tad se ovan
raduje pokretanjem repa levo-desno.

Igra svetlosti.

Slazem se, ali rec je o romanovskom ovnu. U kontestu teme evo malo fotografija.

Igra svetlosti.

dsc027321.jpg

dsc027381.jpg

dsc027332.jpg

dsc027462.jpg

Stvarno savrseno,nadam se da cu i ja nekada moci da postavim ovakve slike! :bravo:
Nego me interesuje koliko jagnjadi imate od 1 ovce na godisnjem nivou,naravno ako je ta informacija dostupna.

Poslednja izmena:
Rekord od ove ovce je 3/15/14 za jedanast meseci. Imao sam jednu ovcu koja je nosila sestorke, nazalost ketoza je ucina svoje na onim vrucinama. Ovca je uginula, nisam bio kuci.
Inace, pad secara je cest kod veliki legala, narocito kad se manipulise ovacama, ne treba ih puno pomerati, pre jagnjenja, samo u krajnjojoj nuzdi.

Ovca na fotografiji, 3/15/14 za jedanast meseci ili 6/28/25 za sada.

dsc037402.jpg

dsc037411.jpg

dsc037421.jpg

---------- Poruka napisana u 21:10 ---------- Prethodna poruka je at 20:59 ----------

P.S. jedan od njenih sinova, inace drzi ga moj sin .

dsc02498.png

moze jedan odgovor za neiskusne. sta znaci 3/15/14 ili 6/28/25

Poslednja izmena:
jel to 3 jagnjenja i 15jaganjaca za 11meseci.ako je to svaka cast ja imam 15 jaganjaca za 11godina od jedne ovce

Hvala Vam Marina, ne brinite se. Nece biti ni vama problem postici rezultate, bitno je da ne pravite pocetnicke greske i ne slusate savete i sugestije ljudi koji ne uzgajaju romanovske ovce, odnosno ljudi koji ne poznaju problematiku uzgoja romanov rase ovaca. Univerzalnost u ovcarstvu ne postoji. Romanovska ovca se razlikuje u dosta stvari od drugih rasa. Morate samo dobro poznavati razlicitost i onda necete imati nikakvih problema.

Hvala na informaciji ali ne znam da li ste dobro razumeli moje pitanje (mozda ga ni ja nisam lepo postavio),mislio sam prosek celokupne farme.Inace ova ovca nema premca!:ppozdrav:

Tesko je odgovoriti na takvo pitanje, ali da pokusam.

Prvo, treba uzeti u obzir starost ovaca.
Ako je ⅓ stada sastavljena od prvojagnjenih i drugojagnjenih ovaca plodnost je 2,2 do 2,8 po jagnjenju.
Godisnja plodnost do 5 jagnjadi po ovci.
Druga ⅓ su trecejagnjene i cetvrtojagnjene ovce plodnost po jagnjenju od 2,8 do 3,6 po jagnjenju.
Odnosno od 6 do 7 jagnjadi godisnje po ovci.
I zadnja trecina su ovce petojagnjene i starije koje mogu imati plodnost o d 7 do 9 jagnjadi na godisnjem nivou.

Nadam se da ste razumeli .

Sta mislite koliko od jedne romanovske ovce moze nastati potomaka za period od deset godina?
dsc0274921.jpg

Labs

Poslednja izmena:
ako računam da se u dvije godine može 3 puta janjiti onda je to oko 65 ovčica...
bože ja ne mogu to vjerovati! a i nikad neću ostvariti ni trečinu...
Dobro Vam jutro!

Hvala na odgovoru,to me je interesovalo. :ppozdrav:

P.S negde oko 60-70 jagnjadi po onome sto ste izneli malopre.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh