Recepti kulena, kobasice, švargle...

Al' su ti vasi kantari dobro "podmereni"
Pogotovo od mindjusara.
:haha::haha:

Odradjene kobasice sve po jusu,od cetiri svinceta klasika sto ide u kobasice nismo ih brojali kolko pari,i ajd zadnja vatra malo jaca u susari i upali se susara.ostalo jedno 10 kg koji se mogu iskoristiti,polupecene..Takva tura,i receptura.
Al si ga ti kolega ubo svaka ti čast ,od čega je pušnica kad se zapalila

Zadnje vreme se nepojavljuje clan ljusha, hteo sam da pitam u vezi cajne kobasice, dimio sam i sad se provetrava, lepo se susi, interesuje me kad se moze kreniti sa konzumacijom :ppozdrav:.

Čini mi se da Ljuša ne pravi čajnu.Član Nikola Ilić je pravi i ovde je dosta pisao o njoj.Nikola piši kada može konzumacija nakon dimljenja jer i mene interesuje.

Vrlo važno da li je krštena u Sremsku,Bačku,Banatsku ili neku drugu kobasicu.Važno je da ih ima.Zrno pravim ih na jednostavan način.Meso koje otpada prilikom panglovanja,vrat,meso badnjače(repnjače) i obavezno gronik da ne budu suve.Na sve to ide 2% soli,0.3% bibera(koristim beli)0.5% sitne ljute paprike(budu taman kako treba ni ne ljute ni preljute ako volite ljuće slobodno dodajte više)0.5% slatke paprike,mlevenog domaćeg belog luka posolim onako od gore otprilike jednu šaku i 0.1% šećera.

Mora se dimiti meso ili ti preradjevina,konzervira je a i daje specifican ukus...naravno ne preterivati sa dimom posto je kancerogen....

E sto se tice Cajne,pa vidi posle dima ide na promaju i ako su vremenski uslovi ok moze se probati za 25-30dana...

To je bila i moja dilema, dal dimiti po ovom mrazu? Mislim da nema svrhe ako ne možeš da doteraš temperaturu iznad nule bar nekoliko sati da se otkravi i to sa ekstra suvim drvima da se ne bi pojavio kondenz. Ja skoro da se ne sećam kad je bilo ovako povoljno vreme za sušenje...

Nazad
Vrh