Ravnanje puteva

Dabome a ima i slučajeva gde je šut iskipovan i tako ostavljen.Valjda su mislili da će ga ptice i divljač razneti. :haha:
 
Moze kada je mali problem, a kada fali pola metra zemlje?
Bojče ja sam komentarisao onu Bobanovu sliku. Inače tih pola metra dubine i nije strašno ako nije tako kao kod Dukeja ili ako nema "materijala" sa strane odakle bi mogao da naoreš a rupa dugačka. Onda ništa bez nasipanja ali ne zemljom sa njive. Pre dve godine smo uspeli nekako na mišiće da se skupimo nas 15-ak i uradimo glavne puteve i dobro se drže ali ima deonica gde bi trebalo korigovati dok se ne izrovari ali.... Što kod nas kažu: Neće mama,neće Marko neću ni ja. Ali ipak,moraću. Evo nekih starih slika sa ravnanja jednog surduka. Žao mi samo što nisam slikao pre početka radova.... Surduk je bio takav da samo traktorom i nekim užim priključkom možeš proći. Već nešto malo šire ne prolazi. Nakon zadužene ekipe za 70% djurdjinskih puteva
10crabq.jpg
od surduka ostali dugmići
120p0km.jpg
U travi se krio kamen orijentir za koga nismo znali. Vrlo uspešno je amputirao deo grubera a na njemu tek ogrebotina.
2itobxv.jpg
 
Da vidite panj sto je moj komsija uspeo da izvali sa SETVOSPREMACEM. Pola metra sam ga ukopao u zemlju i dimenzija betonskog panja je 20x20cm i duzina 70cm, a 50cm je bilo u zemlji. Pretpostavljam da je naletao sa ramom i pocupao ga tako, a nije mi jasno kako ga nije video i kako setvospremac nije doziveo neki lom (mali setvospremac od 2.8m rau). Da stvar bude gora taj komsija je iz Despotova i jako je korektan momak (26-27g ima) i hteo je da poravna put ispred njiva nasih, kako ga nije video ja ne znam. Ukopao sam ga ponovo i sada obelezio sa 3 dzaka od vestaka i metar iznad zemlje se vidi gde je.

@sinisa
Ovo je pravi posao. To ce trajati prilicno kada se tako uradi. Mi smo platili i greder da izdigne put i napravi sredinu visu od njiva. Sve je bilo super, ali zadruzni traktori koji rade povrce cele zime su isli tamo vamo i to sve razvalili. Za nas atar bi trebala jedna kombinirka koja ce cele godine samo ici i ravnati puteve, time bi bili u funkciji non stop. Susedno selo imaju svoje Komunalno preduzece i od prihoda na ime smeca i vodovoda finansiraju rad na ratarskim putevima. Bilo je ideja i kod nas, ali politika sve vuce u centralu u Sombor i pri tome lenije su manji prioritet od "Lepa Brena za cetiri osobe".
 
Dobra je stvar greder ali komplikovan za naseljeno mesto...previse je dugacak,kod nas se svi nacrtaju pored puta...mislim nije uopste problem celu stranu auta da mu osinem, na nozu ce samo mozda boja da se vidi...ima da zasveras nezavisno zadnji deo ali i sa tom opcijom negde da skrenes treba iz vise puta.
 
Svaka vam čast za ove akcije!

Ispred nekih mojih njiva nemam nikakvih problema, a opet ispred nekih svake godine muka od dubokih tragova nastalih preko zime. To se u proleće skameni i prilikom spremanja tih njiva ja puštam spremač i po leniji da olakšam sebi kasnije setvu i prskanje. Međutim slab efekat postižem i gledaću da u budućnosti kupim neku manju tanjiraču samo zbog tih lenija
 
Kod nas ove godine kasni akcija, svi vredni pa žurimo da završimo poslove, pa posle natenane da se uradi.
Prvi koji ide sa teškom tanjiračom, uhvati pravac puta, i delji, a ostali za njim. Već su se svi pomirili sa tim, da više nema uzurpiranja puta.
Sada u setvi baš komentarišemo, da je ipak ravnanje trebalo kako god odradti ranije, jesu putevi relativno ravni, sa par depresija, ali kada se odradi akcija, onda je milina.
 
Ja sam pre neki dan otisao samoinicijativno da izravnam jedan put pored mojih njiva sto koristi jedan salasar to je strasno zimus sam morao da izorem pola metra brazdu do mojih njiva jer je vec krenuo preko zita da vozi.Ugazio nam njive katastrofa,a sve na foru pa izvini komsija jbg ja moram na salas i tada sam skrljao jedan tanjir na tanjirace i to prvi sa unutrasnje strane sad moram celu osovinu da rastavim da bi ga zamenio otac poludeo.Tako sam jednom isto ravnao i na tanjiraci skrljao skoro pola tanjira uleteo u jedan deo puta gde su iznosili sut i prekrili ga tanko zemljom.Inace ja svake godine poravnam u jesen i u prolece puteve ispred mojih njiva ali to uradim samo ja,a ostale boli patka.
 
Ја сам јуче потегао питање равнања путева у Чалми у кафани, добио сам веома фини одговор од једног ПАЊА који каже ви већи оћете сад и путеве да сејете...Јебена будала, уместо да је мућнуо малко том његовом празном главицом, видео би да је то и за њега добро јер на овим нашим путевима и пломбе из уста испадају....ја испред својих њива удесим спремачем пут, ал џаба кад сем нас пар то нико не ради, ал зато су сви остали први у одоравању и преоравању истих...Иначе имамо пар путева у Чалми који су некада били широки 25 метара, сада само ферџика може њима да прође, ето колко су сви ушли у државно...

Код нас у Чалми је популарно да се камење вади и да се уместо истог забијају цеви у међе, што ближе путу, тако да би већина нас иломила тањире на те цеви које су углавном 2 цола или веће...превише ПАЊЕВА имамо у Чалми....
 
Nazad
Vrh