Registracija poljoprivrednih gazdinstava

Upravo zbog toga i traze toliko papira za prijavu na PIO(radnu knjizicu, vojnu, fotokopiju diplome, posedovni list, ugovor o kupoprodaji, ogovor o nasledjivanju, o zakupu...) da bi nasli sto stariji datum da te zaduze.
Naravno da to nije posteno, ali da su to rekli javno mnogo njih bi odustalo, a njihova kalkulacija je verovatno da ce tako zaduzeni paori morati da plate retroaktivno vise za PIO nego sto ce drzava isplatiti subvencija.
Retroaktivno zaduzenje povlaci pravno gledano obavezu potpisivanja saglasnosti (neki vid knjiznog zaduzenja) ali to verovatno za drzavu nije obavezno ona moze da radi sta hoce.

Koliko sam ja cuo, ovo je istina. Kod mene u selu isto svi koji su se sada prijavili zaduzeni su od poslednjeg datuma odjave. Znaci ako su radili npr. do 1994, zaduzeni su od tog dana, i taj dug ce MORATI da plate, ili ce im biti obustavljena penzija, kada je ostvare, dok ne namire to dugovanje...

Zakljucak je sledeci. Batali poljoprivredu ako ne radis bar 100 jutara i nadji drugi posao. Nema sanse da se isplati ako nemas sve svoje masine os setve do zetve. Tacno to oni hoce da urade ::lose::

Ajd' da i ja pitam nešto oko ovog PIO. Na prvu zemlju koja se vodi na mom imenu otac ima pravo doživotnog plodouživanja (on mi je i kupio tu zemlju). To je bilo devedesetih (ne znam sad tačno koje godine - mrzi me sad da tražim). Gazdinstvo sam registrovao 2005. na moje ime (otac takođe ima registrovano gazdinstvo na svoje ime). Prva zemlja koja se vodi čisto na moje ime (bez plodouživanja i sl.) je iz 2007. godine. Do sad nisam bio prijavljen u PIO a nisam nikad ni bio zaposlen. (Zdravstveno preko zemlje plaćam nekoliko godina.) Hoću sad da se prijavim u PIO zemljoradnika. Od koje godine će me zadužiti?
Išao sam par puta u filijalu PIO u mom mestu i svaki put sam dobio drugačiji odgovor. Šta vi mislite?

Eto, vi kažete od datuma registracije gazdinstva a ovaj službenik iz filijale PIO juče mi reče od kad imam prvu zemlju bez obzira na plodouživanje oca (devedesete). Doduše, isti taj službenik mi je pre oko mesec dana rekao da mogu da biram između datuma registracije gazdinstva i ovih devedesetih. :sta:

Bez obzira na plodouživanje? Pa ako neko ima plodouživanje, on koristi tu zemlju bez obzira što nije na njegovom imenu. Prema tome iako je zemlja na mom imenu ja je nisam koristio pa se prema tome nisam bavio poljoprivrednom (ustvari jesam ali pravno gledano nisam :cool: ) delatnošću da bih bio obavezan za PIO.

ti si bio plasnik prava svojine na tim parcelama, plodouzivanje je bilo upisani teret da imas obavezu da izdrzavas oca i da zemlju nemozes da otudjis dok je on ziv. E to je problem znaci tvoje ime se od devedesetih pojavljuje kao vlasnik zemlje.
Trazi u PIO fondu da ides kod njihovog pravnika, ne kod sluzbenika, pravnik je taj do koga dolaze ti papiri i koji odlucuje od kad ce te zaduziti pa da ti on tacno kaze.
Nemoj se oslanjati na nase savete jer ukoliko on odluci drugacije nego sto smo ti mi rekli kostacete veoma mnogo, razlika je nekih bar 10 godina

Corona G je napisao(la):
ti si bio plasnik prava svojine na tim parcelama, plodouzivanje je bilo upisani teret da imas obavezu da izdrzavas oca i da zemlju nemozes da otudjis dok je on ziv.

E tako smo i mi mislili ali nam je posle jedan pravnik protumačio da plodouživanje zapravo znači da plodouživalac ima pravo korišćenja te zemlje bez obzira ko je vlasnik, tj. da zemlja može da se proda ali taj teret ostaje i kod novog vlasnika, tj. da plodouživalac i dalje koristi tu zemlju a ne novi vlasnik. Sad mi tek nije jasno šta je tačno.
U svakom slučaju hvala na odgovorima. :ppozdrav:

dukej je napisao(la):
Bez obzira na plodouživanje? Pa ako neko ima plodouživanje, on koristi tu zemlju bez obzira što nije na njegovom imenu. Prema tome iako je zemlja na mom imenu ja je nisam koristio pa se prema tome nisam bavio poljoprivrednom (ustvari jesam ali pravno gledano nisam :cool: ) delatnošću da bih bio obavezan za PIO.
Komplikovano, nisam pravnik da bih davao neke savete, ali mislim da treba da izbegnes nekako da ti sad to sve naplate od devedesetih. Odranije sam stekao utisak da plodouzivaoc ima vise vlasti nad zemljom od samog vlasnika. Jedino mi nije jasno da mladi ljudi koji su na pocetku radnog veka ne sakupljaju staz, vec tako olako propuste 10 - 15 god. Moji roditelji su uzivaoci poljoprivredne penzije, ako sam dobro informisan sada dobijaju po 7 000 dinara mesecno. Rekli bismo beda od penzije, ali, ljudi necete mi verovati, koliko to njima znaci i koliko su im to slatke pare.

Potpuno se slažem sa tobom iako moj postupak sa prijavom PIO to ne pokazuje.

Da vam ja kazem tu je.e lud zbunjenog. Cinimi se da svaki sluzbenik tumaci na svoj nacin. Kod mene u opstini je sasvim neka treca prica. Sve u svemo naje..smo javascript:void(0);

Ja sam imao istu situaciju, i ovako sam prosao! Mene su obavezali sa PIO od dana registracije RPG Jer pravo plodouzivanja znaci da ti nemas koristi od svoje imovine pa nemaju cime ni da te terete po tom osnovu! A da bi tegistrovao RPG moras da prijavis zemlju koju obradjujes pa makar bila ona u zakupu! A to znaci da sa te zemlje ostvarujes prihod od zemljoradnje i to je osnov (i datum) po kome mogu da te zaduze sa PIO!

_________________________________________________Post je spojen: [time]1237075446[/time]_________________________________________________
Jos nesto! Bio sam da overim ugovor o zakupu... Trebalo bi proveriti ali sluzbenica koja radi overu mi je rekla da po zakonu tom i tom clan taj i taj sve overe koje se rade za: Poljoprivredu, Elementarne nepogode, neznam sta vec su po zakonu izuzete od placanja takse za overu! Pa kome sam ja onda ostavio ::novac:: 15000 dinara kojekakvih taksi? :udri: ::lose:: :udri: ::lose:: :udri: ::lose:: :sta:

Ajde kazi mi tacno, koji clan, sta, koji zakon, ja treba ove nedelje da idem da overim u moju mesnu kancelariju:haha:

Neznam tacno nisam stigao da zapamtim ali nesto sigurno postoji kad je zena u opstini znala da navede tacno!

znate ono /dzaba ste krecili/ ,po recima jednog sekretara u min. polj. para ove godine nece biti ni za sve koji se registruju. ja mislim da niko ne moze da predvidi ovu godinu sta ce se sve desiti pa ni ove glavonje u bgd.

Dobar dan!

Ovo je moj prvi post na forumu i ne zamerite ako pitam nešto o čemu je već bilo reči. Pročitao sam prvih 10-15 i poslednje 3 strane ove teme, ali malo vremena je ostalo...

Moja trenutna situacija je sledeća:

a) u imovinskom smislu: posle očeve smrti, nasledio sam 1/2 (drugu - brat), od ukupno skoro 2 ha zemlje (5 parcela, od kojih jedna kuća sa dvorištem), rešenjem opštinskog suda od 26. o2. 2009,

b) 60-ta mi je godina i zaposlen sam u javnoj ustanovi kulture,

c) porodica:
- supruga (1957), nezaposlena, na evidenciji NSZ,
- sin (1987) ima preduzetničku radnju, pretežna delatnost - grafičarstvo,
- ćerka (1990) maturant gimnazije,
- snaha (1991) vanredni učenik gimnazije,
- unuk (200:cool:.
Živimo u porodičnoj kući u prigradskom naselju.
- majka (1929), poseduje očevinu oko 2 ha sa kućom i dvorištem, čeka porodičnu penziju (otac bio polj. penzioner),
- brat (1953), invalid po osnovu umne zaostalosti, užuva tudju pomoć i negu.
Žive u selu gde se nalazi imovina čiji sam i ja naslednik.

Moja pitanja bi bila:

Na koga da registrujem polj. gazdinstvo da bi se konkurisalo za kreditna sredstva radi zasnivanja osnovnog stada ovaca?
Da li može sin, kao preduzetnik, po osnovu zakupa, odnosno ustupanja zemlje na korišćenje?
Ili supruga, ćerka, snaha, po istom osnovu?

Ne zamerite na preopširnosti i preteranoj zahtevnosti, molim vas!

Nazad
Vrh