Gospodo vocari, dobro vece!..
Iako vec neko vreme pratim teme na forumu, ovo je moje prvo zvanicno obracanje...
Molim Vas, trebao bih savet u vezi stare tresnje, u nasem dvoristu...
Naime, tresnja je stara nekih 35 godina, i svojevremeno je jako lose formirana. Otisla je jako mnogo u visinu. Bocne grane (sa liscem i plodom), su joj prakticno pocinjale u visini drugog sprata kuce i bila je gotovo neberiva (vrlo opasna za brati)...
Elem, prosle zime recim da je "malo" skratim, u nadi da ce ponovo formirati novu krosnju, medjutim, izgleda da joj to, u kombinaciji sa proslogodisnjim kisurinama i nije bas prijalo.
Iako su mladice izbijale tokom leta, malo jaci vetar bi ih cesto kidao sa drveta, a na "panjevima", koji su ostali posle skracivanja su od jesenas poceli da se pojavljuju nekakve bele gljive i da im se odvaja kora od debla...
Danas sam i te "patrljke", koji su poceli da se suse pri vrhovima, skratio do nivoa gde je preostalo zelenih (propupelih) mladica, a rane sam premazao kalemarskim voskom.
Koliko vidim, drvo je jos zivo, mladice koje su ostale na stablu su poterale pupoljke a i po stablu vidim da na par mesta hoce da izbaci nove grancice...
Da li bi ste mi, osim "Bozije pomoci", kalemarskog voska i prskanja bakrom, mogli preporuciti jos nesto, cime bih joj mogao pomoci da zaceli i pozivi jos koju godinu?
Fotografije posle danasnjeg "skracivanja" su ispod...
Hvala unapred!