Recepture za spremanje koncentrata

Ako se nevaram koristis gebi 4% za prasice, i ja se razmisljam da predjem na gebi i ovaj patent nije los ali je preskup, po meni nije ni on nesto spektakularno, hranio sam uporedo s njim dva legla i nutriplusom 4%, nutriplus je 798din a nema neke razlike i od oba znaju dobiti proliv. Pa me interesuje kakva su tvoja iskustva s gebijem, sto se tice proliva i prirasta prasica, zalucio sam par legla i trenutno jedu gebi 20% granule, ali je preskupo ici tako do nekih 25kg...probao sam i to...
Gebi je jeftiniji od Patenta a i bolje izbalansiran pa mi je lakse da izbegnem proliv,starter i ne koristim samo premijum razlika u ceni je 35rsd a premium ima lek,posle premiuma grover.

- - - - - - - - - -

Ja izbegavam da tovim preko 12kg samo ponekad,nemam trziste a i ono malo njih malo placa.:osmeh:

Pa nosim coveki na ekstruder za usur svoju soju, a on ne pravi pogacu vec samo melje...Stavljam trenutno 20% ne smem da idem na 26 kao sacmu i idem sa jecmom 20% +4% indi starter...nema proliva

ja pogacu u starter stavljam od 27 do 30 kg sve zavisi kakvog je kvaliteta ostalo ide kukuruz i psenica. Ako nema psenice rokam samo kukuruz soju i indy 4%. I jos jednu stvar uzimajte premikse npr patentove u velikim pakovanjima pa sami razmerite koliko vam treba. Dosta je povoljnije. Ja sam odavno prestao da uzimam premikse u malim pakovanjima.

koristi moj drugar bankom gotove smese za tov do sad imberg a ovo mu je prva tura sa bankom esrio je boks svinja kontrolise ga redovno zadovoljan je 9 kila su svinje teze nego sa iberg gotovom hranom bar se tako hvali

- - - - - - - - - -

dal neko koristi jabukin ban ful premiks za tov

Da li je neko probao da pravi koncetrat za tov sa vecinskim udelom psenice i jecma, sa vrlo malo kukuruza ?? Cuo sam a i nesto procitao da Danci uveliko prave recepture bez kukuruza, dok Francuzi ubacuju i kukuruz ali u manjoj kolicini. Kao za nijansu kukuruz ima jacu energiju ali je zato psenica bolja po pitanju proteina,lizina, fosfora i amino kiselina. Procitao sam neke studije koje sam uspeo da pronadjem na netu, ali nigde nema podataka kako se to odrazava na prirast i kvalitet mesa.

Apsolutno može da se uradi receptura bez ijednog procenta kukuruza, s tim da sve to treba dobro ukopiti. Sa dobro urađenom smešom nema smanjenja u prirastu i konverziji a dobija se kvalitetniji trup, sa manje masti i čvršćom slaninom. E sad i premiks treba da bude drugačiji nego kada je dominantno hranivo kukuruz...

Bas je o tome I bila prica da Sanders ima neki premiks koji moze da se ukomponuje sa recepturom bez kukuruza ili sa dosta manjim procentom.
Odrzao neko mini predavanje Francuz neki iz Sandersa kod ovog gde uzimam komponente. Ukazao na neke greske koje prave ljudi kod nas a ponajvise to u vezi psenice. Posto mnogi zbog plodoreda seju psenicu pa menjaju za kukuruz, kao I ja. Ispricao jos neke korisne stvari medjutim cale nije sve popamtio a ja nisam mogao da idem.

A prelistacu malo temu rucno da vidim sta ima posto pretragom nisam nasao sta me interesuje :osmeh:

Hoce smetati sta svinjama ako im pravim smesu bez kukuruza ?
Prirast me i ne zanima toliko posto su svinje za klanje.

Послато са GT-S5570 користећи Тапаток 2

Nece im smetati nista samo postepeno smanjuj procenat kukuruza ,npr. privih 100kg hrane sa 50% ,drugih 30% trecih 10%....

Ima mesec dana kako ne dajem kukuruz svinjama preko 30 kg,samo zito, a od pre neki dan sam kupio i jecam pa dajem soj sacme 17 %,sunc sacme 6 %,stocno brasno 4%,repin rezanac2%,Indy tov premijum 3%,jecam i zito pola pola do 100 kila.

Posto imam jos vrlo malo kukuruza a niko i ne nudi da proda trenutno, idem po recepturi koju sam dobio od ovih iz Sandersa :
Kukuruz 20%
Jecam 29.5%
Psenica 30%
Sojina sacma 17,5%
Premix 3%

A sad jos neke firme zovi i svracaju nude svoje premikse i supere i da sastave recepturu, pre neki dan svracali iz Patenta. Izgleda da i njima opada prodaja smanjenjem stocnog fonda.

Nazad
Vrh