Rolo balirka.

Da nije mesto za noževe?

Ma nevjerujem taj kvadrat ubiti okreće balu sa remenjima.
Kada se ide presati slama, ja bih ove godine išo odmah poslje kombajna pa me zanima dali se s vremenom bala raspusti pa nema više onakav okrugli oblik?
Zapravo kada je najbolje presati slamu?

Bala se raspusti ako je jako punotrave i kad se trava osusi ona slegne,mada kad je cista slama ako je vlaznija tj. odma iz kombajna ne smeta,cak se lakse i sabija.

pozdrav svima,evo ovako interesuje me je presa sa valjcima moze da balira i slamu seno i sarovinu,rec je o suvoj masi,ili je za to bolje uzeti presu na kaise?????????????????

Naravno da moze :) zavisi za sta ti treba i sta zelis,ako ti treba nabijena bala posteno da je ne mozes sam prevrnuti onda su kaisi tj. varijabilna komora zakon,a ako ti ne smeta da bude bala mesto 400kg 200-250kg onda ce ti biti dobra i na valjke.

Naravno da moze :) zavisi za sta ti treba i sta zelis,ako ti treba nabijena bala posteno da je ne mozes sam prevrnuti onda su kaisi tj. varijabilna komora zakon,a ako ti ne smeta da bude bala mesto 400kg 200-250kg onda ce ti biti dobra i na valjke.
mislim da si malo pogrijesio, moje misljenje da da nikad presa sa kaisevima nemoze nabiti balu kao presa na lance ili valjke,

mislim da si malo pogrijesio, moje misljenje da da nikad presa sa kaisevima nemoze nabiti balu kao presa na lance ili valjke,
otkud ti to?
Kao 1.presa na valjke je presa sa fixnom komorom i steze balu pri krajevima dok je sredina mekanija i formira takozvanu zvezdu
2.presa na lance nije isto sto i na valjke(posto je covek ne spominje necu ulaziti u dalju raspravu)
3.presa na kaiseve je varijabilna presa i sabija masu od pocetka do kraja + mozes da menjas velicinu bale po zelji.

U temi je pisanu o svemu i o raznim tipovima presa pa i o presama na lance i ako se malo iscita tema moze videti razlika izmedju raznih tipova presa.

Nemaje varijabilnu komoru nego imaje jedan valjak koji se pomera kako bi pre poceo da sabija masu,ali to nije varijabilna komora.
u biti tacno se vidi na snimku,to nije sabijanje mase od pocetka,to je fixna komora ali kako mi svi volimo da kazemo poluvarijabilna komora ali u biti daleko je to od varijabilne komore..

otkud ti to?
Kao 1.presa na valjke je presa sa fixnom komorom i steze balu pri krajevima dok je sredina mekanija i formira takozvanu zvezdu
2.presa na lance nije isto sto i na valjke(posto je covek ne spominje necu ulaziti u dalju raspravu)
3.presa na kaiseve je varijabilna presa i sabija masu od pocetka do kraja + mozes da menjas velicinu bale po zelji.

U temi je pisanu o svemu i o raznim tipovima presa pa i o presama na lance i ako se malo iscita tema moze videti razlika izmedju raznih tipova presa.

ja odgovorno tvrdim da nikad presa na kaise ne moze da napravi balu kao presa na valjke, to da presa na valjke pravi zvijezdu u sredihi to stoji ali da ne moze nabiti balu vise od one sa kaisevima to ne stoji, bala istih dimenzija radjena sa kaisevima i sa valjcima, ako se radi kako treba, ona uradjena sa valjcima mora biti teza. Pricam o zelenoj masi

Covek je pitao za suvu masu,i ja sam se striktno bazirao na suvu masu zeleno niko nije ni spominjao ko i radi kod nas zeleno baliranje ni 10% ako i toliko,ali opet napominjem uzmi novu jd (nebitno koja marka ) presu na kais i novu jd presu za valjak pa izmeri gustocu bale i tezinu u svim opcijama pa ces videti,ako poredimo helston presu na kaise iz 70 godine proizvodnje i neku presu na valjke u to necu da ulazim.
Ili evo jedan primer presa na kais pravimo balu precnika 2m i presa na valjak precnik bale 2m? reci mi kako ce valjak da sabije sredinu i uopste?
Zna se da presa na kais bolje sabija,ali kako god..
Ja mogu da tvrdim po tvom onda da rolo prese uopste ne valjaje,da je to veliko sranje,kako ce onaj ko drzi 20 kokosaka uneti je u kosinjac de su vrata manja od 1m visine i 40cm sirine... msl da me ne shvatite pogresno zna se za sta i kako se koji parametri gledaje.

ali ako covjek vec kupuje zasto ne bi kupijo presu da moze raditi i zelenu masu, ko zna za koju godinu mozda zatreba kod nas se radi zelena masa oko 70% onih mozda 30 je suvo

Pa isto tako moje pitanje za 2m precnik bale vazi i za zelenu masu?
Procitaj moj zadnji post,ako zelis terati po svom uverenju teraj,ali mozemo napraviti anketu ili uzmi telefon pa okreni par distributera novi masina pa pitaj koje prese bolje sabijaju po metru kubnom i to je to,nema sta da se vise prica.

Rolo prese na kaise su lakse od presa sa valjcima. Prese sa lancima i valjcima su lakse za odrzavanje. Ne znam koja je cena kaisa i gde se moze kupiti, Ali lanci sa alkama i zglobni lanci kod balirke sa valjcima na svakom koraku. Jer ako kais pukne negde u sezoni treba vremena da se pronadje i namontira. A sto rekao komsija za presu sa valjcima, ako pukne lanac stavis ekser i nastavis sa radom.:haha: Prese sa kaisevima mogu i upaliti balu zbog trenja kaiseva pri stezanju ukoliko dodje do proklizavanja. A samim tim veliki broj novih presa sa kaisevima taze prefarbanih dolazi kod nas sa zapada jer su gorele. Tako da pri kupovini treba obratiti paznju na to.

Ja sam isto za prese na valjke,pogotovo za velicinu 125*125 jer je idealna ako sam radis sa njom i da je jedan covek moze prevrnuti u ispustu,zato i imam takvu presu,ali naravno da u usednom selu ima presa na kaise pa to su bale haos od zbijenosti,a sto se odrzavanja tice polovna na kaise je mislim rizik ali opet s druge strane bez jednog kaisa se za nevolju moze zavrsiti posao dok bez jednog valjka ne moze nista.I puno duze treba da se napravi,konkretno za kaise ima kod nas u srbobranu covek sto radi po meri i spojnice i kaise i taj dan se moze resiti problem.Opet sve je do izbora i za sta treba,konbinacija milion kome sta vise odgovara.

Evo ovako,hvala svima na informacijama vezanih o tome koja je presa bolja,tj.koja je jednostavnija(rec je samo o baliranju suve mase)pa sam razmatrajuci sve to nasao i kaparisao welger rp 220 pravi bale 120 * 120.rec je o presi na valjke.sutra ce je covek dovesti pa cu okaciti slike.jos jednom hvala. . .

Hmm,jel to sigurno rp 220? ovo je presa rp 220 i najstarija je tu oko 2000.godista..
3732welgerrp220profi692.jpg

Poslednja izmena:
Ja nikako ne uspevam da nadjem na netu RP220 stariju od 1999god. Da li si ti siguran da si kupio RP220. ?

Nazad
Vrh