Registracija poljoprivrednih gazdinstava

E to nisam znao, bar je overena do kraja 2009.

Kakve veze ima kada si uplatio, kada ti podneses zahtev u maju, jer je pomereno, zahtevi se nece podnositi od 1-vog aprila, nego od 1-vog maja, onda te oni provere, znaci mozes platiti i par dana ranije cisto da proknjize, bitno je samo da sredis da si u PIO...

danas sam ponovo bio u poreskoj upravi i koliko sam cuo od zene koja radi PIO za poljoprivredu, svi koji su uplatili u PIO fondu,tj. kojima je PIO izracunao je OK, jer je poreska uprava nadlezna samo za tekucu godinu. A uprava za trezor ce informacije dobijati od PIO fonda, i pokazala mi odluku nacelnika PIO fonda, da oni preuzimaju obavestavanje o placenim doprinosima. Tako da poreska uprava s tim nema nista. Jedino sa onima koji su prijavljeni od 2007, i ranije...

Moze jedno pitanje oko nekomercijalnog gazdinstva!
Za dobijanje onih 40000din za nekomercijalna gazdinstva,jel treba da zakupac zemljista od malopre navedenog treba da bude mladji od 40 godina,da bi nekomercijalno gazdinstvo ostvarilo pravo na tu pomoc?U mom slucaju radi se o dedi kojeg nameravam da registrujem ali zemlju je dao u zakup zetu koji je stariji od 50 godina.
Nadam se da ste razumeli pitanje hvala. :cao:

Reci te mi dali je neko imao problema što je ugovore overavao u mesnij kancelariji ,a ne u sudu?
I interesuje me dali je neko imao slučaj da neko mora da prvo briše neke parcele iz svog gazdinstva da bi ih neko od vas upisao.Koliko treba vremena da prođe da bi se te brisane parcele ponovo mogle upisati.

Nije problem da su ugovori overeni u mesnoj kancelariji. Jeste prvo treba "stari"gazda da briše parcele da bi posle mi mogli da registrujemo tu istu parcelu.Ne treba da prođe ništa od odjave parcele do prijave istog,samo u slučaju da gazda skroz gasi gazdinstvo e tu je drugačije onda ovi iz trezora treba da šalju u ministarstvo na razmatranje i ....... prođe oko 10 dana.

@Šandore

Šta ako "stari" gazda svu zemlju, koja je prethodno bila na njegovom RPG, da u arendu a svoje gazdinstvo ne ugasi, odnosno proglasi ga za nekomercijalno?

pa valjda nesto mora da ostane,da se gazdinstvo ne ugasi!

to ja dumam da uradim,da kolegi "dam" zemlju u arendu,da ako mogu izvucem subvencije.

branko je napisao(la):
@Šandore

Šta ako "stari" gazda svu zemlju, koja je prethodno bila na njegovom RPG, da u arendu a svoje gazdinstvo ne ugasi, odnosno proglasi ga za nekomercijalno?
Može ali treba da ostavi najmanje 0,5 ha na svoj RPG, onda ne mora da ugasi gazdinstvo. A nekomercijalno je nešto drugo.

Nekomercijalno moze samo ako je penzioner! Ako izda svu zemlju ja mislim da se gazdinstvo automatski gasi!

Moze sve da se brise i da se prijavi komercijalno gazdinsvo , ali tako moze da bude samo 6 godina posle toga se gasi.

Mozes sve parcele da obises iz svog gazdinstva (nije neophodno da se ostavi 0,50 ha) i prijavis sa onim drugim obrazcem da je komercijalno, tako prijavljeno (bez parcela) ono egzistira 6 godina, naravno svake godine ga obnavljas i ukoliko posle 6 godina neupises opet bar 0,5 ha tek onda se gazdinstvo gasi.
_________________________________________________Post je spojen: [time]1236970267[/time]_________________________________________________
U vezi sa PIO
prijava na osiguranje NE RADI SE SA DANOM PO ZAHTEVU STRANKE VEC sa datumom od kada shodno propisima ima obavezu da bude prijavljeno na isto !!!!!!!!!!!!!!
Datum sticanja svojstva osiguranika
Kao datum sticanja svojstva osiguranika upisuje se datum pocetka obavljanja polj.dealtnosti nakon navrsenih 15 godina zivota, odnosno dan nakon prestanka zaposlenja, obavljanja samostalne dealtnosti ili zavrsetka skolovanja.
svojstvo osiguranika poljoprivrednika mogu steci lica koja na dan stupanja u osiguranje nisu starija od 65(muskarci), odnosno 60 godina zivota(zene)

Provereno znam za primer da je covek, koji je na gazdinstvu imao samo jednu parcelu pod jednim parcelnim brojem, izdao u zakup tu parcelu nekom ko ima uslove da moze da ostvari subvenciju, a na svoje gazdinstvo je prijavio kucu sa dvoristem, par komada svinja i desetak komada zivine. Time je odrzao svoje gazdinstvo, a u trezoru su mu takvo gazdinstvo prihvatili kao komercijalno.

Nisu to moje mogucnosti vec REPUBLICKOG FONDA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE.
Naravno da nemozes nekog zaduziti ako on u tom periodu nije imao zemlju u bilo kom od pomenutih oblika.
Pa zato i pise u OBAVESTENJU
UZ ZAHTEV I OSTALO TRAZENO NA ISTOM OBAVEZNO DOSTAVITI UGOVOR ILI RESENJE PO OSNOVU KOJEG JE PRENETO PRAVO NA KORISCENJE NEPOKRETNOSTI
1.Ugovor o kupoprodaji
2.Ugovor o zakupu nepokretnosti
3.Ugovor o poklonu
4.Resenej o nasledjivanju
5 i drugi odgovarajuci dokazi sa datumom od kojeg je podnosilac zahteva u posedu zemljista
Hteo sam samo da razjasnimo da ukolikom si imao barem nesto zemlje na svoje ime i u istom periodu nisi imao osiguranje po bilo kom osnovu van poljoprivrede automatski ce te zaduziti za PIO od datuma po nekom od osnova iz mog prethodnog post-a.
NPR. moj komsija je radio u firmi do 1985godine, od tada se bavi poljoprivredom ali nikad nije bio prijavljen na PIO, predao je sad prijavu, platio za 2008 godinu ali su ga oni zaduzili od 1985 i obracunali mu da je za taj period duzan 1.300.000,00 dinara, koje nece morati da plati sada, dobice subvenciju jer je platio za 2008, ali mu taj dug osteje i to ce morati da plati kad-tad.
Hteo sam da upozorim da ko je u slicnoj situaciji pronadje drugi modul po kom bi ostvario subvenciju.

Ja sam se regietrovao od 1. septembra 2008,ali sam to uradio 5. septembra 2008. Tako da nisam imao nikakvih uslova da moram od pocetka registracije. Mislim da je to ne realno da im neko plati retroaktivno u narednih 10 15 , a i50 godina ::lose::

To svakako,onaj ko duguje to je u redu. Pa ako se vodimo tom logikom trebali bi da platimo i razliku u ceni za svo popijeno pivo od '45 do '09. Ja jesam glasao za ovu vlast,ali mislim da ovim odnosom prema nama nece jos dugo :nono:

Nazad
Vrh