Registracija poljoprivrednih gazdinstava

Svako može da registruje poljoprivredno gazdinstvo ako poseduje 0,5 hektara poloprivrednog zemljišta ili više bez obzira na to da li je zaposlen, samozaposlen, penzioner ili nezaposlen. Jedino što nije moguće uplaćivati PIO ukoliko se isti uplaćuje po drugom osnovu, a u tom slučaju registracija gazdinstva osim zbog povraćaja PDV-a za ograničenu količinu dizela, prava na besplatnu(do sada) analizu plodnosti zemljišta i drugih sitnijih privilegija nema smisla.

Postovani Forumasi,

ja planiram da se bavim uzgojem japanskih prepelica,i razmisljam da osnujem farmu istih.
Da bih taj posao legalizovao,jel ja na osnovu toga mogu da prijavim poljoprivredno gazdinstvo?
Inace,moja majka vec poseduje 3.5 ha zemlje,pa me zanima jel mogu ja na osnovu toga da prijavim gazdinstvo i da se bavim ovim poslom:haha:

Mozes ako ne radis nista drugo, tj ako zelis da ti bude aktivno gazdinstvo i da dobijas subvencije.
Aktivno gazdinsrvo znaci da ti penziono i socijalno idu preko gazdinstva, ako vec negde radis, onda, ovako ne mozes, u tom slucaju otvoris gazdinstvo na necije ime i placas mu penziono i zdravstveno (zena, mama,tata). I jos nesto, gazdinstvo registrujes na teritoriji na kojoj zivis, ne gde ti je zemljiste.

DusanA je napisao(la):
Mozes ako ne radis nista drugo, tj ako zelis da ti bude aktivno gazdinstvo i da dobijas subvencije.
Aktivno gazdinsrvo znaci da ti penziono i socijalno idu preko gazdinstva, ako vec negde radis, onda, ovako ne mozes, u tom slucaju otvoris gazdinstvo na necije ime i placas mu penziono i zdravstveno (zena, mama,tata). I jos nesto, gazdinstvo registrujes na teritoriji na kojoj zivis, ne gde ti je zemljiste.

Hvala na ovim iscrpnim informacijama!
Samo me zanima jos jedna stvar oko prijave gazdinstva.
Naime,posto je moja majka vlasnik ovoga zemljista od 3.5 ha,ona ga je vec izdala u zakup coveku koji se vec bavi poljoprivrednom proizvodnjom "na veliko",i on vec ima perijavljeno poljoprivredno gazdinstvo,tako da je vec prijavio tu povrsinu zemljista koju je uzeo u zakup.
Da li mene to sprecava da prijavim na sebe poljoprivredno gazdinstvo,ako covek vec obradjuje nasu zemlju,a pri tom je prijavio u Registar?
S obzirom da ja nemam poljoprivredne masine,mene ratarska proizvodnja ne zanima mnogo,jer poljoprivredno gazdinstvo zelim da prijavim iskljucivo zbog farme japanskih prepelica.
Jer mislim da samim tim legalizujem posao oko farme, i da nemam problema oko plasmana robe na trzistu.... :cao:

Sprecava te...to zemljiste prvo on mora da ispise iz gazdinstva,a tek onda ti mozes da ga upises u svoje...

Ranije je moglo da se registruje i okućnica za specifičnu vrstu proizvodnje, kad bude izašla uredba o registraciji malo je prouči detaljnije.

koliko ja znam mozes da reg gaz i da uplacujes PIO iako si vec zaposlen jer PIO mozes da uplacujes po vise osnova(znaci mozes da otvoris 3 preduzeca i da sa svakoga uplacujes PIO i to ti povecava osnovicu za penziju), tako da ne vidim sto ne bi moglo to i kod polj gaz?

ako si zaposlen, ne možeš plaćati PIO po osnovu poljoprivrede.
ne vidim ni ja što ne bi moglo, ali tako je.

apostolovic je napisao(la):
DusanA je napisao(la):

Hvala na ovim iscrpnim informacijama!
Samo me zanima jos jedna stvar oko prijave gazdinstva.
Naime,posto je moja majka vlasnik ovoga zemljista od 3.5 ha,ona ga je vec izdala u zakup coveku koji se vec bavi poljoprivrednom proizvodnjom "na veliko",i on vec ima perijavljeno poljoprivredno gazdinstvo,tako da je vec prijavio tu povrsinu zemljista koju je uzeo u zakup.
Da li mene to sprecava da prijavim na sebe poljoprivredno gazdinstvo,ako covek vec obradjuje nasu zemlju,a pri tom je prijavio u Registar?
S obzirom da ja nemam poljoprivredne masine,mene ratarska proizvodnja ne zanima mnogo,jer poljoprivredno gazdinstvo zelim da prijavim iskljucivo zbog farme japanskih prepelica.
Jer mislim da samim tim legalizujem posao oko farme, i da nemam problema oko plasmana robe na trzistu.... :cao:
Kao što ti je već rečeno zemlja nemože biti registrovana u dva gazdinstva, a ako je već registruješ u svoje gazdinstvo morao bi i da je ti obrađuješ jer ako je daš u zakup a registruješ u svoje gazdinstvo i neko te za to prijavi mogao bi i na sudu da odgovaraš. :ppozdrav:

Pozdrav,moj deda je poljoprivredni penzioner i ima registrovano gazdinstvo na njegovo ime,i jedino ima povracaj dela sredstva od nafte i nista drugo ni za djubrivo,ni seme...
Svu zemlju obradjujemo ja i otac.
Moje pitanje je da li mogu da registrujem gazdinstvo na moje ime i da ja budem nosioc da ne bude deda?
Još nešto da dodam,sa dedom ne živim na istoj adresi već u istoj opštini. :sta:

Možeš da registruješ gazdinstvo na tvoje ime samo treba da izračunaš da li se isplati .

mozes da registrujes gazdinstvo,ali deda prvo treba da ugasi svoje,pa onda napravite ugovor u zakupu i tek onda mozes ti da ottvoris gazdinstvo. Imao sam isti slucaj pa znam,ako te jos nesto interesuje pitaj :cao:

Nazad
Vrh