Rolo balirka.

GANGA
Kao sto su vec ljudi odgovorili,samo bih nadodao da rotor od secke puno bolje uvlaci masu,obicno i konstruktori stave veci otvor ako je sa seckom(pa u suvom je zaglavljivanje masine jos manje ili ga nema)naravno ti mozes da radis i bez nozeva kad radis suvo da ih ne trosis bezveze,to je jedna ploca koja ide gore dole i hidraulikom ulkjucis i iskljucis.

RatkoPa,kazes da se granicnici manile postavljaju u zavisnosti sta radis,sta se desava kad su na kraju odnosno najudaljeni jedan od drugog ?

Aha to je znaci to,ja cu raditi seno pa cu postaviti kako ti kazes u polozaj najblizi jedan prema drugom.

Hoce da spada kanap sa ivice(da se smakne),u lucerki neca a u slami hoce sigurno,mnogo vise klizi,za seno neznam...........
Ratko presa spremna,lanci provereni i dotezeni,reci mi kako uzima ona kanap odnosno kako ga ja pustam i kako da znam kad je puna,pokazivac pritiska radi,kad je otvorim skoci na 200bar?

Pratis pritisak i kad predje malo preko 200 bari pustis da koji krug okrene rolu onda malo pomjesris i pustis da uvuce kanap sa sijenom i onda ako ti je sistem za spagu na struju ukjucis kod mene je rucni mehanizam vuces strikom onu ruku kroz koju spaga prolazi prvo pusti da na kraju gdje pocinjes omotavati spagu obidje dva kruga i onda pomjeras po 15 cm a ako ti je mehanizam na struju onda stelujes koliko ce pomicati. A spagu zatezes na onome mjestu gdje stoji spaga i gdje izlazi i tu imas oprugu sa kojom stezes dali da bude zategnutija spaga ili opustenija.

evo nase prese u akciji, baliranje ovsa za senazu
2vi5ef5.jpg

---------- Poruka napisana u 23:38 ---------- Prethodna poruka je at 23:37 ----------

33wlhqu.jpg

---------- Poruka napisana u 23:39 ---------- Prethodna poruka je at 23:38 ----------

posle baliranje doslo je na red i motanje u celofan

242j1y1.jpg

---------- Poruka napisana u 23:40 ---------- Prethodna poruka je at 23:39 ----------

33453ld.jpg

Jedini problem koji imamo je da druga dva traktora koji imamo su vec 30 i vise godina stari i imaju samo jedan ventil za hidrauliku a ovoj motalici je potreban jos jedan povratni ventil za ulje. Zna li mozda neko da li moze da se nekako ta hidraulika preradi da se nadogradi ventil koji ce sluziti samo da se ulje vrati u menjac posto IMT koristi ulje iz menjaca?
Hvala unapred za pomoc

---------- Poruka napisana u 23:46 ---------- Prethodna poruka je at 23:40 ----------

ovako izgleda jedan deo konacnog rezultata. Izbaliralo smo do sada oko 120-125 bala. Balirali smo dva otkosa lucerke i ovas. Lucerjka se mnogo lakse balira. ovas je dugacak i hoce , pogotovu ako se previse sporo vozi da zaglavi odnosno namova masu oko osovine koja zeteze kaiseve.
2pzzfgz.jpg

Ova balirka nema noževe? Da li se kvari senaža tako, da li može da nabije balu dobro?
Otvorili smo tek neloliko bala da bismo videli kako izgleda senaza i izgleda potpuno isto kao u silorovu samo sro nije usitnjena. Presa u dobrom stanju sa nozevima je treba duplo vise da kosta tako da smo uzeli ovu kao neku prelaznu variantu za koju godinu.

---------- Poruka napisana u 16:48 ---------- Prethodna poruka je at 16:46 ----------

Sto bi se kvarila jedino se moze pokvariti ako probijes foliju,
miljko sto ne stavis pumpu i rezrvoar i okreces preko kardana tako sam ja sebi napravio traktoru je dosta lakse.
to ti je dobra ideja, tako rade i neki utovarivaci za djubre kako mi se cini.
Hvala

Miljko, sve ovo dobro izgleda sad samo napred.I koliko te kosta jedna bala mislim na foliju?

Fojila je 500mm i 1500m dugacka. Jedna rolna kosta 58-59 evra. Od jedne rolne uvijemo oko 28-29 bala. Jedna bala je oko 1,2m u precniku a visina bale je 1,2m tako da je jedna bala ppo nekoj nasoj proceni oko 600kg teska. Foliju koju sam kupovao je nesto kvalitetnija pa je rolna bila nesto skuplja ali cemo probati i sa nesfto jeftinijom folijom pa cemo uporediti razlije. Sve u svemu kad se sabere folija nas kosta oko 2 evra po bali odnosno oko 0,4din po kg. Pravljenje senaze u silorovu je definitivno jeftinije sto smo ranije i radili ali to ima odredjenih mana.Najbitnija stvra zbog koje smo se odlucili za ovakav nacin pripreme senaze je da u toku godine prema potrebi mozemo da otvorimo jednu porciju (balu) i potrosimo je za jedan ili dva dana. Tako mozemo i preko leta kad nema trave ili kad nemamo vremena da napasamo zivotinje da otvorimo jednu dve bale i to je to. Takodje u toku zime se moze bolje kombinovati uz druga hraniva. Osnovna hrana bude kukuruzna silaza a lucerku dobijaju zivotinje koje su u laktaciji kojima je potrebno vise proteina i na taj nacin imamo veliku ustedu na sojinoj i suncokret sacmi. Mislim da ovakav nacin spremanja hrane sa srednje posede predstavlja veliko olaksanje i moze bitno da poveca rentabilnost proizvodnje.
Ima li neko od vas neka iskustva i sta je vase misljenje o ovakvom nacinu rada? pretpostavljam da ce mozda nekad biti i problema ali za sad sve ide dosta dobro.

Koliko košta takav polovan omotač bala i dali sam uzima balu ili mora da se postavi utovarivačom?

Koliko košta takav polovan omotač bala i dali sam uzima balu ili mora da se postavi utovarivačom?
omotac je kostao sa prevozom i carinom nesto manje od 4500evra i moze sam da uzme balu ali i oni drugi koji se nose na hidrauliku mogu da uzimaju sami bale ali ja sam zamisljao tako da jedan manji traktor moze da omotava bale dok ovaj veci balira, za vecenu motalicu ne treba veliki traktor 539 vozi to bez problema ali je probmel hidraulika ali sa ovom idejom koju sad danas dobio mozda i to moze dobro da se resi samo da vidim da mozda vuca ne smeta pumpi na kardanu.
Sto se motanja tice, okrenemo 27-28krugova. Motalica ima neke valjke koji rastezu foliju i mislim da namota 4 sloja sto je u nasem slucaju dovoljno. Bitno je da se bale ne manipulisu odmah posle motanja jer su stbljike lucerke jos dosta cvrste pa mogu da probodu foliju kad se hvata bala. Bolje je da se pomeraju dva tri dana kasnije kada se stabljike otpuste, onda je verovatnoca mnogo manja za ostecivanje folije. Cak i ako se osteti folija moze se dosta dobro zalepiti ali se te bale prvo trebaju utrositi.

---------- Poruka napisana u 22:58 ---------- Prethodna poruka je at 22:57 ----------

Ovaj od miljko uzima sam a ovi noseni na njih se mora natovarati bala
miljko koliko ides krugova bale nesto puno bala napravis ja sa 750 mm napravim maksimalno do 24
mozda je duzina tvojih rolna manja, rolne koje mi koristimo su 1500metara.

gde ti kupujes rolne i po kojoj ceni? Nesto mi to mnogo izadje po bali?
Motalicu koju imas je jako slicna ovoj mojoj ili mi se cini? Slike koje su okacene ne mogu da vidim ali sam video ovu sliku preko ovog linka.
Meni su austrijani rekli da folija treba biti svetla zbog zagrevanja i da se omotane bale trebaju staviti po mogucstvu u hladovinu da ne budu izlozene Suncu.

Nazad
Vrh