Registracija poljoprivrednih gazdinstava

Ako ne plaćaš pio onda nemaš baš neke koristi od gazdinstva,sve se svodi na subvencije ja sam ove godine za 7,5 hektara zemlje za sav repromateriijal platio oko 150 000 i + pio mislim da je oko 60 000 a dobio sam subvencija 110 000 , pa mislim da se to isplati pogotovo na veće površine. a pare sam dobio preključe tako da su baš brzi što se toga tiče , i ne slažem se da subvencija neće biti još dugo ,naprotiv mislim da će to da potraje.

ja imam 0.3 hektara i zasad jedan plastenik :haha:
pa mislim da mi nije bas isplativo :sta:
Post je spojen: [time]1275060957[/time]

Postovani Forumasi,

Interesuje me,jel i dalje aktuelno prijavljivanje poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji:haha:

Ja bih zeleo da se bavim uzgojem japanskih prepelica,radi proizvodnje jaja i mesa...

Osim prepelica,sta mi sve jos treba da bih prijavio gazdinstvo?

Dobar dan i dobrodošli na Poljoinfo.Po kućnom pravilu foruma treba da se predstavite u temi http://poljoinfo.com/caffe/za-nove-clanove-da-se-predstave/.
Pozdrav od moderatora.

1. Momci ima li ko volje da postavi primer ugovora o zakupu zemlje?
2. Na sta moram da obratim paznju kod racuna za subvencije?Cujem spominju se neki pecati na racunima, fiskalni+gotovinski:haha:
Znamo kakvi su nasi sluzbenici :zli:
Nebi da odem tamo da me neka baba jebe sto nisam sredio papire!

Pomoc,pomoc :cao:

Hvala!

@ gogi

Iako nisam registrovan imam dva primera ugovora o zakupu. Jedan je sa, a drugi bez nadoknade (arende) zakupa, ali ti moram poslati na e-mail jer je Word formatu pa ga ti možeš menjati prema potrebi. Ako ti nije hitno sutra ću ga konvertovati u drugi format pa i drugi posetioci foruma mogu to skinuti, ali o tome se moram posavetovati sa urednicima. Javi mi se na PP da znam šta ti stvarno treba.

Pozdrav od Mirka iz Kule. :cao:

Ja sam pravio ugovor o zakupu.
Prvo su ti generalije:ko daje a ko zakupljuje zemlju.POsle toga sta se konkretno daje u zakup,obavezno sa katastarskim brojevima parcela.Onda na koliko vremenski se daje-uzima u zakup.Posle toga uslovi-cena zakupa(preporucujem simbolicnu sumu,zbog moguceg poreza,a vi usmeno se dogovorite i isplatite),i obaveze zakupca i zakupodavca jedni prema drugima.Onda navedi i u kojim slucajevima se moze raskinuti ugovor-neplacanje,itd.I na kraju navedi da je u slucaju spora nadlezan sud u mestu prebivalista zakupodavca.
OBAVEZNO overi u sudu,i napravi u minimum 3 primerka,a trebalo bi bar 5.
Fiskalni racun mora biti overen pecatom prodavca pozadi,i sa profakturom.

A sada moj slucaj... Moj otac je vlasnik zemlje 3.7 ha. posto je stariji covek ja sam se prijavila kao nosilac PG i morala sam da zakljucim ugovor o zakupu zemljista, navela sam bez naknade i overila u sudu. Medjutim ove godine mom ocu stize resenje da plati porez na prihod od nepokretnosti :bravo: oko 5.000 dinara. Nije mene zabolela cifra koju on tj. ja trebam da platim ovoj drzavi nego sam odnos drzave prema coveku. Isla sam u poresku upravu gde me je jedna brkata bledo gledala a debeli mi je rekao da sam i dobro prosla i da ne vredi da se zalim jer to niko nije dobio. Pokusala sam da im objasnim da moj otac nema stvarnog prihoda od tog zakupa i zasto da placa porez na nesto sto nije dobio?? Kontaktirala sam i poresku upravu u kragujevcu i ljubazna gospodja mi je preko telefona rekla da treba da osnujem grupu za pokretanje inicijative da se to ispravi u ministarstvu finansija, ministarstvu poljoprivrede, bla bla bla.... STVARNO SRAMOTA!

Све што држава понуди нама смртницима дефинитивно се заснива на подвали, у сваком послу који започнем неравноправно делим зараду са државом а кад у послу пропаднем - пропаднем сам.
Неко овде рече да је задовољан субвенцијама, ја нисам и од прошле године не обнављам регистрацију газдинства јер не желим да учествујем у мутљавинама, фингирањима и подваљивањима.
Ако држава хоће да нас испоштује нека нам поштено плати наше производе а не мало-мало па се досете како да нас ојади.

kat je napisao(la):
A sada moj slucaj... Moj otac je vlasnik zemlje 3.7 ha. posto je stariji covek ja sam se prijavila kao nosilac PG i morala sam da zakljucim ugovor o zakupu zemljista, navela sam bez naknade i overila u sudu. Medjutim ove godine mom ocu stize resenje da plati porez na prihod od nepokretnosti :bravo: oko 5.000 dinara. Nije mene zabolela cifra koju on tj. ja trebam da platim ovoj drzavi nego sam odnos drzave prema coveku. Isla sam u poresku upravu gde me je jedna brkata bledo gledala a debeli mi je rekao da sam i dobro prosla i da ne vredi da se zalim jer to niko nije dobio. Pokusala sam da im objasnim da moj otac nema stvarnog prihoda od tog zakupa i zasto da placa porez na nesto sto nije dobio?? Kontaktirala sam i poresku upravu u kragujevcu i ljubazna gospodja mi je preko telefona rekla da treba da osnujem grupu za pokretanje inicijative da se to ispravi u ministarstvu finansija, ministarstvu poljoprivrede, bla bla bla.... STVARNO SRAMOTA!

[Porez mora da se plati, bez obzira da li je zemlja u zakupu ili ne i da li je bez nadoknade ili ne.
Porez mora da se placa, kako mislis da on ne treba da plati porez ? Vlasniku zemljista svake godine treba da signe poresko resenje za tu zemlju, kao sto se placa i za kucu i za stan itd.
[/quote]

DusanA je napisao(la):
kat je napisao(la):

[Porez mora da se plati, bez obzira da li je zemlja u zakupu ili ne i da li je bez nadoknade ili ne.
Porez mora da se placa, kako mislis da on ne treba da plati porez ? Vlasniku zemljista svake godine treba da signe poresko resenje za tu zemlju, kao sto se placa i za kucu i za stan itd.
[/quote]

Овде се не ради о тој порези, редовној, ради се о нечасној порези где нема основа за опорезивање јер се не остварује никакав доходак, закуп без надокнаде.

Mislim da je vreme da se polako počne spremati za poslovanje u novoj poslovnoj 2012 godini.
Država je propisala pravila ponašanja (koja se verovatno neće menjati ni u narednoj godini) i svi oni koji žele da posluju u ovim novim okolnostima moraju da se pripreme kako bi kao prvo platili ono što se mora platiti, a potom i kako bi ostvarili prava na povrat sredstava (subvencije). Oni koji su ovo shvatili predhodnih godina sada već znaju kako će prilagoditi svoje poslovanje ovakvom načinu poslovanja (Ovde se misli pre svega na aktivnosti vezane za "papirologiju"). Onima koji ove godine žele da se opredele za prijavljivanje u PIO fond i dobijanje (subvencija) će biti potrebne pravovremene informacije šta i kako treba uraditi, a pored tih informacija biće im potreban i kalkulator (digitron) kako bi mogli da se preračunaju dali im se sve to isplati.
Naravno oni koji ne žele da registruju svoja gazdinstva ili koji ne žele da uđu u sistem PIO osiguranja na to imaju puno pravo. Oni sami odlučuju šta je za njih najbolje i na njih se naravno ova informacija ne odnosi.

Imam jedno pitanje:Otac mi ima registrovano gazdinstvo ali je mirovalo 2 godine od kako je uslov placanje PIO,u medju vremenu deda mi je registrovao gazdinstvo i sva zemlja je prebacena na njega kako bi skupio dovoljno godina za penziju.Sada deda ide u penziju a otac bi da opet obnovi gazdinstvo,da li je potrebno da bi ostvario subvencije u 2011 da plati PIO i u 2010 i 2011? Mozda sam ga malo zamrsio :haha: ali shvatate me sta hocu pitati? Unapred hvala :ppozdrav: :cao:

ako ti je otac imo zemlju na sebi u katastru a nije bio osiguran po drugoj osnovi trazice i prosle godine

Ajd` da vidimo šta može da se uradi sa mojim slučajem. Ja sam u radnom odnosu i bavim se poljoprivredom kao sporednom delatnošću. Moram jer mi je žena nezaposlena i bez izgleda da se zaposli dogledno vreme. Nemam svoje zemlje čak ni ispod noktiju, a kamo li negde drugde, ali već nekoliko godina unazad držim jedan hektar u zakup. Supruga je dakle nezaposlena i poseduje na svoje ime 0,36 ha obradive zemlje. Živimo na istoj adresi gde i moj otac koji ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo i 3,71 ha u posedu. On je od ove godine u penziji, pa automatski nema govora o aktivnom statusu. :nono:

1. Da li uopšte postoji način da moja supruga registruje poljoprivredno gazdinstvo iako nema tih minimalnih 0,5 ha na svoje lično ime, a živi na istoj adresi gde i moj otac koji bi joj rad ustupio svoju zemlju?
2. Da li država za subvencije po hektaru priznaje i hektare od zakupa(uz ugovor, narvno) i ustupanja bez nadoknade(takođe sa overenom izjavom) ili isključivo sopstveni posed? :sta:

Molim vas, pomozite! Sad će proleće.

@krle
Moze da registruje i ostvari subvencije na osnovu Ugovora o korisccenju zemljista ili zakupu,koji mora biti overen u sudu.

Hvala, Nikola, baš me je iznenadio ovako brz odgovor! Znam da mora da se overi u sudu ili opštini, to je sitna stavka, samo sam čuo da ne priznaju ništa osim vlasništva i to sam čuo ne od jedne osobe.
Na primer moj pašenog se bavi isključivo poljoprivredom i ima registrovano gazdinstvo. Isplatili su mu podsticajna sredstva za njegovih stotinak hektara, a nisu mu isplatili za dva hektara što su na ženino ime. Nije nemoguće ni da su oni zaboravili da to ustupanje stave na papir i overe.
Drugi ljudi su mi pak govorili da može, ali nema nikoga u blizini sa sličnim primerom kao što je naš.

Ja imam reg gazdinstvo na sebe,a zemlju sam uzeo u zakup.Mora da bude ugovor overen,a sud je zakon po tom pitanju.I naznacite na koji vremenski period se zakupljuje-daje na koriscenje,da te zbog toga nezezaju.Npr,1 god,3,5,nebitno,al nek ima upisano.Ako te sta jos interesuje pitaj slobodno.

Nazad
Vrh