Recepture za spremanje koncentrata

Mislis?Ali kod pantetovih treba posebno da unesem i soju ili?A ovaj ima vec u premiks ubacenu i soju.
to sto ti koristis nije premix nego super i tu treba da razgranicis sta je sta,zato si imao losije rezultate sa nekim drugim superima jer su stavljali manje soje a ako uzmes neki premix kojeg stavljas od 1-5 % i ostalo po recepturi mozes doci do istih rezultata ali ces jeftinije proci posebno ako sve sastojke kupujes na veliko,evo sad je sojina sacma oko 57,00(20% u hranu=1140) kukuruz oko 17,00(77%=1309) i premix 3%= 500 sto mu dodje sve ukupno oko 30 din kg hrane

Ja nikada nisam koristio supere, niti bih. Prvo velika je cena po kg a drugo konverzija je veca nego kod klasicnog tova. Moze neko ko ima vagone i vagone svojih zitarica a ne racuna nista a kad bi racunao glava bi ga zabolela. Mog drugara su pojeli ali bukvalno pojeli koncentrat skup a konverzja malo ispod 4kg, i plus svinje su tanje, masnije i losije od mojih...Ja gledam da sto vise spustim konverziju jer samo se u ovom vremenu tako moze opstati...

Problem sa gotovom smesom je i taj sto tu obicno nema sve sto treba,Nije problem gazda ,vec radnici koji kradu ,obicno ima svako svoje svinje u tovu ,a prodaju sojinu sacmu na crno posto je najskuplja uglavnom nju kradu.Inace bi trebalo da je jeftinije kupovati gotovu hranu kod njih nego kupovati komponente posto je tako manji porez.

Sta znaci klasican tov?
Pa znas i sam pravis koncentrat sam za sebe koristis premikse 3-5% stavljas soje koliko mislis da treba i ostalih zitarica i znas sta dajes svojim svinjama, ne kupujes supere, ne kupujes gotove smese-potpuno se slazem sa xsale da gotove smese ne sadrze sve potrebno, neke i sadrze tacan procenat proteina ali je to uvek na ustrb sojine sacme ubacuje se vise suncokreta sto nije dobro, soja je majka za tov bez nje nema tova ni dobre konverzije...

Ne znam koliko su tacni podaci sa ovog sajta,ali ipak cu okaciti,mozda nekome pomogne.

Pogače i sačma suncokreta
Suncokret je naša najvažnija uljana biljka, te od ukupne proizvodnje sačme, oko 85 % otpada upravo na suncokretovu sačmu. Presovanjem delimično oljuštenog zrna suncokreta dobijaju se pogače koje sadrže minimum 35% proteina i maksimalno 20% sirove celuloze. Sačma sadrži 33-47 % proteina i maksimalno 12-21% celuloze. Suncokretova sačma od oljuštenog suncokretovog semena ima najveću hranljivu vrednost i sadrži preko 50% proteina i ispod 8% celuloze.
Proteini suncokretove sačme su bogati u metioninu, a sadrže dosta i cistina. Međutim, mali je sadržaj lizina i triptofana. Zbog nedostatka lizina, dobro se dopunjuje animalnim hranivima, prvenstveno ribljim brašnom. Suncokretova sačma sadrži dosta niacina i pantotenske kiseline. Posle stočnog kvasca, najbogatiji je izvor ovih vitamina. Deficitarna je u riboflavinu, a holina skoro i da nema. Ima dosta fosfora (oko 1%).
Sojina sačma je najkvalitetnije i najviše korišćeno proteinsko hranivo biljnog porekla. Nivo proteina u sojinoj sačmi iznosi od 40-50% u zavisnosti od sorte, oljuštenosti i sadržaja ulja.
Zbog nedostatka metionina, kombinuju je sa suncokretovom sačmom. Zahvaljujući svojoj viskokoj biološkoj vrednosti, sporedni proizvodi soje mogu biti jedini izvor proteina za stariju stoku, dok mlađa stoka mora da se hrani i hranivima životinjskog porekla.

Arahisova sačma dobija se ekstrakcijom ulja iz arahisa. Vrlo je ukusno hranivo. Sadrži 40-50% proteina. U smeše se uključuje u količini od 3-8%. Ova vrsta sačme je često kontaminirana aflatoksinima, koje stvara gljivica Aspergilus flavus. Na ovaj toksin naročito su osetljive mlade životinje, te zbog toga pogače i sačme arahisa treba oprezno koristiti. Proteini ovih hraniva deficitarni su u lizinu.

Eh druže, dobro mi to znamo koliko čega ima proteina. Od tog znanja zavisi i zarada i uspeh.

Kvalitet sojine sačme je jako upitan već izvesno vreme. 5 različitih prepakivača sačme i svaki ima svoju nijansu sojine sačme i svi imaju jaku cenu.
Iz tih razloga sam odlučio da prerađujem svoju soju u sojinu pogaču dok imam ili da kupujem soju od nekoga ko skladišti soju kod kuće. Pošto nemam svoje mašine za preradu soje, dam 20% ušura za pogaču i svi srećni. Ja dobio pogaču, majstor sa presom i ekstruderom dobio soju sa kojom može šta hoće, ratar prodao soju i svi zadovoljni.
Neki kažu slabije napreduju al kad im pojačam udeo pogače u smeši malko u odnosu na količinu koja bi išla da ide sačma, lepo napreduju.

Ranije sam razmišljao o sejanju stočnog graška ali kad sam preračunao za koliko više moram staviti graška da bi dobio isti udeo proteina u smeši, batalio sam.

Jel koristio neko premiks nutriplus 3% tov? Zanima me kakva su iskustva, juce sam bio kod komsije on covek nije svinjar ima 20 krava, da neduzim ostavio 6 tovljenika od krmace, imaju oko 80kg i hrani s gore pomenutim, svinje lepo izgledaju imaju dobar but kanal na ledjima siroki, skoro ko i moji. E sad on nije racunao konverziju i to pa me to zanima, a on u maloprodaji placa 411din 3kg ovog premiksa sto je jeftinije od patenta. Ja nisam koristio za tov, koristio sam nutriplus 4% za prasad i tu je ko i patent 4% indy starter a jeftiniji je 300 din. Zanima me cisto eto ako je neko probao...

Ništa spektakularno,isti kao i ostalo more premiksa u nekoj donjoj srednjoj klasi,(koristi sam ga dva meseca za to vreme nisam primetio ništa u plusu a ni u minusu)

*Mile aga...a koliko placas patent 3% kad taj nutri plus od 411 din je jeftiniji? ja patent indy tov placam 3960 din 30kg a indy premium 4200...koje u cene tamo dole,sigurno su skuplje jer ja sam udaljen svega 15 km od fabrike

*Mile aga...a koliko placas patent 3% kad taj nutri plus od 411 din je jeftiniji? ja patent indy tov placam 3960 din 30kg a indy premium 4200...koje u cene tamo dole,sigurno su skuplje jer ja sam udaljen svega 15 km od fabrike
Pa ja placam patent indy tov isto 30kg 4400din a ko kupuje u apotekama na kesu od 3kg cena je ravno 500din. A nutriplus moj komsa kupuje na kesu od 3kg po 411din, mene bi na veliko sigurno kostao ispod 120 din po kg a bas cu se raspitati. Ja koristim patent ali stalno dodajem u smesu i stimulatore rasta i vitamine, da bih imao bolju konverziju i ima rezultata. E sad kad bih ja uspeo bar s ovim premiksom imati iste rezultate naravno uz dodatke, snizio bih cenu kostanja po toni mozda i do 800 din x 50tona cirka 40000 ustede ili preko 300kg premiksa sto nije malo, probacu ogled u jednom boksu to mi ne gine, ne smem skroz da predjem, dok ne isprobam...

Dejo a gde ti kupujes za 3960? Jel to sve sa racunom?
Lokalna zadruga- ZZ sto-vet.Drze njihove proizvode,i dobijem sa valutom placanja od 30 dana bez kamate. Stvarno su korektni.

Mile Aga...voleo bih kada bi podelio sa mnom informaciju da li ovde ili na PP o tim stimulatorima rasta i vitaminima koje bih mogao da ubacim na ovaj patent indy tov...hvala.

Premium sam koristio do pocetka ove godine a sad sam presao na obican indy...jeftiniji je,kao prvo jer sam gledao na ustedama,a ono u cemu je skroz razlika mozda bi neko mogao da pojasni koji se vise razume a voleo bih da cujem,sem sto znam razliku a to je da premium ima aromu koja je izrazenija nego sto je to slucaj kod obicnog inda. Sigurno je da jos mora da je razlika nesto

eee i mene je bas interesovalo sta je razlika izmedju premiuma i obicnog indy tova. koristio sam i jedan i drugi i ne videh neku bitnu razliku, mozda cak i nije bilo razlike

Nazad
Vrh