Razrivač (Gruber)

Kod Ilgija ima par caka da se uradi da mnogo manje lepi cak kad radite i po blatu. To je sa onim paker valjkom bilo nezamislivo. Cici je morao da skida valjak i radi bez njega. Verovatno bih i ja to morao da nisam zamenio valjak.
Kada je iole vlaznije na tezoj zemlji ne ide ni jedan valjak,provereno...to ako napunis Sveti Petar ne ocisti...i na kraju krajeva treba i dici masinu sa 300 kg zemlje iza.skidali smo i mi valjak iako je Vring..malo vise njaka hudrauliku u njivi,ali je islo.

V ring ima čistać, barem na mojoj tanjuraći i nikad ga nisam zapunio, ali ako je prevlažno nije to posao, iako sam silio nekoliko puta...

Ako traktor proklizava zbog vlazne zemlje svakako se onda ne radi. Dokle god traktor ima dobru trakciju dotle ide i Vring valjak.

Kupio sam gruber, ne mogu da postavim sliku dok sam na poslu ali isti ovakav sa 11 radnih tijela, 2 mogu da se skinu jer su montirana na nosače spolja na ram, sa njima je 2.5m zahvata.
https://www.ricardo.ch/a/grubber-frick-1143791420/#image_gallery_fullscreen
ista je i marka, Frick (njemačka marka, radila do 2016. godine, tako piše na netu).,

Šta mislite, treba li mu neki valjak postaviti? Ovaj nije nikada imao niti ima mjesto da se montira. Razmišljao sam da, ako je potrebno, napravim rešetkasti valjak ili da skinem baterije od moje IMT tanjirače (20 diskova) i napravim nosač za njih pa ih montiram nazad ravno, bez iskošivanja (ili da ih malo zakosim) taman da poravnaju i još malo usitne zemlju.

Ili da ne diram ništa i ostavim ovako? Gruber će služiti za obradu strnjika posle žetve (zbog zelenog djubrenja) i pripremu kukuruzišta za sjetvu pšenice (posle tarupiranja kukuruzovine) uz naknadni prelaz rotodrljačom.

IMG-20230204-122535.jpg

IMG-20230204-122546.jpg

Ne verujem da ce klimatski uslovi da se poboljsaju (nazalost) i ako bude i dalje tako kao u zadnjih dve godine onda bice izuzetno vazno zatvaranje zemlje protiv isparanja vode posle svake operacije tako da ja bi svakako preporucio da stavis nesto iza s cim bi mogao da zatvoris...paker valjak ili v-ring

Faliće ovde pored valjka i nešto da zatvori kanale gde budu prošli radni organi a ovi bočni točkovi će biti višak.

Otišao je Zetor novom vlasniku, uzeo sam Landini od 100KS, eno ga na temi Landini.

Neće se nikada gruber sam koristiti. Na strnjikama će ići prvo tarup (ako kombajn loše odradi posao) da usitni slamu, zatim gruber, razbacivanje nekog sjemena za zeleno djubrenje i rotodrljača. U jesen na parcelama gdje je bio kukuruz, opet ide prvo tarup, zatim gruber, potom rotodrljača i sjetva pšenice. Ideja je u tome da izbjegne oranje posle pšenice (ugarenje) i prije pšenice, tamo gdje se sije kukuruz ide obavezno duboko oranje. Parcele su mi dosta male i nepravilnog oblika pa je oranje često strašno dangubno. Mislim da ću moći da idem do nekih 20-25cm dubine sa njim, to bi bilo taman za sjetvu pšenice a za ugarenje strnjika može i manje, oni se svakako oru duboko u jesen (stalno mijenjam usjev).

Moraces staviti zadnji valjak na koji ce gruber biti naslonjen pozadi i skinuti bocne tockove da gruber napred pritiska traktor kako bi imao bolji grip i manje proklizavanje. Ne bih da te razočaram ali 100 ks sa ovim brojem i ovim tipom radnih organa teško da ce moci raditi kako treba na ovu dubinu koju ti želiš.

Jel zna neko gde moze da se kupe oni tanjirace za gruber koji ravnaju zemlju za radnim organom a pre valjka.

Lemken smaragd 80-260 jel tako? Naš je 80-300.
Kakva su kućišta tanjira? Lageri maju lufta u njima?
Da, 80-260. Kako ste zadovoljni s njim i s kojim traktorom ga vučete?

Kupljen je polovan početkom 3.mj...Rastavljen skroz komplet, 3 od 5 diska se uopce nisu mogla okrenuti, tj zapekli lezajevi :S
Tako da je komplet sve promijenjeno od vijaka (8.8, 10.9, 12.9), svi lezajevi u diskovima, stopalo noza grubera, odbacivaci, nozevi, lastini repovi i dva lezaja+kucista lezaja na valjku. Opjeskareno, i ofarbano kompresorom.

Sada je prakticki kao 'novi' iz trgovine :)

Vuče ga Yto 120ks.
Prednosti. Dobro meša žetvene ostatke, jak a nije težak za nošenje tj transport.
Mane. Ne može da uradi plitku a kvalitetnu obradu jer su lastini repovi veliki. Bilo bi bolje da ima više radnih organa sa manjim repovima. Ujedno bi imao veću težinu koja mu za rad ipak nedostaje-hoće da iskače kada naiđe na tragove. A kada se skinu repovi onda ide u dubinu bez problema (lakše zemljište).
Inače jedna strana nam češće iskače nego druga (nzm sad koja) i onda na toj strani namerno malo spustimo polugu. U transportu gruber ne stoji ravno ali u njivi ide ravno, a to je i najbitnije.
Nisi dobio diskove koji vraćaju zemlju nazad u širinu grubera? Krajnji radni organi bacaju zemlju šire od grubera a diskovi bi trebalo da vrate tu zemlju nazad da to valjak poravna.

Ovo sve što ste naveli se i meni dešavalo na takvom gruberu, trebali su pogodni uvjeti, ako je bilo full suša i tvrdo, onda je radio te probleme...

Nazad
Vrh