Registracija poljoprivrednih gazdinstava

Pa ne znam pitam,a i naj vise me muci to kako cu dobiti subvencije ako ostane na ćaletu a on pemzioner ako ostanem bez subvencija propao sam nema mi opstanka:haha:

Dnevnik:
Понавља се прича о разводима због државних пара

Да ли су приче о томе да се брачни парови у Војводини у последње време чешће разводе зарад субвеција само рекла-казала, или је заиста тако, нико не може да тврди, али у сваком случају,

Не би било први пут да се паори разводе због државних парa

добро је да пољопривредници пажљиво прочитају обавештење Управе за трезор, које, ако га нису добили, могу видети и на сајту Управе за аграрна плаћања.
Наиме, сваке године, па и ове, пољопривредници су у обавези да, од 1. фебруара до 31. марта, региструју своја газдинства, по Правилнику о упису у Регистар пољопривредних газдинстава и обнови регистрације. С обзиром на спекулације о фиктивним разводима пољопривредника, нарочито је интересантан део који се односи на брачне другове.

Поменимо, поједини медији пре неколико дана обавили су да је последњих месеци у Банату и Бачкој поднето око 150 захтева за развод, што је многоструко више него претходних година. Претпоставља се да су матичари у бачким и банатским општинама имали више посла због најављених промена у аграрној политици земље, по којима се субвенције пољопривредном газдинству више неће давати за стотину већ за двадесет хектара. Како се може чути у паорским круговима, разводи међу пољопривредницима су формални јер махом нису последица неслагања супружника већ намере да они који имају веће поседе не остану без субвенција.

– Ако неко има троје пунолетне деце и 100 хектара њиве, када све то подели на пет делова од по 20 хектара, себи, жени и деци, добиће 10.000 евра годишње. А овако би добио само 2.000 евра јер је све на његовом имену – речи су пољопривредника који је дао изјаву медијима.
У обавештењу из Управе за трезор Министарства финансија које се односи на регистрацију газдинстава, дата су детаљна упутства, а између осталог, наводи се да брачни другови могу бити уписани само у једном породичном пољопривредном газдинству.
„Ако ви и ваш брачни друг имате регистрована посебна газдинства, потребно је да спојите ваше газдинство и оно вашег брачног друга. Уколико то не урадите и поднесете захтев за подстицаје, одредиће се пасиван статус за оба газдинства”, изричито је речено у писму Трезора.

Додаје се да се носилац пољопривредног газдинства изјашњава о томе да ли је његово газдинство комерцијално или некомерцијално у поступку уписа, односно обнове, потписивањем изјаве која се прилаже као обавезни документ за обнову пољопривредних газдинстава. Уколико се пољопривредници не изјасне, остаће садашњи податак из Регистра.
Ако се ових дана заиста дешава да се паори разводе да би од државе добили више новца за њиве, то не би било први пут. Подсетимо, тога је било и пре две године, по доношењу новог правилника о расподели субвенција који је прописао исплату државних пара само до 100 хектара обрадивих површина. У проблему су били они који су имали више од тога па је уочено да правна лица одређене површине региструју на своје запослене, а многи пољопривредници су се због државних пара одлучили и на развод брака.
С. Глушчевић

Рок 31. март
Како пише „Агросервис”, министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић је позвала газдинства да обаве регистрацију и да на тај начин најбоље искористе државне подстицаје за пољопривредну производњу. Регистрација газдинства је бесплатна, а рок је 31. март 2015.
– Очекујем да искористите ту могућност и заједно с Министарством пољопривреде и заштите животне средине учествујете у креирању повољног амбијента за пласирање ваших производа на домаћем и иностраном тржишту, као и да будете прави партнер Министарству у унапређењу аграрне политике земље – наводи Снежана Богосављевић Бошковић.

Stari Vujadine pises nedovrsene i nejasne stvari:osmeh:.Ako ti je dao kompletnu zemlju onda ne da vise nije imao aktivan status vec njegovo gazdinstvo bez zemlje bilo bi ugaseno a ne u pasivnom statusu. Kako moze neko imati otvoreno gazdinstvo bilo aktivno ili pasivno a da nema registrovano ni jednog ara???!!! Pasivno gazdinstvo sledi ako se ne obnovi registracija gazdinstva u datom roku ili ako se prekrsi nesto pa te oni prisilno salju u taj pasivan status. Ja samo odgovorim na tvoje izjave i sva logika vodi ovim putem. Sasvim druga stvar je to ako nesto si propustio ili nisi se izjasnio kako treba!:ppozdrav:
OK kolega, neka bude kako Vi kazete. Stric je imao reg. gaz. i radio zemlju. Unazad cetiri godine ne moze vise da je obradjuje i dao je meni u zakup. Od tog momenta njegovo se gazdinstvo ne gasi, vec prelazi u pasivan status.Sve cetiri godine od pok. fond. za pomoc starackim domacinstvima dobijao odredjena sredstva. Od pre desetak dana dobio pismenim putem da mu sada gazdinstvo mora biti aktivno, ako zeli konkurisati za pomoc. Isao u trezor da se raspitam i oni mi rekli- posto je dao svu zemlju u zakup, neka donese izvod za kucu i okucnicu pa ce mu gazd. biti aktivno,navescemo da se bavi plastenickom proizvodnjom. Kolega, sta tu ima nejasno i nedovrseno?

Ok neka bude tako. Ja sam bio siguran u to da ne moze gazinstvo vise postojati ako nema ni ara zemljista, bilo da je pasivno! Od trezora do trezora je drugacije!!! Druga stvar znam sigurno da su kod nas trazili potvrdu i od zakupodavca da dokaze da ima aktivno gazdinstvo a ne pasivan status da bi ostvario prava iz Pokrajne.

Pero nisi u pravu,gazdinstvo može postojati,mnogi greše pasivno-aktivno i komercijalno-nekomercijalno. Ako nemaš zemlje na gazdinstvu ideš u pasivu,aktivno može biti i sa okućnicom ali ne može biti komercijalno.Da bi bilo komercijalno mora imati najmanje 0,5 ha na gazdinstvu. Pasiva je uglavnom kao mera za sankcije tipa ne vraćen kredit na vreme,ne plaćen zakup državnog zemljišta,neka muljačina...itd ,aktivno gazdinstvo je uvek makar da ima 1 ar zemlje na sebi.
Što se tiče pokrajinskih novaca isključivo su trašili aktivno gazdinstvo bez obzira da li je komercijalno ili nekomer. Malo mi čudno da je stari vujadin dobio sredstva na pasivan status:sta:

Pero nisi u pravu,gazdinstvo može postojati,mnogi greše pasivno-aktivno i komercijalno-nekomercijalno. Ako nemaš zemlje na gazdinstvu ideš u pasivu,aktivno može biti i sa okućnicom ali ne može biti komercijalno.Da bi bilo komercijalno mora imati najmanje 0,5 ha na gazdinstvu. Pasiva je uglavnom kao mera za sankcije tipa ne vraćen kredit na vreme,ne plaćen zakup državnog zemljišta,neka muljačina...itd ,aktivno gazdinstvo je uvek makar da ima 1 ar zemlje na sebi.
Što se tiče pokrajinskih novaca isključivo su trašili aktivno gazdinstvo bez obzira da li je komercijalno ili nekomer. Malo mi čudno da je stari vujadin dobio sredstva na pasivan status:sta:
Nisam ja dobijao, nego moj stric. I to vec 4 god.Nedavno je dobio pismeno, da mora aktivirati gazdinsvo. Dali su oni uvideli svoju gresku, ili je nesto drugo , ja u to ne ulazim. Znam samo da mu je status bio pasivan.

Komsija ima 67 godina,ima 2,5ha zemlje i penzioner je(radio je u firmi),da li on treba da stavi da je komercijalno ili nekomercijalno domacinstvo i da li ce imati prava na subvencije,ako stavi da je nekomercijalno?

Ne znam sta da vam kazem, ali sam nesto kao cuo da je definitivno da je izmiren PIO uslov za subvencije, a da ce samo poljoprivredni penzioneri moci da dobiju subvencije. Da ne bude da lupetam, primite ovu vest sa zadrskom, ali mi se nekako cini kao vrlo realna opcija. Ide do 20 ha na sve osim na drzavnu.

NEZVANICNA~informacija, vise za one koji nisu u PDV sistemu, ako se prebaci novcani priliv na racunu od 2.500.000 din u periodu od jedne godine, obavezno vodjenje knjiga!!!

moja baba je meni dala zemlju u arendu, ona se vodi kao nekomercijalno gazdinstvo i ne dobija subvencije ali dobija od pokrajine nekih 40 000 godisnje , ali da bi se to dobilo mora se biti poljoprivredni penzioner i dati zemlju u zakup

bar je tako do sad bilo

moja baba je meni dala zemlju u arendu, ona se vodi kao nekomercijalno gazdinstvo i ne dobija subvencije ali dobija od pokrajine nekih 40 000 godisnje , ali da bi se to dobilo mora se biti poljoprivredni penzioner i dati zemlju u zakup

bar je tako do sad bilo
Ne uniste zabunu, nije morao biti polj. penzioner. Primer je moj stric. Cak mislim da sam mu vadio potvrdu da nema nikakava primanje (nisam siguran).Dovoljno je samo da daje zemlju u zakup. Ako je zemlja data mladjim licima dobija jedan iznos, ako je dao nekome ko ima parcelu do parcele dobija drugi iznos a ako je dao licima kao meni koji sam malko u godinama i ne granicim se sa njegovom parcelom treca
su dobijanja od strane pokrajine. Cak mislim da tu pomoc dobijaju lica koja nemaju nikakava primanja, ali nisam sigura. Sigurno je samo da lica koja daju u zakup, moraju imati aktivan status gazdinstva.

Nazad
Vrh