Registracija poljoprivrednih gazdinstava

Krlemrle je napisao(la):
Ajd` da vidimo šta može da se uradi sa mojim slučajem. Ja sam u radnom odnosu i bavim se poljoprivredom kao sporednom delatnošću. Moram jer mi je žena nezaposlena i bez izgleda da se zaposli dogledno vreme. Nemam svoje zemlje čak ni ispod noktiju, a kamo li negde drugde, ali već nekoliko godina unazad držim jedan hektar u zakup. Supruga je dakle nezaposlena i poseduje na svoje ime 0,36 ha obradive zemlje. Živimo na istoj adresi gde i moj otac koji ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo i 3,71 ha u posedu. On je od ove godine u penziji, pa automatski nema govora o aktivnom statusu. :nono:

http://www.agroinfo.in.rs/uredbe1.php
1. Da li uopšte postoji način da moja supruga registruje poljoprivredno gazdinstvo iako nema tih minimalnih 0,5 ha na svoje lično ime, a živi na istoj adresi gde i moj otac koji bi joj rad ustupio svoju zemlju?
2. Da li država za subvencije po hektaru priznaje i hektare od zakupa(uz ugovor, narvno) i ustupanja bez nadoknade(takođe sa overenom izjavom) ili isključivo sopstveni posed? :sta:

Molim vas, pomozite! Sad će proleće.
pogledajte ovaj link možda vam pomogne
http://www.agroinfo.in.rs/uredbe1.php

Pa sad zavisi od podrucja kako ko trazi.
Ja obicno u svojoj mesnoj zajednici uzmem ugovor o zakupu popunim ga kuci sa ispisanom povrsinom zemljista koju radim,na koliko god.(1 ili 5 god) i kojoj ceni il protivrednosti vratim se u MZ sa covekom ciju zemlju radim podpisemo ugovor i uplatim uplatnicu i stvar je resena
kasnije ides u katastar de vadis povrsinu tog zemljista i kao dokaz to predajes kada dodje vreme za to iz katastra se vadi samo jednom al ugovor pravis po isteku.
taj zakon jos uvek vazi mada sam i ja nacuo nesto da nece vise davat subvencije za zakupno zemljiste

Da bi supruga dobila subvencije mora da se prijavi na PIO ako vec nije bila do sada, inace nista od subvencija.

Odlično, duguješ piće i pumpu za gorivo. :haha:
Dobra je stvar da neće biti standardne obnove registracije gazdinstava već samo prijavljivanje eventualnih promena.

Ne, ove godine je postojala obaveza obnove registracije gazdinstva (čekanje u redu do besvesti), pa onda drugi put podnošenje zahteva za subvencije i ostalo (opet čekanje i danguba).

e posle finog iscitavanja ove teme imam ja par pitanja...

trebao bih da reg poljoprivredno gazdinstvo, imam 1ha zemlje na svoje ime i planiram da uplacujem PIO jer gazdinstvo registrujem iskljucivo zbog subvencija.

1.da li se PG registruje samo u periodu od 01.02 do 31.03.2011. godine ili mogu da odem kad hocu i da ga registrujem?
2.posto cu posle 31.03. kupiti verovatno jos zemlje i NA NJOJ cu saditi vocnjak kako ce se to odraziti na subvenciju jer ce mi biti prijavljen samo 1ha, da li ja mogu da izvrsim dopunu registracije u avgustu i da upisem jos hektar?
3.skupljam sve racune fiskalne+gotovinske tokom 2011 godine i sa tim racunima konkurisem za sredstva 2012 godine?
4.da li PG mora da sadrzi sve delatnosti kojim cu se baviti da bih posle mogao da ostvarim subvenciju npr planiram da zasadim sljivu i krusku, da li tamo navedem to ili se to uopste i ne navodi nego mogu da gajim i krave ako hocu?

sad mi je to prvo sto moram da uradim pa gledam da skupim sve informacije da nema posle iznenadjenja i da se vracam na nesto da ispravljam sto sam mogao obaviti jos prvi put kako valja... :cao:

Srki registracija je u određenom roku,naknadno ne možeš izvršiti dopunu.Za svaki slučaj ovu informaciju najtačniju ćeš da dobiješ u trezoru.To ti je za prva dva pitanja.
Treće ne razumem (nisi naveo) za šta želiš da konkurišeš,ako je podizanje višegodišnjih zasad to svakako čuvaj a u uredbi će biti jasno napisani u kom rokovima i za koju proizvodnu godinu(sezonu) možeš da konkurišeš u tekućoj godini.
4.Ako želiš da dobiješ podsticaj za voćarstvo moraš ga i prijaviti( ja sam isto morao).

hvala na odgovoru, a trece pitanje se odnosilo na subvencije drzave za podizanje visegodisnjih zasada(vocnjaka)... otici cu ovih dana do uprave za trezor da se ipak sto detaljnije raspitam... :cao:

Gazdinstvo se registruje na teritoriji opstine na kojoj zivis, ne bilo gde, ako si na Starom Gradu onda tu i registrujes gazdinstvo, a ne tamo gde su ti parcele. Nema dopune za povrsine, parcele u avgustu, samo ona prva u prolece, a te dopune na koje ti mislis su vezane za subvencije na ono sto si vec prijavio na prolece (na primer 1ha), pa ako u prvom roku nisi imao dovoljno nakupljenih racuna, onda prijavljujes te racune za subvenciju kasnije u avgustu.
Ne konkurises sa racunima za sredstva. Racune dajes da bi opravdao troskove za vec prijavljeno gazdinstvo, to se odnosi za seme, djubrivo i gorivo. A subvenciju dobijas na osnovu prijavljenih hektara 1 ha = 14.000,00 din, znaci trebaju ti racuni na 14.000,00 din za seme, djubrivo i gorivo. Ako imas neke dugogodisnje zasade ili sl, onda je to druga prica, vece su sume, a i za prvi zasad imas nekakve podsticaje od drzave, to maras da ides u tvoj trezor da ti objasne, ja bas ne znam, bavim se samo ratarstvom. :cao:

Pozdrav,

Imam i ja jedno pitanje.

Da li se moze prijaviti za subvenciju ako je gazdinstvo registrovano na zaposlenu osobu iz druge opstine?

Ja zivim i radim u Beogradu, a u selu bih da posadim krusku na oko 0.5ha, pa me interesuje da li bih mogao dobiti subvencije za to, ili da prijavljujem tashtu za gazdinstvo? :)

Ne možeš ako je osoba zaposlena( ili možda može ali 100% ne možeš ostvariti pravo na subvenciju).
Možeš taštu da prijaviš ali joj moraš platiti i PIO.

Nazad
Vrh