KishRobert
Prijatelj Foruma
11.01 bi mu bilo mesec dana.Koliko dugo se susio ovaj kulen i mene svrbi noz...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
11.01 bi mu bilo mesec dana.Koliko dugo se susio ovaj kulen i mene svrbi noz...
Meso koje se predhodno odimim u pusnici ali samo odimim, selim u zatvoreni prostor koji ima visinu preko 5m. Tu nema promaje ni slucajno, samo odrzavam % vlaznosti i jednom dnevno provetravam po 30min. Tu imam uredjaj sa kojim spustam vlaznost i uredjaj kojim podizem vlaznost. Oni su spregnuti sa digitalnim regulatorom vlage i rade po potrebi. Naravno, to radim samo u hladnim danima, nije to komora za susenje i to je sve inprovizovano. Sonda za merenje % vlaznosti je gore u gde je i meso koje se susi. Prve dve nedelje odrzavam 80-82%, zatim idem na 75 a zavrsavam sa 70% vlazosti. To traje 4-6nedelja, nekada i duze. Onda sve to izvakumiram i drzim u podrumu u plasticnim posudama sa poklopcem.Kako kontrolišeš vlagu ,kolika vlaga bi bila idealna ?
Sto se tice klime mislim da je idealno ALI imas problem sa teskim podrumskim vazduhom to kod vina ne smeta ali ti se kuleni mogu osetiti na budj/plesanКаква су искуства са држањем кулена у Сремском ,винском подруму мислим преко лета?
Подрум је без зрна бетона добро је проветрен тј има отворе за ваздух......Сад по овом времену тавани су ок али кад је +35 тешко....