Rezidba koštičavih voćaka

Mi smo planirali sad za prošli vikend, pa nije se moglo, teli danas kad oni jučerašnja kiša sve pokvarila, tako da ni sutra nema ništa od posla, a u četvrtak oper javljaju padavine, tako da nam jedina opcija ostaje sledeća njedelja ponedeljak ili utorak, videćemo još.
 
Pozdrav.
Zamolio bih nekoga tko bi mogao malo pomoći kako bih orezao breskvu da nečemu izgleda malo je zapuštena ako se ovu godinu ne odradi rezidba iduće će biti velikih problema.
Zahvaljujem svima..

 
Vocka ima visinu znaci vidim da si donekle one jake stapove svodio na slabe bocne grane ali koliko mi se cini ostavio si iznad svake te bocne patrljak od ovih "stapova"
Valjalo je da nema pupoljak grana iznad te bocne grane na koju si svodio rast
 
Što se tiče mog znanja o rezidbi je slabo, pratim temu voćarsto i klipove na jutubu pa onda nešto od toga konbinujem u praksi uglavnom je to malo voćki u okućnici ako sam nešto krivo napravio uopšte se nebih čudio.
 
Gospodo vocari, dobro vece!..

Iako vec neko vreme pratim teme na forumu, ovo je moje prvo zvanicno obracanje...

Molim Vas, trebao bih savet u vezi stare tresnje, u nasem dvoristu...

Naime, tresnja je stara nekih 35 godina, i svojevremeno je jako lose formirana. Otisla je jako mnogo u visinu. Bocne grane (sa liscem i plodom), su joj prakticno pocinjale u visini drugog sprata kuce i bila je gotovo neberiva (vrlo opasna za brati)...
Elem, prosle zime recim da je "malo" skratim, u nadi da ce ponovo formirati novu krosnju, medjutim, izgleda da joj to, u kombinaciji sa proslogodisnjim kisurinama i nije bas prijalo.
Iako su mladice izbijale tokom leta, malo jaci vetar bi ih cesto kidao sa drveta, a na "panjevima", koji su ostali posle skracivanja su od jesenas poceli da se pojavljuju nekakve bele gljive i da im se odvaja kora od debla...
Danas sam i te "patrljke", koji su poceli da se suse pri vrhovima, skratio do nivoa gde je preostalo zelenih (propupelih) mladica, a rane sam premazao kalemarskim voskom.
Koliko vidim, drvo je jos zivo, mladice koje su ostale na stablu su poterale pupoljke a i po stablu vidim da na par mesta hoce da izbaci nove grancice...
Da li bi ste mi, osim "Bozije pomoci", kalemarskog voska i prskanja bakrom, mogli preporuciti jos nesto, cime bih joj mogao pomoci da zaceli i pozivi jos koju godinu?
Fotografije posle danasnjeg "skracivanja" su ispod...
Hvala unapred!










 
Pa moje mišljenje da si hrabro ušao u ovo i želim ti uspeh. A pošto nisam neki stručnjak mogu ti preporučiti , pored voska i bakra još samo molitvu Bogu.
I želim ti da ponovo bereš plodove sa tog stabla!!!
 
Nađubri okolo azotnim đubrivom (AN, KAN, SAN...) da bolje potera, nekih 15-20 šaka možeš komotno u širini koliko je nekad bila krošnja, toliko je manje više zona korena. To uradi sad krajem meseca, pa i krajem aprila opet.

Pojaviće se grane ni iz čega videćeš, iz nekih usnulih pupoljaka iz kore koji se sada ni ne vide.

Kada olista oprskaj fungicid + insekticid da ne razmišljaš, treba joj čuvati list, ne može samo korenom da živi.

Možeš ako ti nije cim i da je oprskaš krečom celu, možeš i četkati ali ne trljaj jako da ne bi skinuo te nevidljive pupoljke :)
 
6c087dc18f552eb3b125bb43ec401960.jpg

Treba mi pomoc :) Kako bi valjalo da orezem ovu kajsiju i u koje vreme,sad ili cekati da olista?

Ova kajsiju treba odmah da se sredi u ovoj prolećnoj rezidbi, jer kako vidim, mislim da je ovde preskočena letnja rezidba u Junu.

Izvodi se neposredno pred cvetanje kajsije. Ovom rezidbom proređuju se mlade skeletne i poluskeletne grane koje zagušuju krunu, ili se prekraćuju na potrebnu dužinu kako bi se održala kruna u pogledu oblika, visine i širine. Pozdrav.
 
Slika nemože da dočara pravo stanje položaja grana. A ako sve grane idu ka spolja ja bih to ovako uradio vodeći racuna da rez napravim na jedan santimetar iznad pupoljka koji bije ka spolja. Pozdrav.

 
Kajsija je vocka koja kod nas nema veka, tako da valja je staviti sto pre u rod, sve te rezove sto bi napravili imalo bi za posledicu pustanja 2-3-4 jake grane odmah ispod rezova i slabiju obraslost ispod tih novih grananja rodnim grancicama.
Vise sam misljenja kao i sto je Tintoreti napisao, sad ne dirati nista i u letnjoj orezati bas otprilike na mestima koje si sad nacrtao, jer biljka ce vise rodnih grana pripremiti, jer ce manje nove lastare popustati.
 
kajsija_jpg.jpg
[/URL][/IMG]

Ono gore ti je definitivno recept za katastrofu :)
Ako slušaš knjige tj sttruku, izbaci višak grana do korena i ostavi 3-4 da zaklapaju ugao od 360.

Na slici se ne vidi 100% ali koliko vidim treba prerezati centralu a od ove spoljne odlućiti koju ostaviti za osnovnu granu...
 
Neznam o kakvoj katastrofi je ovde reč.
Imam dosta kajsija kod kojih radim tri godišnje rezidbe. Rodi svake godine i nema katastrofe.
Svako radi na svoj način, ja sam samo dao šta bih ja uradio i šta radim sa onim granama koje odu u nebesa iako je urađena i letnja rezidba.
Treba prekratiti kako bi se održala kruna u pogledu oblika visine i širine i nema katastrofe. Pozdrav.
 
I ja bih prekratio, ipak je to mlada voćka koja tek formira krunu, nema ništa loše u tome da bujno istera, u tome i jeste poenta u ovoj godini, za kasnije već može da se diskutuje...
 
Nazad
Vrh