Recepti kulena, kobasice, švargle...

Pisao sam za to crevo, dosta je široko i dosta nezgodno za punjenje.Kod mene je problem sa njim što puca gore kod onog fabričkog veza, kao da je presečeno kanapom, samo istera masu napolje tokom punjenja i zdravo đaci, možeš da baciš crevo.Sada nisam buškao kulene a prethodnih godina jesam tj.član ekipe koja sudeluje u vezivanju, punjenje isključivo ja radim.

Kolagena creva treba da se stave u toplu vodu i tako stoje barem pola sata pre punjenja. Neka reakcija ili šta god se desi za to vreme.
Baš zato de se kasnije ne bi odvajali od mase koja se puni u njih.
Jedan drugar nevoli kako creva pobele od stajanja u toploj vodi, pa kod njega se samo kratko creva umoče u vodu neposredno pre punjenja i odmah se puni.
I svake, ali svake godine ista priča, creva mu se odvajaju od mesa.....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Ja nakvasim malo creva, tek da omekšaju i odmah punim, bez čekanja.. kvašenje od 5 sekundi ukupno i ne odvaja se ništa. Kolagen Fi55….

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ono jes' nisu recepti, ovo se radilo danaske.... Vakuumirali smo dimljeno meso i slaninu u zamrzivac.
272881585_1546597482387621_440219333821995947_n.jpg

272862511_2854036254896169_8149401845179077916_n.jpg

272846990_305220738298197_4927541910210150723_n.jpg

Gde držite vakumiranu kobasicu i slaninu? Vidim da se pre neku godinu diskutovalo da li držati u frižideru ili zamrzivaču. Šta je na kraju najbolje?

Ja drzim u spajzu na policama. Prve godine sam držao u zamrzivacu, ali ovo mi se pokazalo mnogo bolje.
U zamrzivaču se ipak malo promeni, a u spajzu bez zamrzavanja bude ista kakvu je zapakujem i posle godinu dana.

Kolagena creva treba da se stave u toplu vodu i tako stoje barem pola sata pre punjenja. Neka reakcija ili šta god se desi za to vreme.
Baš zato de se kasnije ne bi odvajali od mase koja se puni u njih.
Jedan drugar nevoli kako creva pobele od stajanja u toploj vodi, pa kod njega se samo kratko creva umoče u vodu neposredno pre punjenja i odmah se puni.
I svake, ali svake godine ista priča, creva mu se odvajaju od mesa.....

5 min je dovoljno.
15 je previse.
Vrela voda obavezno.

Kolagena creva domaćih proizvođača su slaba, eventualno za rucno punjenje ( malom puškom).Creva ako dovoljno ne nakvasiš u MLAKOJ vodi odvaja se crevo sigurno. Belkom ako nakvasiš teško je puniti jer pucaju.Odavno koristim iz Madjarske kolagena creva puni mi mesar sa profi hidro mašinom kapaciteta 30 kg po punjenju.Ova madjarska moraju se držati pola sata u MLAKOJ SLANOJ vodi,to je preporuka proizvođača i to je ono pravo.Nema odvajanja cak nemoraš ni dimiti ako je takav recept jer je bilo u slanoj vodi. Nikako bušiti,bar mi ne radimo a i u uputstvu tako piše.

Moraću da se raspitam.Ima kod nas ljudi koji se bave prodajom prehrambenih proizvoda iz Mađarske samo nisam nikada obraćao pažnju na to.Rabadžija imaću te u vidu ako se ne snađem.

Imao sam prilike da kolagena creva kupujem u slovačkoj. Bili u radnji i naručivali kolagena creva u raznim fi varijantama, kao kod nas što se prodaje.
Prodavac nas upita " a za čega vama trebaju ta creva?".
Pa reko da punimo kobasice u njih.
" A da li se dime?" opet on.
Da dime se....
" E onda vama trebaju ova druga creva koja služe za dimljenje!" i da nam druga creva.
Na oko ista kolagena creva ( ne najlonska), ali po sastavu drugačija... ( kako nam je objasnio)
A koja služe za dimljenje.

Kod nas prodaju ko šta stigne, pa onda nam je đavo kriv kada se crevo odvaja, kuleni se pokvare itd....
A u stvari možda je samo do izbora creva.....

Ko je proizvođač tih vestackih creva?Belkom?
Moguće. Sad kad sam pogledao opis. Ne znam jer ih kupujem u ZR u Donati na komad a ne u pakovanjima.
Probali smo i ova ako držiš malo duže u vodi mlakoj pucaju prilikom punjenja ili se toliko razmekšaju da ih klipserica seče.
Ja sam bukvalno potapao samo na kratko u vruću vodu pred samo punjenje. Zamočiš koji sekund i odma na špric i jedino tako nisu pucala

Moguće. Sad kad sam pogledao opis. Ne znam jer ih kupujem u ZR u Donati na komad a ne u pakovanjima.
Probali smo i ova ako držiš malo duže u vodi mlakoj pucaju prilikom punjenja ili se toliko razmekšaju da ih klipserica seče.
Ja sam bukvalno potapao samo na kratko u vruću vodu pred samo punjenje. Zamočiš koji sekund i odma na špric i jedino tako nisu pucala
Probali smo više varijanti,shvati da crevo treba da omekša da bi bilo rastegljivo jer samo tako može da se skuplja zajedno sa sušenjem mase,e sad sve te greske su stvar osećaja punioca. Ponavljam da pola sata u MLAKOJ SLANOJ vodi preporučuje proizvodjač. Ova kolagena nasem tržistu bar u Subotici sto nude 2 specijalizovane radnje,su golo .ovno.

Probali smo više varijanti,shvati da crevo treba da omekša da bi bilo rastegljivo jer samo tako može da se skuplja zajedno sa sušenjem mase,e sad sve te greske su stvar osećaja punioca. Ponavljam da pola sata u MLAKOJ SLANOJ vodi preporučuje proizvodjač. Ova kolagena nasem tržistu bar u Subotici sto nude 2 specijalizovane radnje,su golo .ovno.

Zavisi koji proizvodjac. Ove sto ja uzimam u panonija trejd ne smeju duze od 5min. Pricao sa prodavcem.

Jedne godine sam ih drzao po sata i duze, pobelela. Posle pobudjavili spolja kuleni, kaze prodavac predugo su stajala u vodi. Posle toga pazim i nemam problema.

Pisao sam vec. Ima stotinak receptura za kolagen creva i sto uvek ponavljam - postoje creva za dimnjenje i creva za kuvanje. Creva za kuvanje su gusca i drugaciji rastvor hemije se koristi za sprejisanje unutrasnjih zidova.
Moraju da se potapaju u vrucu vodu.
Imaju i creva koja pucaju kada se vezuju kanapima. Za to postoje klipsarice.

Čak postoje kolagen creva u koja se pakuje dinamit a pakuju se i neki sirevi i kojekakve mesavine.
Za hobi varijante idu mozda dve ili tri vrste creva jer sva creva se u fabrici proizvode po nalogu i porudzbini s tim sto se ova sto do nas dodju prave u vecoj kolicini od one koju je neki preradjivac porucio pa se restlovi, nepotpuni koturovi, nastavljani koturovi seku i vezuju za prodaju ili se tako namotana prodaju manjim distributerima koji dalje vrse seckanje, vezivanje i maloprodaju.
Vecinom je to stari provereni koko-r

Nazad
Vrh