Razrivač (Gruber)

Vuče ga Yto 120ks.
Prednosti. Dobro meša žetvene ostatke, jak a nije težak za nošenje tj transport.
Mane. Ne može da uradi plitku a kvalitetnu obradu jer su lastini repovi veliki. Bilo bi bolje da ima više radnih organa sa manjim repovima. Ujedno bi imao veću težinu koja mu za rad ipak nedostaje-hoće da iskače kada naiđe na tragove. A kada se skinu repovi onda ide u dubinu bez problema (lakše zemljište).
Inače jedna strana nam češće iskače nego druga (nzm sad koja) i onda na toj strani namerno malo spustimo polugu. U transportu gruber ne stoji ravno ali u njivi ide ravno, a to je i najbitnije.
Nisi dobio diskove koji vraćaju zemlju nazad u širinu grubera? Krajnji radni organi bacaju zemlju šire od grubera a diskovi bi trebalo da vrate tu zemlju nazad da to valjak poravna.
A nema baš puno izbora za traktore od 110-120ks. Za takve sa više radnih organa (9-10 u 3 reda) i manjim repovima treba minimalno 150ks po meni.
Nisam, niti sam vidio ijedan da ima osim ovih seriju poslije i novijih.
Razmišljao sam o tome, da dodam kao npr na satexovom gruberu bočne plivajuće daske ali to me zasad toliko ne brine, prvo da ga isprobamo pa cemo vidjeti dalje!

Iako u planu je zasad 1-2x ici s gruberom po strnjacima pa postrno soju sa kombinacijom roto+sijacica, i za sjetvu psenice poslije kukuruza, pa me te neravnine/brazdice po njivi poslije grubera ne brinu toliko jer ce rotodrljaca to poravnati..

Ovo sve što ste naveli se i meni dešavalo na takvom gruberu, trebali su pogodni uvjeti, ako je bilo full suša i tvrdo, onda je radio te probleme...
hm, ja tu u selu blizu moga (20ak km) od dvojice koji imaju ovakav lemken smaragd 3m (7 radnih tijela) cuo da ide u zemlju gdje im prosle godine ni podrivac nije htio....

hm, ja tu u selu blizu moga (20ak km) od dvojice koji imaju ovakav lemken smaragd 3m (7 radnih tijela) cuo da ide u zemlju gdje im prosle godine ni podrivac nije htio....
Nebi znao, ja sam imao Rotoland, imao je takva Lemkenova tijela na sebi, ja sam promijenio špiceve i bilo je bolje, a za izbacivanje jedne strane sam krivio to što je imao 6 radnih tijela, 3 naprijed i 3 iza zamaknuta malo bočno.

Ovaj naš ima 3+4 u dva reda pravilno raspoređeni (3metra), jesenas sam mu nakačio sve tegove koje sam našao u dvorištu (oko 400kg) i puno bolje je radio. Još kad dobije nove vrhove.... Ima da radi kao karat.

Odmah test i skidanje boje u najgore

Realno ‘malo’ je premokro jer lijepi dosta za valjak al radi odličan posao u ovim ‘neuslovima’

Za sad vrijedi svakog centa al i ima sta zeleni vuci bomee :)

(1x poslije ječma, al i danas se zapadalo ovdje kombajnom ko od šale -_-)
2f11c0b6e271a43a21858d7bc7e83d6a.jpg

9a2da374a204fc6064c3f3c647d56836.jpg

18da601ae4a68d542df754d264eba197.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Imam pitanje za iskusnije clanove, na gruberu imam 2 rupe za kacenje poluga, da li kaciti u gornju ili donju rupu?

Послато са SM-A525F помоћу Тапатока

Ne može se samo top linkom regulisati visina pri transportu.Drugar ima problem sa Tupanjac gruberom, nosi ga N.H 6050, od zemlje jedva 10 cm u maksimalno podignutom položaju.Zakačen je u gornje rupe na piramidi, gledali smo šta bi se moglo uraditi i skontali da bi poluge trebale da idu u donje rupe ne bi li traktor podigao gruber bar još desetak cm u vis.

Mirko mislio sam na rupe na gruberu, a ne na polugama...trenutno nosim u gornjim rupama digne dovoljno za sada nemam problema ali me je zanimalo da li bi dobio nesto ako bi prebacio na donje rupe..
3b0bf766c046376b50d2bd35951268d1.jpg

Zar neko treba da ti kaze kako izgleda crvena boja ....normalno da bi dobio vislje podizanje kad koristis donje rupe ,nece valjda biti kontra ?.A na slici su ti klinovi u donjim rupama.

Ocigledno se ne razumemo, moje pitanje se odnosilo da li bi bilo razlike u radu ako bi zakacio na donje rupe, a ne da li bi mogao vise da digne, to nisam ni spominjao u pitanju.............

Nazad
Vrh