Registracija poljoprivrednih gazdinstava

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Регистрација пољопривредних газдинстава

По први пут се на територији Републике Србије спроводи регистрација пољопривредних газдинстава а на основу уредбе објављене у Службеном гласнику Републике Србије бр.45/04.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Владе Републике Србије покреће процес регистрације са циљем да тачно препозна кориснике аграрног буџета како би рационалније спровело мере за подстицање развоја пољопривредне производње и успоставило директан контакт са произвођачима без посредника.

Упис пољопривредних газдинстава је добровољан, бесплатан и није везан за рок, али треба напоменути да само регистрована пољопривредна газдинства могу користити средства намењена за премије, субвенције и кредитирање која се исплаћују из буџета Републике Србије као и друге услуге државних саветодавних служби чија реформа тек предстоји.

У Регистар пољопривредних газдинстава уписују се :

1. физичка лица – пољопривредници заједно са члановима свог породичног пољопривредног газдинства;
2. предузећа регистрована за обављање пољопривредне производње;
3. земљорадничке задруге;
4. предузетници регистровани за обављање пољопривредне производње и
5. научно-истраживачке организације из области пољопривреде.
Регистар се води у Управи за јавна плаћања која је саставни део Министарства финансија Републике Србије, и то у организационим јединицама које поседују сву потребну документацију (информатор) у виду образаца која је неопходна за упис. Попуњене обрасце и потребна документа уредно спакована у коверат који се налази у информатору можете предати на шалтеру Управе за јавна плаћања на територији ваше општине према приложеном списку или организовано преко ваше Месне заједнице уколико је то могуће. Након спроведеног уписа у Регистар Управа за јавна плаћања издаје потврду о упису пољопривредног газдинства и легитимацију коју у року од десет дана од дана подношења захтева доставља поштом на адресу носиоца пољопривредног газдинства.

Документа која предају физичка лица - пољопривредници уз попуњене обрасце су:

1. фотокопија личне карте носиоца пољопривредног газдинства;
2. форокопије личних карата чланова пољопривредног газдинства који су уписани у образац бр. 2;
3. фотокопију извода из катастра непокретности или фотокопију уговора о закупу пољопривредног земљишта или фотокопију уговора о давању земљишта на коришћење без накнаде (све ове фотокопије морају бити оверене у суду или општини);
4. фотокопију наменског текућег рачуна отвореног у пословној банци по сопственом избору.
Za sada ne pise da je nesto ''obavezno'' osim standardnih uslova..

E ljudi vidite ovako SVAKA sledeca poruka koja ne bude vezana za temu koja glasi REGISTRACIJA POLjOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA bice sankcionisana. Da se vracam unazad i delim poene necu,ali sledece poruke koje ne budu vezane sa temom bice kaznjene.

Dal da obrisem drzavnu zemlju iz registra? Ako je obrisem imacu tacno 60ha na 3 gazdinstva, ako je ostavim valjda ce na tom gazdinstvu gde je drzavna staviti u prvi plan ovih 20ha sto podlezu subvencijama, mada je sigurnije da je brisem, sta kazete?

Kako misliš neračuna,sad ko ima 21ha u registru nedobija ništa? Koliko ja znam stvari stoje tako,da će svi dobiti do 20ha,ako se nešto ne promeni,grešim li?

Sigurno da je tako! Za ono sto je vise od 20 ne dobija se subvencije a niko ne trazi da imas tacno 20 ha!

Pardon! Sad vidim da je pitanje o drzavnom zemljistu, za koje ne znam dali ce biti subvencionisano!

Provericu u trezoru, al mislim da ce biti ovako kao sto je KAMENI izracunao.

- - - - - - - - - -

sad ko ima 21ha u registru nedobija ništa
Ovo nije tacna racunica!

- - - - - - - - - -

Ja sad u registru imam samo drzavnu zemlju 36ha, a sa druga 2 gazdinstva treba da prepakujem 20ha, racunica ce biti ovako 36+20=56ha, a za subvencije bi trebalo da bude 56-36=20ha, a ko ne bude tako brisacu drzavnu i ubaciti samo 20ha.

Jedino kod registracije, onaj ko hoce da dobije povracaj od 40% primije za osiguranje useva morace da registruje i drzavnu zemlju cisto da se ne zaboravi.

Treba registrovati svu zemlju u trezoru.Naravno sesti i preračunati se pre toga.Preraspodeliti po mogućstvu što više.I ta državna se treba upisati jer u slučaju apliciranja na neki kredit ta državna se računa.

Pozdrav, imam jedno pitanje.Kada se uzima zemljište u zakup bez naknade, da li se prilikom registracije predaje"ugovor o zakupu" i na mestu gde je iznos samo da se upiše da je bez naknade,ili mora da se pravi poseban "ugovor o davanju zemljišta na korišćenje bez naknade"?

Nazad
Vrh