Recepti kulena, kobasice, švargle...

Odg: Recepti kulena,kobasice,čvargle.......

francuz je napisao(la):
@ cukaneca
kako suris svinje, vidim da imas veliko korito, ajd pojasni ako imas vremena. :cao:
Veliko korito, dva lanca ispod gude. Posle vrenja vode rashladiš je i polivaš po prasencetu 'uz dlaku' i obavezno okretanje u koritu. Poželjno je imati brener za skidanje dlaka koje ostanu a i ako se malo pogreši u temperaturi vode opet je tu brener da spasi stvar.
Čitam ove cene koliko plaćate kasapima i čudom se čudim osim naravno Peto1 koji živi u gradu. Ja imam krug ljudi sa kojima se družim i naravno obavljamo ove poslove oko klanja. :D Mada kad razmislim kolko mi ode alkohola i mesa možda bi i meni bilo jeftinije da platim.
P.S. hajde da, ako ima zainteresovanih, postavljamo slike opreme i pribora potrebnih za svinjokolj /dok nam ga ne zabrane ili bar pokušaju/.

Ja sam plaćao uslužno klanje iz razloga što velika većina ne dođe na vreme ili jednostavno hvataju krivine kada se šuri pa sve spadne na nas dvojicu ili trojicu što je teško_Ovako je bilo lakše dan ranije odnesem na klanje i donesem sutradan rano ujutro u polutkama,pregledano,ohlađeno meso,odmah može da se meša sve zajedno nema da se čeka i odvaja posebno meso koje je pregledano a koje ne samo što košta.

To za hvatanje krivina si absolutno u pravu, ali moji hvataju krivine kad su polutke vec uradjene. Onda oni moraju da urade ovo, ili ono... idu da kupe pice pa ih neeeemaaaa...

Ma nije problem klanje,nema tu nikakvog straha,nego 6 komada.
Za jedan dan ne može se sve uraditi,a za dva nemož' ih sve navatati.

Kobasičarski sirak tužni...

Nekada (vo vremja pređašnje) bejasmo velika porodica.
Tovismo ziminu kod rođaka. Posle klanja, nije ni govora bilo o veterinarskom pregledu mesa. Meso se salamurilo i sušilo. Jeli smo pršute i posećivali jedni druge.

Danas smo porodično brojčano otanjili, te meso kupujem u mesari. Creva za kobasice kupujem na lozničkom kvantašu ili kod prijateljski raspoloženih mesara. Nemam gde da sušim kobasice pa ih zamrzavam u tipu sveže/sirove kobasice. Krupnije meso pacujem po propisu i zamrzavam u komadima za buduće pečenje.

Da: otanjili smo sa ljudskim resursima.

~ Kobasice, švargla, kavurma

Posvećeno
cukaneca, Peto1, Karalic i inim, znanim i neznanim, ljubiteljima zimskih mesnih čarolija.
Da.

Njihovo veličanstvo čvarci.

Evo i recepta ukratko:
Loša strana su što to dugo traje oko 10h. Inače se salo i ne mora seći,sitniti, onako čitavi kaiševi kako se skidaju + voda ( nisam merio vodu onako odokativno jedno 20% zapreminski ). Ne mnogo jaka vatra al uvek mora ključati i naravno mora se mešati. Kada voda ispari i mast se izbistri čvarci se podignu na površinu i kako temparatura masti raste čvarci dobiju boju.Treba biti oprezan u ovoj zadnjoj fazi da ne bi došlo do pregrevanja masti i čvaraka (usled visoke temparature postaju gorki, izgore).
:ppozdrav:

Domace kobasice

1. Varijanta 2. Varijanta

Osnovni sirovinski sastav kobasica za pecenje, dimljena kobasica za susenje

Svinjsko meso plecka, vrat 80 plecka 85
Gronik ili ledjna slanina 20 15
100% 100%

Dodatni sastojci (zacini ) za 100 Kg mase Kg Kg

Kuhinjska so 2 nitratna 2.2
Biber mleveni, crni 0.4 0.4
Secer ----- 0.2
Slatka paprika, Horgoska 0.2 0.2
Ljuta paprika, mlevena 0.3 0.4
Beli luk 0.3 0.4

Priprema mase

1. Varijanta

Meso I masno tkivo propustanjem kroz “wolf” kroz sajbnu F 8mm.

2. Varijanta

Meso usitniti propustanjem kroz “wolf” kroz sajbnu F 10mm.Ukoliko se dodaje govedje meso, usitnjava se na F 5 mm.
U obe varijante, 10% svinjskog mesa moze da se zameni za govedinu (junetinu) prve kategorije.

P.S. Posle konzumiranja, dobro crno vino i…….. :ppozdrav:

Sremska creva u Podrinju

cukaneca je napisao(la):
zna li ko gde mogu da kupim vestacka creva ili ako neko ima u komsiluku moze li mi poslati pouzecem. kasapin od koga sam uzimao vise ne radi

Ima dve nedelje kako se na lozničkoj kvantaškoj pijaci mogu kupiti upakovana usoljena svinjska tanka creva iz Sremske Mitrovice po ceni od 120 srpskih dinara* za 10 metara.
Creva su lepo oprana, dobro usoljena i mirišljava (potrebno je samo nekoliko propiranja u pijaćoj vodi pa da budu spremna za nadevanje).
Komadi usoljenih creva mogu se zamrzavati za kasnije korišćenje.

* 1 euro = 107 srpskih dinara
:sreca:

KishRobert je napisao(la):
iskreno meni je zao zivotinje a i strah me je.

Posle koje čašice rakije strah obično nestaje. A pre početka posla valja popiti koju pa u borbu ::000::

Kod mene niko ne hvata krivine oko surenja,vucenja iz svinjca ali jednostavno niko ne zna da ga lepo pangluje,rastavi i ostalo po ps-u,zna samo jedan komsija i nesto maalo teca,mi ostali smo samo cvarak majstori. :D
Dodje mesar sa njegovim pomocnikom,nosi brener,masinu,normalno nozeve... Mislim da nam uzme 10e po komadu,naravno dobije dzambo zamotac i ostalo.Zanimljivo je da pije samo caj ali bas caj,pravi profi majstor.
On ga rastavlja na delove,za polutku mu je trebalo 1min i 40-50sec ja mu stopao,posto koljemo po 4-5komada dok on prvo rastavlja na remu mi drugo koljemo i surimo....kad se udje opet slicno on,pomagac i komsija glavno a mi ostali lelemudamo,mada sam se ja ozbiljno uhvatio jedne obaveze i to redovno radim na svakoj pecem raznjice,to mi ide. :D :ppozdrav:
Sad je deda ostario pa ne znam koga da uposlim za lozaca dal' ujaka ili brata jer oni nisu ni svarak majstori. :nono:
Inace svinjokolja do pola 3 gotova,sve se uradi. :ppozdrav:

Inace oko kulena i kobaje je majstor glavni,on pre mlevenja posoli i oljuti mesto i kad prodje kroz masinu samo se malo zamesa i bude za 5+.Jbg majstor ima 60-ak godina zivota i 40g radnog iskustva. :cool:

Danas išao u nabavku za svinjokolj i izrit'o se lepo
so,slatka paprika,ljuta paprika,biber,creva za kulen,govedja creva za šunku,creva za švargl,kanap,piće
cirka 8500 din.+mesar i trihinoskop 7200=15700din.
za 6 komada ::sramota::

Mesarski noževi

Komšija, VKV mesar, kupio je profesionalni komplet noževa.
Noževi zvone ko zvono kad ih opičiš čvonklom/čvrgom.
Niko da priđe ovim slavnim noževima švapske proizvodnje.

Budući pametan, batalio sam ćorava posla oko pipanja noža, posvetio sam se umetnosti topljenja masti, prženja čvaraka suvih i masnih (do duvan-čvaraka još nisam stigao) i ispijanju nebrojenih čaša soka od paradajza (to-mato, bre).

Dobar majstor mesar para vredi !!!
::svaka cast::

cukaneca je napisao(la):
francuz je napisao(la):
@ cukaneca
kako suris svinje, vidim da imas veliko korito, ajd pojasni ako imas vremena. :cao:
Veliko korito, dva lanca ispod gude. Posle vrenja vode rashladiš je i polivaš po prasencetu 'uz dlaku' i obavezno okretanje u koritu. Poželjno je imati brener za skidanje dlaka koje ostanu a i ako se malo pogreši u temperaturi vode opet je tu brener da spasi stvar.
Čitam ove cene koliko plaćate kasapima i čudom se čudim osim naravno Peto1 koji živi u gradu. Ja imam krug ljudi sa kojima se družim i naravno obavljamo ove poslove oko klanja. :D Mada kad razmislim kolko mi ode alkohola i mesa možda bi i meni bilo jeftinije da platim.
P.S. hajde da, ako ima zainteresovanih, postavljamo slike opreme i pribora potrebnih za svinjokolj /dok nam ga ne zabrane ili bar pokušaju/.
ja isto , juce zavrsijo svinjokolj 4 kom. imam par ljudi kumova i prijatelja sa kojim radim ja sa njima oni samnom, napravijo kobasice i jutros zavrsijo kulen, inace da se pohvalim, neplacam mesara sma radim sve. :D :ppozdrav:

Sa danasnjeg disnatora, ni mi neplacamo mesara, radimo sami
2r460ep.jpg

@ ralekiraj
Prava lovačka fotka (pala su dva komada) ::svaka cast::

Zašto ih ne okačite i podignete a onda brener i gas.

Kod nas u Vojvodini retko ko kaci, imamo "beton" :haha: :haha: :haha:

i mi prljimo,retko se dere...mi volimo kozuru...jos ako je od krmace od jedno 300kg i koja se jedno 11x prasila...hmmmmm(k'o homer simpson)...

Jebiga u mojim krajevima se ta koža baca, bez obzira jel derano ili paljeno :sta:

Nazad
Vrh