Rolo balirka.

ova presa sa tandem osovinom je za ekstremne uvjete rada :osmeh:

Poslednja izmena:
Mislim da neke modernije prese moraju da imaju brojač ukupno odradjenih bala zbog održavanja. Tako mi je bar pričao prodavac na sajmu prije par godina, gledao sam neku Deutz-Fahr presu i lik mi tako objasnio, naime vijek trajanja lanaca je neki XY i moraju da se mijenjaju posle toga (inače me zanimalo održavanje a prodavac je baš bio pričljiv). E sad ne znam vrijedi li to za sve prese i sve proizvodjače.

@Dragan

Jel ova sa tandem osovinama namijenjena za neke veoma vlažne terene?

Mislim da neke modernije prese moraju da imaju brojač ukupno odradjenih bala zbog održavanja.

ovako ti ima krone

cb3f52a6.jpg

broji trenutni broj bala, i ukupni koji se nemoze resetirati bez EEPROM programera

Evo jucerasnjih slika.

1zpi97c.jpg
2912pa0.jpg

---------- Poruka napisana u 13:16 ---------- Prethodna poruka je at 13:14 ----------

rr6ofr.jpg

Koju bi rolo presu mogao vući IMT 549 DW, ali da nije ona mini... a koju sa R 65...
I postoji li kakva rolo balirka za brdskoplaninske terene.

Postoje prese za "teške" terene, bilo je slika ovdje na temi. Mislim da nijedan od navedenih traktora nije u stanju da radi sa "pravom" rolo-presom, posebno IMT549. Rakovica možda ali bi joj bilo jaaako teško.

mislim da bi na kaiseve mogo da tera ali senazu ne bi mogo da radi samo suvo jedan clan hrvatskog foruma tera fiatovu sa 560 a kod mene u susednom selu covek tera sa kinezom 54

Prosle godine prodao sam Roto Drljacu coveku izmedju Kragujevca i Gornjeg Milanovca. Od njega sam cuo da 558 moze da tera roto balirku . On je tera kinezom 65konja a takodje kinezom tera i RD od 2.5m.

Naravno da može ali kao što reče Velja gore samo onu sa kaiševima, o valjcima i sjenaži nema priče jer tu treba stvarno mnogo snage i momenta da se bala završi. Za suvu travu, lucerku ili slamu mogu i slabiji traktori ali sve je to već na granici i nije baš dobro za traktore. Mislim da na svakoj presi treba da piše za koju je snagu predvidjena, 65KS je već OK ako traktor ima dovoljno snage i momenta na kardanu (što ne mora uvijek da bude slučaj) ali to, bar po mom mišljenju, nije za neki veći obim posla. Ako se radi o velikom broju bala godišnje treba imati 80KS tako da ni traktor ne mora stalno da radi pod velikim opterećenjem (a što manji traktori jednostavno moraju kada rade sa takvim priključkom). Imao sam priliku vidjeti mali International od 60KS (mislim da je 644) u radu sa rolo-presom (kaiševi) i nije mu lako pri kraju, dok istu tu presu veliki IH844 (koji je trenutno bio zauzet, isti je vlasnik bio u pitanju) radi sa tom presom praktično bez ikakvog opterećenja. Po mom mišljenju, nije dobro siliti mašinu da radi na maksimumu snage. To drastično povećava potrošnju i skraćuje vijek trajanja.

Što se RD tiče, vidjao sam 2.5m na najrazličitijim traktorima, od Fiata sa 45KS koju ju je jedna dizao ali je radio solidno pa do spomenutog 558 koji se nevjerovatno dobro drži, doduše radilo se u lakšim zemljištima. Ako još ima noževe, RD uopšte nije tako teška mašina za pogoniti, zavisno od uslova naravno.

Moglo je to i bez toga,na zalost jaki vetrovi iskidaje najlon...otkriveno se najbolje sacuva bala kad se postavi jedna po jedna do druge kao tunel i po mogucnosti na paletu,ali zauzima puno prostora.Ovo pokrivanje je veliki posao,a dovoljna je jedna oluja da iskida sve :/

Da mi kazu biraj,ovo bi izabrao :) naravno fali joj jos opreme ali te "sitnice" bi lako resili:D
dsc04322y.jpg

Mi smo jedne godine isto ovako radili kao tvoj brat ali smo se napatili nevidjeno...sad radimo 3-2-1 bez pokrivanja ali mesta de se bale dodiruju sliva se voda s jedne na drugu i tamo se kvari i truli,ali ja nemam mesta da slazem pojedinacno bale.
Najbolje bi bilo imati omotac i kupiti neke folije tanke i umotavati i suvu balu,ili postoji i mreza za baliranje sa tankom folijom i onda nema sta,slazes kako hoces jednu na drugu voda se sklize bala nista ne upija i milina,samo je dosta skuplja takva mreza.

Nazad
Vrh