Recepti kulena, kobasice, švargle...

Kolega Maticu, hvala na receptu. Pravili i mi ove godine ovu sunku, odlicna je. Pola vec pojeli. Izgleda da je to specijalitet koji cemo praviti i u buduce.

Sent from my 2201117TY using Tapatalk

Sve mislim, kad može Matić što ne bih mogao i ja!
I tako zaklao i ja jednu šunku u crevu, koju sam prvi put pravio zahvaljujući ovom forumu. I mogu vam reći sviđa mi se.
2 meseca od punjenja, lepo se seče ali treba još da stoji.
3326555e63d36253757e2311a5d8c010.jpg

Usput otvorio i jedan kulen. To je to sto treba da bude miris, ukus, boja sve suoer ali on tek treba još da stoji. Isto 2 meseca od punjenja a duplo mekši od šunke u crevu.
9a7699095c922430a49c52fdec3acd35.jpg

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Neko je pisao da bude preslano ako se doooobro ne odsoli.
Ovo moje se solilo 10tak dana, mišići od buta su u pitanju. I onda par sati odsoljavanje u vodi.
Taman je slano, možda za nijansu slanije ali ni blizu preslanog.

Neko je pisao da bude preslano ako se doooobro ne odsoli.
Ovo moje se solilo 10tak dana, mišići od buta su u pitanju. I onda par sati odsoljavanje u vodi.
Taman je slano, možda za nijansu slanije ali ni blizu preslanog.

Malo je par sati u vodi. To sto je sada malo slanije za jos mesec dana sušenja će biti zdravo jako slano ( ne pitaj kako znam ).Nego se ja bojim da ta voda ne izvuce previse soli iz mesa ... Maticu,koliko si je dugo rasoljavao i na koliko si menjao vodu? Koliko dugo rasoljavate komade mesa pre dimljenja (vrat,pršut,mišići od šunke)?

Vredi li ova vakumirka nesto ili ima neka proveren model do 10000din da se kupi?
Ne pozajmljuje mi se vise
Ili sutra da svratim do metalca pa da vidim neku od ovih?

Jel moze neko da posalje recept za sunku u crevu? :) da probamo napraviti. Obicno ostavljamo cele sunke ali slabo se jedu pa ostanu..

78bafb349c6b89c6047b1da7ef3a66c5.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Evo samo par postova u nazad kolege su objasnjavale proceduru pravljenja šunke u crevu.

Svinjske plecke raskoscene staviti u salamuru posle 2 nedelje izvaditi, rasoliti 12h (moze i vise) samleti i napuniti u creva.

Evo jos jedna caka, ako zelite da vam meso bude ljubicastije boje(kao cajna) prilikom salamurenja dodajte 2% nitritne soli.

Naravno ako se voli ljutkasto,prilikom punjenja u creva zaljutiti sudzukom po zelji.

P.S pozeljno je da na pleckama bude malo masti (ne znam tacno u kom procentu) da bi presek bio prosaran.

Nazad
Vrh