Recepti kulena, kobasice, švargle...

Za piletinu ne znam a šaranu je dovoljno dan da ga progrize so pa u pušnicu dan dva na dimljenje ko koliko voli i onda na zrak,što duže bude na zraku i više se osuši duže može stajati .ako ne želite da bude jako suv onda sano par dan pa u vakum i u frižider i tako može dugo da stoji

Piletina je jako opasno meso. Sanse za neku zarazu bakterijama sa piletinom je najveca. Ostavljati takvo meso na sazrevanje u nekontrolisanim uslovima s obzirom na predispozicije nije bas pametno
Neki savet sta raditi u ovakvoj situaciji ? Usolio sam 3 dana, sad se odsoljava u vodi, kasnije cu ostaviti da se ocedi i osusi i onda pravac pusnica na par dimova, a sta nakon toga ?

Stric pravi godinama te neke kombinacije zec, pile, riba, patka, ćurka cak je i golubove trpa u kobasice 😂 nikad nista se nije desilo, dimi naj primitivnije u buretu od 200l.
Sada je pravio Guscije uz dodatak soje, jos u novembru, kada su bije temperature dosta u plusu. Zrenje na hladnom i van domasaja sunca. Soja je uvek u tim njegovim kobasicama, ima i do talenta ne kaazem 😂
Ali ne pravi mnogo, tipa 5-10kg i kada se pojede pravi ponovo.

Što se tiče piletine u pušnici: isključivo dimim batak sa karabatakom bez kostiju, nekih 20kg bude oko 80kom. Tako ih kupim za nekih 450din/kg, operem i osušim ubrusom. Za tih 20kg utrošim 200g soli i slažem sa kožom na dole, posle 36 sati stavljam u pušnicu da se ocedi 12 sati (bez prethodnog pranja u vodi).

Onda dimim hladnim dimom (bukovo, šljivovo ili jabukovo drvo) tri dana sa danom pauze izmedju (tad je poželjan mraz). Posle tih 6 dana meso bude bukvalno crveno i spremno za samo malo prženja pre konzumiranja. Godinama tako radim i to je proizvod koji se najviše koristi iz moje pušnice...

Jedno pitanje, znam da je neko negde pisao, ali možda se nešto promenilo. Kakva su vam iskustva sa Lidlovom vakumirkom? Ne treba mi ništa profi, zaklao sam jednu svinju od 200-tinak kila i to je to godišnje.

Jedno pitanje, znam da je neko negde pisao, ali možda se nešto promenilo. Kakva su vam iskustva sa Lidlovom vakumirkom? Ne treba mi ništa profi, zaklao sam jednu svinju od 200-tinak kila i to je to godišnje.
Ja sa njom izvakumiram po sezoni oko 300 kg.suvog mesa,i pored toga još svašta nešto.Služi me već 5 godina i radi kao da je juče kupljena!Smešno mala cena u odnosu na kvalitet.Svaka preporuka(Silvercrest vakumirka).Kese su im isto odlične s'obzirom kakvo sve smeće od kesa prodavaju po netu za dosta više para...Pozdrav

Ja sam narucio neke kese preko interneta i nisu za nista, samo da places pored njih dzaba sam bacio pare
Iz Lidla?
Zašto nisu bile dobre?
Ja koristim crijeva za vakumiranje. Duljinu odrežem prema potrebi.

@Mika Alas,​

Vakumirka je Silvercrest iz Lidla. Nekoliko godina je radila Bezprijekorno. Zadnjih nekoliko godina radim obavezno 2 zavara, jedan do drugog. Ponekad zna zagnjaviti, neće napraviti vakum i onda trebam nekoliko pokušaja ili čak baciti vrečicu/cijevnu foliju i uzeti drugi komad kojeg izvakumira bez problema. Nisam uspio utvrditi razlog za to.

Iz Lidla?
Zašto nisu bile dobre?

@Mika Alas,​

Vakumirka je Silvercrest iz Lidla. Nekoliko godina je radila Bezprijekorno. Zadnjih nekoliko godina radim obavezno 2 zavara, jedan do drugog. Ponekad zna zagnjaviti, neće napraviti vakum i onda trebam nekoliko pokušaja ili čak baciti vrečicu/cijevnu foliju i uzeti drugi komad kojeg izvakumira bez problema. Nisam uspio utvrditi razlog za to.
I kod mene se to isto dešava.Ali samo sa kesama lošijeg kvaliteta,sa Lidlovim kesama nikad nisam imao problem.Prošle godine sam i testirao da vidim o čemu je reč i radio sam uporedo kese iz lidla i kesama kupljenim na kupujem prodajem.Nije do vakumirke(bar u mom slučaju).

Iz Lidla?
Zašto nisu bile dobre?

@Mika Alas,​

Ne nisu iz lidla vec sa KP,nece da napravi vakum sa njima nikako koliko sam ukapirao plitak je onaj reljef i nikako da povuce vazduh iz kesei odvajaju se kod vara

E ne znam, prvi put sam punio kulen u kate uzeo 30 praseci kata male su odprilike oko 700 grama mozda ima poneka od 1 kg, pa sam stavio ih u mrezicu da ih lakse okacim deci zanimljivo stariji sin ih i uvlacio u mrezicu, inace punim u kolageno crevo fi 65

Nazad
Vrh