Recepti kulena, kobasice, švargle...

Kako kontrolišeš vlagu ,kolika vlaga bi bila idealna ?
Meso koje se predhodno odimim u pusnici ali samo odimim, selim u zatvoreni prostor koji ima visinu preko 5m. Tu nema promaje ni slucajno, samo odrzavam % vlaznosti i jednom dnevno provetravam po 30min. Tu imam uredjaj sa kojim spustam vlaznost i uredjaj kojim podizem vlaznost. Oni su spregnuti sa digitalnim regulatorom vlage i rade po potrebi. Naravno, to radim samo u hladnim danima, nije to komora za susenje i to je sve inprovizovano. Sonda za merenje % vlaznosti je gore u gde je i meso koje se susi. Prve dve nedelje odrzavam 80-82%, zatim idem na 75 a zavrsavam sa 70% vlazosti. To traje 4-6nedelja, nekada i duze. Onda sve to izvakumiram i drzim u podrumu u plasticnim posudama sa poklopcem.

Каква су искуства са држањем кулена у Сремском ,винском подруму мислим преко лета?
Sto se tice klime mislim da je idealno ALI imas problem sa teskim podrumskim vazduhom to kod vina ne smeta ali ti se kuleni mogu osetiti na budj/plesan

Po meni je nekako najlepse kad se sve to suvo mese susi na starim tavanima, gde je zemlja, drvo i crep.
Do duse o ukusima se ne raspravlja.

Подрум је без зрна бетона добро је проветрен тј има отворе за ваздух......Сад по овом времену тавани су ок али кад је +35 тешко....

Jbš ga meni takav podrum upropastio šunke ove godine... Smrde na buđ i memlu i sav taj kako bi rekao zemljani miris... A podrum je provetren... Nismo dugo sušili cele šunke, pa sam se malo zaželeo, i reko aj da probam... Ove sada što su u salamuri ipak neću isprobavati, u budjole ko i pre i u zamrzivač na proleće, i mirna bačka...

Подрум је без зрна бетона добро је проветрен тј има отворе за ваздух......Сад по овом времену тавани су ок али кад је +35 тешко....

Moraš probati. Vjerojatno možeš u opisanom podrumu pronaći mjesto s optimalnim strujanjem zraka. To je najbitnije za čuvanje.
Na ta način moj kum čuva pršute iako nismo u vjetrovitom kraju. Pršut zori najmanje godinu dana. Pokušao je na više mjesta u podrumu dok nije pronašao ono pravo. Sad nema problema s čuvanjem.

Grunt, verujem da imaš... Čuvaju mnogi tako, ja sam samo preneo moje iskustvo, koje i nije neko... Ali pošto nemam od starijih nikog da naučim, moram sam da učim, pa eto, pravim i greške... Po sećanju kako je deda radio ne vredi jer te kuće odavno nema, ja kod mene kući imam izuzetno ograničene uslove, pa još uvek ispipavam teren...
A baš sam se zaželeo te "šunjke" kad se načne u vinogradu za berbu grožđa.. Ona zrela a prsti lepljivi od crnog hamburga... . Ih...

Dimljenje gotovo.
81622473_10222366464897299_5186372811798609920_n.jpg
82675241_10222366464577291_6141677145925091328_n.jpg

Moj kulen posle nepuna 2 meseca izgleda spreman za jelo. Da nema zabune u crevu je fi 55 mm. Jos vu da proverim koliko je izgubio na tezini I onda krecem sa kinzumacijom.

Nazad
Vrh