A nema baš puno izbora za traktore od 110-120ks. Za takve sa više radnih organa (9-10 u 3 reda) i manjim repovima treba minimalno 150ks po meni.Vuče ga Yto 120ks.
Prednosti. Dobro meša žetvene ostatke, jak a nije težak za nošenje tj transport.
Mane. Ne može da uradi plitku a kvalitetnu obradu jer su lastini repovi veliki. Bilo bi bolje da ima više radnih organa sa manjim repovima. Ujedno bi imao veću težinu koja mu za rad ipak nedostaje-hoće da iskače kada naiđe na tragove. A kada se skinu repovi onda ide u dubinu bez problema (lakše zemljište).
Inače jedna strana nam češće iskače nego druga (nzm sad koja) i onda na toj strani namerno malo spustimo polugu. U transportu gruber ne stoji ravno ali u njivi ide ravno, a to je i najbitnije.
Nisi dobio diskove koji vraćaju zemlju nazad u širinu grubera? Krajnji radni organi bacaju zemlju šire od grubera a diskovi bi trebalo da vrate tu zemlju nazad da to valjak poravna.
Nisam, niti sam vidio ijedan da ima osim ovih seriju poslije i novijih.
Razmišljao sam o tome, da dodam kao npr na satexovom gruberu bočne plivajuće daske ali to me zasad toliko ne brine, prvo da ga isprobamo pa cemo vidjeti dalje!
Iako u planu je zasad 1-2x ici s gruberom po strnjacima pa postrno soju sa kombinacijom roto+sijacica, i za sjetvu psenice poslije kukuruza, pa me te neravnine/brazdice po njivi poslije grubera ne brinu toliko jer ce rotodrljaca to poravnati..