Razrivač (Gruber)

Ne zaboravite što brže idete mašina manje drži zadatu dubinu.

Bas dosta i cesto pucaju ovi sigurnosni…sva sreca samo sam ogled gruberisao inace namijenjao bih se dosta haha

ovaj je stavljen nov, nakon 2j ovako izgleda

4d080d5a848f86d887b72b6a15ccbb16.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Do suše je, nije do kvalitete…pucaju i na plugu kao od stakla, sigurnosni 12.9 M16 (ak se ne varam…gedora 24)
Original kuhnov rezervni sto sam dobio, 4kruga nekih 0.2ha 5 popucalih vijaka u srednje lakoj zemlji…odustali dok ne dode neka velika kisa
Ovako tesko nije se jos nikad oralo…

05b5924b30e7594eebf56e4c2635569b.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Gruberom-razrivačem raditi na 30 cm dubine? Samo ime kaže:razrivač. Obrada površinskog sloja zemljišta. Pogledajte testove grubera na npr.Landvirth kanalu ili nekim drugima i vidite dubinu rada. Da li neki traktor moze raditi sa odredjenim gruberom zavisi od vise stvari: u koliko redova se nalaze radni organi (duzina masine zbog transporta), tipa radnog organa (otpor pri radu) i valjka koji ima pozadi (opet nošenje i transport). Za ljuštenje strnjišta (razrivanje) 150 ks se igra sa 3m gruberom a za osnovnu obradu za sta ga mi koristimo je već drugačija matematika.

Послато са SM-G950F помоћу Тапатока

Slobodno mozes sa krilcima na tu dubinu, kada si uzeo gruber vidim ubacili su navojne sipke lepse za diskove koje vracaju zemlju, i da li ti se svidjaju te zice iza rotora kako rade ?

Mali ogled gruber vs plug
Strnjište tanjirano još u julu
Dubina po Hudjikovoj skali je max 25cm, ja merim i 30cm

9-9,5km/h na 1500-1600obrtaja potrošnja 13-14l/ha

1d9f70100fa11702804e36ad0f661e8a.jpg

853b6827a29ed1a0fc9c20fc3e3378dc.jpg

00b0cc4e02377e35fe1cf5492a1fcd15.jpg

7e101f673e407c13492fa95de888dd5f.jpg

Drugi deo njive ću uzorati

Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Nece da se primaju opet ti buseni psenice ako je koren na vlagu?

Slobodno mozes sa krilcima na tu dubinu, kada si uzeo gruber vidim ubacili su navojne sipke lepse za diskove koje vracaju zemlju, i da li ti se svidjaju te zice iza rotora kako rade ?
Nije moj.
Pozajmio čisto da probam.
Nisam siguran da bi se nešto dobilo da idem sa krilcima na 30cm, osim nekog loma
2020 godiste piše na librici
Žice rade odlično kada se sprema za setvu, ja sam ih mogao i dići al nije moglo više

Gruber lepo radi i izgleda ali nisam siguran da bi takav bio posle par hiljada ha

Koliko li se judi, a i neljudi, samo smejalo i sprdalo sa mojim stavovima oko grubera i upotrebom istog na nasem gazdinstvu, ccc.
A sad primecujem da polako ti isti stidjivo probaju gruber, a neki i vise od stidljivo 8-)

Slobodno gruber posle repe, bez ikakve bojaznosti za iducu kulturu. Samo ces vise sacuvati vlage i ustedeti goriva, a da ne kazem i rs.

Ali jedna mana grubera,razrivaca,podrivaca,je slabije mesanje zemlje,tj ne spusta djubrivo vestacko duboko koliko i plug.Gornji sloj zemlje 10-15-ak cm bude suv kad su padavine u manjku,sto je sve cesce nazalost,a da ne spominjem tek susu.Najbolje bi bilo unositi djubrivo sa gruberom,svako radno telo da ima depozitor za isto,nesto slicno kao kod strip till masina koje imaju podrivacko radno telo i preko njega se unosi i tecno i granulisano djubrivo na 25-30cm odma.To bi bio pun pogodak,dzabe biljci gomila djubriva u zemlji ako je to u suvom sloju blize povrsini.

Ali jedna mana grubera,razrivaca,podrivaca,je slabije mesanje zemlje,tj ne spusta djubrivo vestacko duboko koliko i plug.Gornji sloj zemlje 10-15-ak cm bude suv kad su padavine u manjku,sto je sve cesce nazalost,a da ne spominjem tek susu.Najbolje bi bilo unositi djubrivo sa gruberom,svako radno telo da ima depozitor za isto,nesto slicno kao kod strip till masina koje imaju podrivacko radno telo i preko njega se unosi i tecno i granulisano djubrivo na 25-30cm odma.To bi bio pun pogodak,dzabe biljci gomila djubriva u zemlji ako je to u suvom sloju blize povrsini.
Za gruber u prolece treba rana prva priprema(zatvaranje vlage)
Sto se tice djubriva i plugom ako ores 30cm djubrivo ti nije na 30cm jer ti baca zemlju prvi sloj na orano skoro.

Jedan poznati veleposednik radi zemlju u Šimanovcima, mehanizaciju parkira kod hotela Evropa. Već 10 godina prolazim tim putem i još nisam video zakačen gruber samo plugovi i par puta podrivac kako radi po oranom za repu. E sad ako se njemu ne isplati na 5500 hektara( toliko sam čuo da radi) ušteda goriva i vremena stvarno ne znam o čemu se radi.

Koliko nas jos ima koji koristimo stajnjak?
Skeptican sam ranije bio po pitanju grubera ali iskustvo od proletos je jako pozitivno po pitanju gruberisanih parcela.
U buduce a i ove jeseni plug ulazi samo u kukuruzistu.

Nazad
Vrh