Recepti kulena, kobasice, švargle...

Da probas kupiti vranu plasticnu ona je i napravljena bas za te stvari.Koju okacis tamo medju meso .
Probali u Beogradu, u sarajevskoj ulici. Sedeli golubovi na simsu iznad nekog ulaza,
i vrsili nuzdu na ljude dole. Postavili plasticnu vranu/gavrana, koji se jos i malo klati,
ako ga vetar zaljulja. Golubovi se prepali... cela tri dana.
Cetvrti stajali podozrivo pored njega, peti ga oborili dole.

Сву сланину сам оставио и тог меса за сушење кобасице,кулен све укупно око 25кг соли је отишло.

Ja sam oko 15kg soli potrosio a imo sam jedno krme od 270kg zive vage. Sve mi stoji 14 dana osoljeno, 15. Dan operem i nalijem vode u kacu i menjam je na svaki 12h , i tako 2 dana. Okacim da se ocedi 1 dan. I onda dimim klasika svaki drugi dan nekih 7-10 dimova, sitnije komade pre skidam krupnije kasnije.

Prvi put sam radio metodom kolko dana u soli, tolko sati u vodi, i bilo je slano, preslano. Ne volim tako. Ovako kako radim taman je slano, nit puno nit malo.

Po tebi sam trebao da potrošim bar 80 kg? 🤔
Ne preterujem sa soljenjem a opet moram da rasoljavam 48 sati uz dva pa i tri menjanja vode jer u suprotnom bude slano kao otrov što nije poenta.

I ja nisam nesto puno potrosio soli a rasolio sam sve i taman je... Nesto vi to mnogo soli trpate....

Nije dobro krkati previše soli. Ne može se rasoliti kasnije nikad dovoljno. A onda pritisak 300 sa 200.
Najbolja je krupna morska so. Zavisi koliko jako se utrljava, da li je vlažno vrijeme i vazduh pa se so prije i bolje otopi i bolje prodire, a naravno sve zavisi od težine samog komada. Obično ide oko 5% soli.
Mene je đed učio za pršute u cijelo sa sve kožom kako se radi, ide soljenje pa pod teret 7 dana, nakon toga dosoljavanje i pojačavanje tereta 14 dana, nakon toga pranje u toploj vodi i da se dobro ocijedi pa tek onda na gredu i to po mogućnosti kad je sjeverni vjetar (bura) i da se prvih dana ne dimi. Naravno svakodnevno se pratilo kako se ponaša meso, da li izlazi sukrvica, voda, da nije negdje krenulo da se stvara ugrušak ili slično.
Sitnije ide od 3-7 dana u so, pranje toplom vodom obavezno, cijeđenje pa prvi dim nakon bar 24 sata.
A glavno pravilo je bilo da se iskasapljeno meso ostavi okačeno 24 sata da se cijedi pa tek onda obrada, soljenje...
Primjer za španske pršute, takoreći i ne sole ih, uopšte nemaju slanoću a održe se i osuše se bez problema. Italijani sole više od njih a manje od nas, i kod Italijana važi pravilo za pršute koliko kila toliko dana u so. Probao i jedne i druge, meni italijanski bolji.
Mi smo navikli silnu so generacijama unazad i to nikako da se promjeni, a to je tihi ubica.

Nije dobro krkati previše soli. Ne može se rasoliti kasnije nikad dovoljno. A onda pritisak 300 sa 200.
Najbolja je krupna morska so. Zavisi koliko jako se utrljava, da li je vlažno vrijeme i vazduh pa se so prije i bolje otopi i bolje prodire, a naravno sve zavisi od težine samog komada. Obično ide oko 5% soli.
Mene je đed učio za pršute u cijelo sa sve kožom kako se radi, ide soljenje pa pod teret 7 dana, nakon toga dosoljavanje i pojačavanje tereta 14 dana, nakon toga pranje u toploj vodi i da se dobro ocijedi pa tek onda na gredu i to po mogućnosti kad je sjeverni vjetar (bura) i da se prvih dana ne dimi. Naravno svakodnevno se pratilo kako se ponaša meso, da li izlazi sukrvica, voda, da nije negdje krenulo da se stvara ugrušak ili slično.
Sitnije ide od 3-7 dana u so, pranje toplom vodom obavezno, cijeđenje pa prvi dim nakon bar 24 sata.
A glavno pravilo je bilo da se iskasapljeno meso ostavi okačeno 24 sata da se cijedi pa tek onda obrada, soljenje...
Primjer za španske pršute, takoreći i ne sole ih, uopšte nemaju slanoću a održe se i osuše se bez problema. Italijani sole više od njih a manje od nas, i kod Italijana važi pravilo za pršute koliko kila toliko dana u so. Probao i jedne i druge, meni italijanski bolji.
Mi smo navikli silnu so generacijama unazad i to nikako da se promjeni, a to je tihi ubica.

So mumificira meso i nema tu greske, kakve su zime blage morace se pojacati so.

Sto se tice soli i krvnog pritiska, ne bih se slozio da je so ubica. So je itekako potrebna. Naravno umereno koriscenje ko i sve. Vrlo cesto povisen pritisak je povezan s deficiton kalijuma u organizmu. Isto tako ako jedes mast i slaninu i cvarke, ne znaci da ces imati visok los holesterol u organizmu.

Da da ,kod nas čovek upuco komšiji pulina sa druge strane ulice ,vazdušnom puškom,za malo robiju da zaglavi.platio odšetu i to debelo. mislio je da ga malo "poplaši" :haha:

Jednoga dana junior dolazi iz ekonomskog dela dvorišta i kaže pucao u goluba na platnu ali vetar dunuo pa dijabola slučajno odletela i overila komšijinog petla. 🤣🤣🤣

Nazad
Vrh