Rezidba koštičavih voćaka

jedan savjet ako moze :
ako budem znao objasniti to sve lijepo ...
mlade sljive prikratio sam krajem juna ... i produznicu i primarne grane na oko 50cm od stabla ... iz njih je vec izbilo nekoliko novih mladih grana koje su po 10tak cm ...e sad gledo sam da na primarnim granama prva sekundarna grana treba biti najmanje 20cm od stabla ? da li bi trebao sad zakinuti ako ima ovih mladara blize od 20cm do debla da se ne razvijaju dalje , kao i odabrati ove ostale sekundarne grane koje planiram ostaviti ili da cekam proljece pa to radim ?

valjda me neko skonta :)

Погрешио си што си скратио бочне(примарне) гране,тиме си добио разграњења на неповољном месту тј. не би требало да имаш секундарних грана на 50цм од дебла а сад ћеш их имати шуму.Сада ти једино остаје да заломиш све неповољне младаре а проводницу секундарних грана да изолујеш тј да све гране око оне која продужава грану заломиш.

Imam nekoliko tresnji koje sam sadio zimus i koje nemaju dovoljno grana koliko mi je potrebno da bih razvijao piramidalnu krosnju.
Da li da probam sada da uradim Poluprstenovanje ili da cekam prolece?
Evo na primer kod ove tresnje fale mi jos dve grane:

to se cesto desava kod tresnje - da malo istera grana prve godine
ako je bas zelja piramidalni uzgoj onda levu granu odseci kao na slici, desnu odseci na 2/3 duzine, a donju desnu ne dirati - eventualno malo je jos spustiti, idealnu formu je tesko dobiti kod tresanja
img0380.jpg

cuo sam pricu da ko ima uslova drzi sadnice u hladnjaci sve do aprila, pa je vade potapaju dan dva u vodu i onda sade - kazu da onda raste ko luda

Samo da pitam koliko da pustam ovu granu u sredini koja ide gore, na koliko cm da je secem i kada?
One cetiri sa strane ne diram nista dok ne stignu do 50cm.
Evo na primer ovde:

Ne diraj sad ništa do proleća pa ćemo onda videti. Kasno je za prekraćivanje, avgust je za par dana.

Da ne probam ni pinciranje?
Sada citam neki tekst sto sam nasao pre na tvojim linkovima i kazu da ta centralna bi trebala da se pincira kada dostigne 60cm a ova kod mene je presla 60cm.

Ja sam probao na šljivi, vreteno, da radim to pinciranje i dobio sam razgranjavanje, iskreno ni ne kapiram kako se to pinciranje razlikuje od švićnuti makazama :) To i možeš da radiš samo na vrhu gde je meko...mislim da nećeš puno dobiti jer za dve tri nedelje polako staje porast.

Kada radis pinciranje, lastar duze boluje i samim tim vise razmislja dali da tu gura sokove ili da potera prvi ispod pupoljak za produznicu. Uz to dok zazmislja, na koju ce stranu, sokovi se gomilaju i dobijes da potera vise pupoljaka ispod i nastavi sa rastomtu gde si pincirao. Kada bi fikno makazama dobio bi ravan rez i to bi odmah bez dileme biljka shvatila da treba da potera prvi pupoljak ispod prekracenja.Ima tu jos dosta elemenata koji se poklope, ne zaboravite da se pinciranje radi kad je porast na vrhuncu i samim tim snaga je dosta bitna.
Evo da objasnim narodskim jezikom :osmeh:

- - - - - - - - - -

Tresnju moras dobro djubriti ako hoces da dobijes grane i dobar prirast to je osnova svake biljke a ne samo tresnje. Na jesen dobro zadjubri NPK i na prolece azota i samo zalivaj nema da omane, spremi dobre makaze i uzivaj.:cool:

pinciranje bas i ne uspeva kod mladih tresanja koliko sam a primetio, uglavnom ja pinciranje radim u visini gde zelim novo grananje

Sta Mislite koji je bolji oblik Krune Dali vaza ili piramida i pocemu je bolja vaza a po cemu piramida

Sta mislite Dali bih mogo da Skinem to Jest da orezem krenuli su mi odozdole grancice sta Mislite nebih nesto skodilu da ih skinem hvala u Napred

Ne da ne bi škodilo nego se to inače i skida, sve što krene ispod krošnje, kao i iz podloge, iz zemlje.

Pozdrav,ljudi

Molim za pomoć kako orezati trešnju u drugoj godini?
U prvoj godini sam skratio sadnicu po preporuci. Sada imam 3 bočna porasta (preko 60 cm) i vodilicu.
Želim da formiram poboljšanu piramidu.
Ako sam dobro razumeo iščitavanjem teme vodilicu prekraćujem na jedno 40-50 cm,
a bočne grane skraćujem za 1/3 na donji pupoljak?

imag0909.jpg

Nazad
Vrh