Registracija poljoprivrednih gazdinstava

Da, pomogao si mi, i to ne malo...

Zahvaljujem!

Isplativost, a mala površina!?

Stvar je u tome što smo moj sin i ja našli nekakvu računicu za gajenje ovaca... Da bismo krenuli potrebno nam je oko 5000 EU.

A Ministarstvo je u Uredbi uslovilo:

Dugoročni krediti se takođe odobravaju registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, kako fizičkim tako i pravnim licima.

Dakle, mi drugih izvora za pokretanje tog posla nemamo, a svoju hranu (trava i detelina lucerka i nešto pašnjaka) imamo dovoljno za celu godinu za stado od 30 ovaca.

E, sad, nije mi jasno ovo "pravna lica"!? Zato sam i pitao: može li moj sin kao registrovani preduzetnik da udje u kredit? Za, ovčarstvo, naravno.

Tvoj sin bi morao da ima preduzeće (to je pravno lice) koje se bavi delatnošću vezanu za ovačrastvo.

Da, u pravu si... pregledao sam sajtove nekih banaka, gde se pominju i preduzetnici, pa sam malo izmešao stvari.

Zahvaljujem! :D

ja sam se registrovao,drugu sam "dao" zemlju u arendu za subvenciju,ostavio sam samo 0.5ha da mi se gazdinstvo ne ugasi.

@ Didi Ako sam dobro shvatio, vi ste nezaposlenu suprugu postavili za nosioca gazdinstva, pa me interesuje da li je ona od ranije bila clan gazdinstva, ili je sad usla u gazdinstvo. Ja tako nesto planiram za iducu godinu, pa razmisljam da li je bolje da vec sad bude clan gazdinstva, ili to nije bitno.

KishRobert je napisao(la):
ja sam se registrovao,drugu sam "dao" zemlju u arendu za subvenciju,ostavio sam samo 0.5ha da mi se gazdinstvo ne ugasi.
Ne bojis se kontrole :sta:
Meni su se smejali kad sam se ja prosle godine prijavio u PIO. Bilo mi je jasno jos prosle godine da ce oni traziti i to pa sam to nekako hteo da uradim preventivno,kad ono ispostavilose dobro.
Ja im vikao da se prijave,a oni meni da sam lud. E pa eto im ga sad pa nek se registruju.
Pricam ti ovo zbog toga sto sam "nacuo" da ce se rigorozno kontrolisati fiktivno davanje zemlje u arendu.

pa izbrisao sam iz mog registra zemlju koju "dajem",neznam kako mogu da utvrde da se lazira.
maaa i ljudi iz trezora znaju sta se radi...

Ma ne kazem ja se to nezna ni da si ti jedini. Ljudi se snalaze kako znaju i umeju,al sta ako ipak nadju mehanizam provere. Pazi, ti si fiktivno ostao na 0.5 ha,gazdinstvo neces ugasiti,sto znaci da i daljes ostajes poljoprivrednik. Mislis da im je tesko da posalju inspekciju a da mi to i neznamo.
Necu da te plasim,samo teoretisem da nebi dosao u nezgodnu situaciju. Sto nadam se da neces.

paorpaor je napisao(la):
Pricam ti ovo zbog toga sto sam "nacuo" da ce se rigorozno kontrolisati fiktivno davanje zemlje u arendu.

ne vidim šta bi oni to mogli da kontrolišu. ko je na njivi? "doš'o sam na ispomoć"
eeeeventualno mogu da provere kako si ti to izneo vagon suncokreta s pola hektara. "pa eto, drugar mi dužan pare pa uplatio preko suncokreta"

Ma ljudi ja nisam dobio podsticajna sredstva za jagode ni za prošlu godinu. Čujem da se sinoć oglasio neki pametnjaković iz ministarstva i obećao da će u naredna DVA meseca sve regulisati. Zadnje obećanje je bilo kraj marta. To je već 4-5 rok koji daju. Samo rokove i daju a pare jok :haha: . Kad će isplatiti pare za ovu godinu kad ni prošlu nisu regulisali.

Ne kazem ja da ce oni 100% kontrolisati,ali...
Kod nas u opstini ce poceti sa radom poljocuvarska sluzba. Odkud bas sad posle 40 godina. Za poljocuvara ce izmedju ostalih postaviti bivseg policajca koji je i rodjenog oca kazno.
I meni je nudjeno da prijavim na moje gazdinstvo zemlju pa da delimo subvencie,al nesto sam skeptik po tom pitanju.

Sva pravila sto su izasla ove godine se mogu zaobici, i neko pravilo koje se da zaobici je glupo pravilo i glupo ga je bilo i uvoditi. Da su lepo rekli: ljudi, kriza je i drzava nema para pa umesto 10000din evo vam ove godine 5000din.
Ovako se ministar proserava da je digo subvencije na 12000 a nisu u stanju da isplate dugovanja od prosle godine. Ja se slazem sa Nebojsom i mislim da ce tu biti jos mnogo problema a malo para.

Jel neko imao loseg iskustva sa zakupodavcima prilikom potpisivanja i overe ugovora?
Ja sam danas stekao takvo neprijatno iskustvo da mi je jos pritisak na 290!
Radim arendu nekih 6.5 jutara u komadu puno godina nekom liku iz Beograda koji dodje u jesen kaze cifru dogovor padne pare na ruku i ok. Medjutm ove godine nije hteo da potpise ugovor koji se normalno mora overiti,onaj od ranije nisam overavao.Jer kako kaze ne potpisuje on dzabe njegov potpis kosta 5000 od subvencije!!!!
Hteo sam da ga ubijem u najmanju ruku,stalno nesto prica da on zna kolko seljaci dobijaju i zaradjuju blablabla...ali imao sam i ja odgovor pokazao sam mu izracunatu dobit na psenici jer je psenica sejana znaci nisam racunao svoj rad i amortizaciju cifra izasla nekih 4288din po ha bez da dobijem subv.,koji on nije hteo ni da pogleda a kasnije sta se desilo necu da pisem :udri: :zli:

Nazad
Vrh