Recepti kulena, kobasice, švargle...

Nisi me razumeo.Proteraš meso kroz bubreg da se ne bi zezao ručnim seckanjem a posle dodaješ začine i mešaš, isto kao i seckano.

Jedan drugar mi kaze da probam meso za kulen da iseckam na kockice, umesam zacine dobro i ostavim preko noci, posle toga mlevenje i odmah nadevanje bez ponovnog mesanja. On tako radi i video sam njegov kulen, tacno ima kao nacrtanu strukturu, kruzic mesa, kruzic masnoce i lepo se sece
Tako radim Čajnu sečem meso u kockice, a nevidim razlog što se nebi još jednom promešalo.

Ja tako radim već par godina, posle mlevenja vise ne mešam meso.
Ali zato dobro se izmeša pre mlevenja + mašina ga pomeša dok se melje.
Samo sto ja ostavim meso da fermentira malko duže od jednog dana pre mlevenja.
Baš sam zadovoljan krajnjim rezultatom....
Mnoooogo bolje nego kad smo pravili i punili kobasice i kulene na dan klanja.
Bolji je izgled, boja, bolje se sjedini a o ukusu da i ne pričam....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

I to, ali još bitnije u hladnom mesu na vazduhu se odvija drugačije fermentacija. Druge bakterije rade posao nego kada se toplo meso napuni u crevo gde vise nema vazduha....

Znaci moze. Sledece godine proba!
U principu, ne punim ni ja taj dan vec sameljem i umesam dobro zacine i ostavim za sutradan al je onda nekako sav smuljan i mrvi se kad secem

Cisto meso poskidam opne žile i masnocu ,isecem u trake za mlevenje ali pre mlevenja zacinim ubacim suvo zacine bez rastapanja u toploj vodi i ostavim jedan dan da odstoji pa onda meljem .trecinu na 8 mm trecinu na 10 mm i trecinu iskockam pa onda izmesam pa opet ostavim da odstoji pre punjenja itd itd zajebavam se par dana isprljam masinu sto sve od paprike ,pokvarim šunku, papriku sa venca kuvam odvajam zrno ,kupuj slepo crevo pa govedji jednjak .... zadni par godina ispanglujem plecku sameljem na istu resetku ko i kobaje 8 mmm rastopim papriku iz olte ekstra ljutu i slatku biber so zamesam i punim u kolageno crevo fi 55 sto bi reko sjebem to na brzinu i svi opet zadoboljni ekstra ko god proba.

Ja u CG ne meljem meso nego kidamo sve na kockice oko 1x1 cm, bar 70% mesa, ostalo masnoća, tek dan nakon klanja sjeckanje i začinjavanje, dobro se izmješa i tek nakon 24 sata punjenje pa kačenje. Mi kući vadimo i najsitnije žilice, od mesa idu plečke i ostaci kad se oblikuje meso. Dimimo nekoliko dimova i promaja što više, za 15ak dana budu idealno suve. Začinjavamo samo so i biber, neko stavlja vodu od bijelog luka ili još neke začine, to takoreći svaka kuća svoj način začinjavanja.

Probao sam da pravim kobasice bez belog luka, i to cak 2 puta. Pošto prvi put nisam bio siguran šta nije valjalo pa reko da potvrdim gradivo.
Rezultati su bili isti, neukusna tj ružan ukus kobasice....
Inače stavljam 2% soli, 0,5% paprike i beli luk odokativno i to je to....
Dimljenje u pušnici pa u švapski špajz na sušenje....

Ja sam juče pravio kobasice, baš za probu sam napravio jedan deo sa biberom i slatkom paprikom, a drugi deo sa slatkom i ljutom paprikom da vidim razliku.

Mene pitaš? Beli luk i kim i so i sve ostalo kao i ranije, samo sam kod bibera napravio razliku.

Kim bi prvenstveno trebalo da se stavlja (a i stavljao se nekada) celo zrno.
Zbog probave, posto je kobasica teško jelo.
Pa kad omlatiš celu "rudu" da može stomak lakše da svari.
Nego mi sad izmišljamo toplu vodu pa ga meljemo.....

Nazad
Vrh