Razrivač (Gruber)

Ovaj je sa oprugama,oko 5 plus pdv. Ako ti znači večeras ti paljem tačno.
Prošao na pokrajinu kao međuredni kultivator,ako nekom znači info neka iskoristi😉

Vidi, 200ks za 3m treba kada želiš iz prvog prohoda da uradiš duboko i da teraš brzo. A ako samo malo ideš sporije i pliće, ili je malo lakše zemljište, potrebna snaga znatno opada. Kod nas 3m u 2 reda vuku traktori od 110ks + a u 3 reda 130 ks +.
Jako zavisi od godine,tipa zemljišta, ugaženosti, dubine rada... U principu i ja bih ti savetovao 3m u 3 reda i to npr lemken karat ili horš. Ali s obzirom da će konjići vremenom da se razbeže, zemljište kažeš da nije lako.... Nzm.... Pozajmi od nekoga gruber pa vidi kako se ponaša traktor.

Kod nas je većinom zemlja takva da nije ni teška ni laka za obradu. Jedne godine sam imao neko sojište koje prethodne nisam uzorao na vreme. Pucali su šrafovi na radnim organima koji su bili 8.8 pa sam dobio 10.9 pošto je gruber bio u garanciji i na kraju kad sam i te rasklimao kupim nove u Mikronu 12.9 i od tada nema problema. Gruber je poljski 2.2m sa radnim telima Lemken Smaragd 5 komada u 2 reda. Taj moj gruber su vukli traktori od 577 70 konja do Volva 814 147 konja. Klas koji ga je najviše vukao je u dobrim uslovima mogao da ide bez krilaca na nekih 30cm ali brzina čini mi se ispod 7km/h. Drugar ima Tupanjca koji je radnih karakteristika kao moj gruber samo što je konstrukcijski jači i teži, vodi se kao 2.5m (verovatno su mu razmakli radna tela pošto ih isto ima 5) i radi sa Pumom 155 tu do 20cm dubine sa krilcima ali opušteno.
Nisam napisao da je poljak težak 750 kila i kad je tvrdo, hoće da se popliči i guziča.

I ja mislim malo da preturuju sa 2,5 m i 200 ks.uzmite metar pa vidite dubin 20i 25 cm na terenu skoro da se ne vidi.
Za 3 metra su mu savetovali 200ks tj min 180. A ako je zemljište teško, želi da ide brže i dublje onda su i u pravu. Sve suprotno od toga tj lako-lakše zemljište, sporije i pliće može 160ks. Samo onda dolazimo do onoga da će se ergela vremenom razbežati zato je možda bolje da uzme od 2.5m Huđikov, što sam odmah i napisao.
Provozaj se kolega Flojde, zakači ili probaj ovo što kolega cicimoric nudi, razbistriće ti misli nakon jednog kruga.

Evo ja mu nudim mogucnost da dodje i vidi Pumu 155 i 3m u 3 reda. Drugar ima jos 2-3 dana da radi pa ce da proceni. Cak postoji mogucnost da dodje sa traktorom i da zakaci gruber i proba.
Da nije i drugar i jermenovaca?koliko znam ni kod flojda zemlja nije bas lagana...treba i to uzeti kao reper.vidis i da je kod nas razlika u brzini bar 3 km/h,a traktori su slicnih karakteristika.

Dubinu od 30 cm u TESKOJ ZEMLJI ne mogu da izdrze ni sigurnosni srafovi a ni opruge. Ko god tvrdi drugacije zemlja mu nije teska. TACKA.
Letos posle skidanja psenice smo radili gruberom na max dubinu koja je mogla da radi. Bukvalno smo hteli umesto podrivaca da razrijemo koliko moze, mada kod nas vec odavno neme pliznog djona (mada je on najmanji problem u poljoprivredi).
Imam jednu parcelu gde je deo izuzetno teska, glinovita, masna zemlja, podvodna, ma sve najgore. Svuda smo vozili gruber bez krilaca 11om brzinom, oko 9-9,5 km/ha, a tu smo negde cak i 9om, jedva 8.

Nazad
Vrh