grunt
Član
Pa ne znam pitam,a i naj vise me muci to kako cu dobiti subvencije ako ostane na ćaletu a on pemzioner ako ostanem bez subvencija propao sam nema mi opstanka
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
U svakom slučaju dobijašPa ne znam pitam,a i naj vise me muci to kako cu dobiti subvencije ako ostane na ćaletu a on pemzioner ako ostanem bez subvencija propao sam nema mi opstanka
Kakvo je to pitanje?Mindjusar jel se ti registrujes u NS-u?
OK kolega, neka bude kako Vi kazete. Stric je imao reg. gaz. i radio zemlju. Unazad cetiri godine ne moze vise da je obradjuje i dao je meni u zakup. Od tog momenta njegovo se gazdinstvo ne gasi, vec prelazi u pasivan status.Sve cetiri godine od pok. fond. za pomoc starackim domacinstvima dobijao odredjena sredstva. Od pre desetak dana dobio pismenim putem da mu sada gazdinstvo mora biti aktivno, ako zeli konkurisati za pomoc. Isao u trezor da se raspitam i oni mi rekli- posto je dao svu zemlju u zakup, neka donese izvod za kucu i okucnicu pa ce mu gazd. biti aktivno,navescemo da se bavi plastenickom proizvodnjom. Kolega, sta tu ima nejasno i nedovrseno?Stari Vujadine pises nedovrsene i nejasne stvari.Ako ti je dao kompletnu zemlju onda ne da vise nije imao aktivan status vec njegovo gazdinstvo bez zemlje bilo bi ugaseno a ne u pasivnom statusu. Kako moze neko imati otvoreno gazdinstvo bilo aktivno ili pasivno a da nema registrovano ni jednog ara???!!! Pasivno gazdinstvo sledi ako se ne obnovi registracija gazdinstva u datom roku ili ako se prekrsi nesto pa te oni prisilno salju u taj pasivan status. Ja samo odgovorim na tvoje izjave i sva logika vodi ovim putem. Sasvim druga stvar je to ako nesto si propustio ili nisi se izjasnio kako treba!
Nisam ja dobijao, nego moj stric. I to vec 4 god.Nedavno je dobio pismeno, da mora aktivirati gazdinsvo. Dali su oni uvideli svoju gresku, ili je nesto drugo , ja u to ne ulazim. Znam samo da mu je status bio pasivan.Pero nisi u pravu,gazdinstvo može postojati,mnogi greše pasivno-aktivno i komercijalno-nekomercijalno. Ako nemaš zemlje na gazdinstvu ideš u pasivu,aktivno može biti i sa okućnicom ali ne može biti komercijalno.Da bi bilo komercijalno mora imati najmanje 0,5 ha na gazdinstvu. Pasiva je uglavnom kao mera za sankcije tipa ne vraćen kredit na vreme,ne plaćen zakup državnog zemljišta,neka muljačina...itd ,aktivno gazdinstvo je uvek makar da ima 1 ar zemlje na sebi.
Što se tiče pokrajinskih novaca isključivo su trašili aktivno gazdinstvo bez obzira da li je komercijalno ili nekomer. Malo mi čudno da je stari vujadin dobio sredstva na pasivan status
A hoce li covek imati nekih problema,ako stavi da je komercijalno,a ima vise od 65g i penzioner je?
Ne uniste zabunu, nije morao biti polj. penzioner. Primer je moj stric. Cak mislim da sam mu vadio potvrdu da nema nikakava primanje (nisam siguran).Dovoljno je samo da daje zemlju u zakup. Ako je zemlja data mladjim licima dobija jedan iznos, ako je dao nekome ko ima parcelu do parcele dobija drugi iznos a ako je dao licima kao meni koji sam malko u godinama i ne granicim se sa njegovom parcelom trecamoja baba je meni dala zemlju u arendu, ona se vodi kao nekomercijalno gazdinstvo i ne dobija subvencije ali dobija od pokrajine nekih 40 000 godisnje , ali da bi se to dobilo mora se biti poljoprivredni penzioner i dati zemlju u zakup
bar je tako do sad bilo